2021-04-05 22:26:13
Φωτογραφία για Μία εντυπωσιακή και ασυνήθιστη σύνθεση του αρχαγγέλου Μιχαήλ...
  Μία εντυπωσιακή και ασυνήθιστη σύνθεση του αρχαγγέλου Μιχαήλ να καταβυθίζει τα πλοία των Σαρακηνών. Η εικονογράφηση αναφέρεται στην πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως το 674-678 επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου – ενός μεγάλου Αυτοκράτορα.

  «Ἄλλοτε πάλιν συνηθροίσθησαν πλῆθος πολύ Ἀγαρηνῶν διά θαλάσσης καί ἐπῆγαν εἰς τήν Πόλιν, ἐπί τῆς βασιλείας Κωνσταντίνου ἐγγονοῦ του Ἡρακλείου καί πάλιν καί αὐτός συνήθροισε τόν λαόν καί ἐπῆγαν εἰς τόν Ναόν τοῦ Ἀρχιστρατήγου Μιχαήλ, ὅστις ὠνομάζετο τοῦ Εὐσεβίου, ἔνθα παρεκάλουν τόν Θεόν καί τόν Ἀρχιστράτηγον Μιχαήλ νά τούς βοηθήσῃ. Ἡμέραν δέ τινά ὁ Ἀρχιστράτηγος Μιχαήλ ἐτρύπησεν ὅλα τά πλοία τῶν Ἀγαρηνῶν καί οἰ περισσότεροι ἄνθρωποι ἐπνίγησαν· τρία δέ μόνον πλοῖα ἀπέμειναν, τά ὁποῖα ἐστράφησαν εἰς τά ὀπίσω.»

  Ο Κωνσταντίνος για να τα βγάλει πέρα αναγκάστηκε να λείωσει πολλά αγάλματα και να κόψει νόμισματα για να πληρώσει τους στρατιώτες – η Εκκλησία είχε ήδη δώσει τα τιμαλφή της από την προηγούμενη πολιορκία των Περσών και δεν είχε μείνει σηρτέσιο. Έφτιαξε και αρκετά πλοία με υγρόν πυρ που κρατούσαν τους Σαρακηνούς μακρυά από τα τείχη της πόλης. Η τοιχογραφία βρίσκεται στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγ. Γαβριήλ του Ερημίτη στο Λέσνοβο και το κομμάτι αυτό δωρίσθηκε από τον προύχοντα της Σερβίας Ιωάννη Όλιβερ, τον επονομαζόμενο Γραικό (ίσως γιατί ήταν Γραικός). Λεπτομέρειες στο άρθρο της Scholae Palatinae Byzantine Hoplomachia https://www.facebook.com/media/set/ πηγή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ