2021-04-03 09:39:06
Φωτογραφία για Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα για μετακινήσεις και λιανεμπόριο



Ο Απρίλιος ξεκινά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς μετά από αρκετές εβδομάδες αποφασίστηκε η επανέναρξη του λιανεμπορίου και η δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο.

Ειδικότερα, από σήμερα Σάββατο 2 Απριλίου επιτρέπονται εκ νέου οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ενώ από τη Δευτέρα επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο.

Σημειώνεται πως οι μετακινήσεις τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τις καθημερινές επιτρέπονται από τις 05:00 έως τις 21:00.



Πιλοτικά επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Οπως έχει γίνει γνωστό, για το Σαββατοκύριακο και μόνο, θα γίνει πιλοτικά η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό 6 για τους πολίτες. Εφόσον δεν παρατηρηθούν προβλήματα συνωστισμού σε περιοχές, τότε το μέτρο θα παραμείνει. 

«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Επίσης, όπως τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης, για το ψάρεμα θα μπορούσε κάποιος, εντός των ορίων που επιτρέπεται, να πάει και για αυτή τη δραστηριότητα, αλλά όχι εκτός νομού.

Μετακίνηση με όχημα

Σημειώνεται πως τόσο στα Ι.Χ όσο και στα ταξί θα μπορούν να επιβαίνουν συνολικά έως 3 άτομα. Η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εφόσον στο όχημα επιβαίνουν:

Ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ήΑτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Ανοίγει το λιανεμπόριο από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα θα πάρει μπρος και το λιανεμπόριο, κάτω από αυστηρότερα μέτρα αυτή τη φορά, προς αποφυγή συνωστισμού. Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Τετάρτης, από την προσεχή Δευτέρα θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (SMS στο 13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

τα συνοικιακά καταστήματατα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντροοι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλωντα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)outletsεμπορικά κέντραεκπτωτικά χωριά

Γι’ αυτά τα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.



Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Σε ό,τι αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, δεν αλλάζει κάτι. Παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

(ΣΑ 3/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ