2021-04-03 16:32:21
Φωτογραφία για Δημόσιο: Ανατροπές στο σύστημα αμοιβών και τις προαγωγές



Νέες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με προφανή στόχο οι αποδοχές τους να διαφοροποιούνται ανάλογα με την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους, προαναγγέλλει η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

H λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουν ενταχθεί στο κεφάλαιο των δράσεων για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής της τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του δημόσιου τομέα.



Οι παρεμβάσεις

Η μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται κινείται εμφανώς πλέον προς την κατεύθυνση της εξομοίωσης του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα με τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

* μελέτη και θέσπιση συστήματος ανταμοιβών και κινήτρων απόδοσης

* ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των δεξιοτήτων

* εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προσέλκυσης και επιλογής υποψηφίων για θέσεις ευθύνης

* χρησιμοποίηση εργαλείου που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για τον στρατηγικό προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα κριτήρια

Οπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στην παραπάνω λίστα παρεμβάσεων, η κυβέρνηση προγραμματίζει ριζικές αλλαγές στο σύστημα αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, που θα συμπαρασύρουν και τα συστήματα αξιολόγησης και προαγωγών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η δομή του ισχύοντος μισθολογίου θα επιχειρηθεί να αλλάξει προκειμένου οι συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων να προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο με κριτήρια την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους.

Πρόσθετες παροχές

Θα θεσπιστούν πρόσθετες παροχές, οι οποίες θα λειτουργούν ως κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των εργαζομένων και θα καταβάλλονται κατόπιν αξιολόγησης ως πρόσθετα επιδόματα και ως επιπλέον παροχές ή βραβεία για την επίτευξη στόχων.

Οι υπάλληλοι θα περνούν από ουσιαστική αξιολόγηση και θα βαθμολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια επίτευξης στόχων.

Οσοι λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες στην αξιολόγηση θα παίρνουν υψηλότερες αποδοχές ενώ όσοι κρίνονται ανεπαρκείς θα παίρνουν λιγότερα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρχει ένα ελάχιστο όριο αποδοχών, το οποίο θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.

Από την άλλη πλευρά, τα κριτήρια που εφαρμόζονται στις διαδικασίες αξιολόγησης για την επιλογή και την τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης θα γίνουν ακόμη πιο αντικειμενικά και πιο αυστηρά. Επιπλέον, οι αμοιβές των στελεχών του Δημοσίου θα επαναπροσδιοριστούν σε υψηλότερα επίπεδα προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές για τους υποψηφίους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΣΑ 3/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ