2021-04-15 13:23:38
Φωτογραφία για Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις των προβληματικών Ταμείων ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και ΝΑΤ



Σχέδιο για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων των προβληματικών ταμείων, ΤΣΜΕΔΕ και ΝΑΤ επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", για το ΤΣΜΕΔΕ το σχέδιο είναι να συνδράμουν στην έκδοση συντάξεων και οι αντίστοιχοι επιστημονικοί φορείς (όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο), όπως συνέβη και με το ΤΣΑΥ. Ενώ για τις συντάξεις του ΝΑΤ, εξετάζεται ενίσχυση των τμημάτων απονομής με πρόσθετο προσωπικό που θα αναλάβει κυρίως το κομμάτι της ανακεφαλαίωσης του χρόνου υπηρεσίας των ναυτικών.



Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις των προβληματικών Ταμείων

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις των προβληματικών Ταμείων ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και ΝΑΤ, καθώς δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που ήταν σε αναμονή για πολλούς μήνες και για χρόνια μπαίνουν στη σειρά για την έκδοση της οριστικής σύνταξης. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το Ταμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) έβγαλε 2.077 οριστικές αποφάσεις, όταν όλο το 2020 είχαν εκδοθεί από το ίδιο Ταμείο 2.714 αποφάσεις και το 2019 μόλις 1.016!

Οι καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται τόσο στο ΤΣΑΥ όσο και στο Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), αλλά και στο ΝΑΤ ξεπερνούν και τα 3 χρόνια. Οι λόγοι που αργούν να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις είναι κυρίως επειδή στο ΤΣΑΥ και το ΤΣΜΕΔΕ δεν υπήρχαν ενημερωμένα μητρώα με τους ασφαλιστικούς χρόνους και τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η κατάσταση αποδιοργανώθηκε πλήρως μετά την κατάργηση των Ταμείων και την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ. Άλλη βασική αιτία που καθυστερούν οι αποφάσεις είναι ότι στα εν λόγω Ταμεία οι ασφαλισμένοι έχουν σε μεγάλο ποσοστό παράλληλη ασφάλιση με το Δημόσιο ή τον ΟΑΕΕ και μετά το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) απαιτούταν ξεχωριστός υπολογισμός της προσαύξησης ή της σύνταξης που θα επέλεγαν να πάρουν οι ασφαλισμένοι από την παράλληλη ασφάλιση.

(ΠΕ 15/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ