2021-04-16 17:49:37
Φωτογραφία για Εβδομαδιαία ενημέρωση ΠΦΣ για θέματα της PGEU 16/4/21



Παρασκευή 16/4/21



• Όσο αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και την πιθανότητα εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι δεν ακολουθούν τη συμβουλή της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη να «ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση». 

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει  123 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Horizon Europe», το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, για έρευνες σχετικά με τις εμφανιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

• Με την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) και την ανακοίνωση των πρώτων ευκαιριών χρηματοδότησης, η Επιτροπή άνοιξε τις πρώτες προσκλήσεις EIC Accelerator. Η χρηματοδότηση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στοχεύει να βοηθήσει στην αναβάθμιση των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι...

.... η εμφάνιση θρόμβων σε άτομα με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρεται ως μία από τις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (COVID-19 εμβόλιο της AstraZeneca).

• ΤΣΕΧΙΑ: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότιο  υποχρεωτικός παιδικός εμβολιασμός στην Τσεχική Δημοκρατία δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• ΓΑΛΛΙΑ: Ενώ το 38% του γαλλικού πληθυσμού ζει σε δήμους με λιγότερους από 3.500 κατοίκους, η κυβερνητική στρατηγική εμβολιασμού επικεντρώνεται σε μεγάλες πόλεις, με κίνδυνο να παραμεληθούν οι πληθυσμοί σε αγροτικές περιοχές, τονίζουν οι Γάλλοι φαρμακοποιοί οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να ενταχθούν τα φαρμακεία στη στρατηγική του εμβολιασμού.

• ΓΑΛΛΙΑ: Εγκρίθηκαν τα COVID-19 ρινικά test αντιγόνου και θα διενεργούνται από γιατρό, νοσοκόμα, φαρμακοποιό, φυσιοθεραπευτή, μαία ή οδοντίατρο.

• ΠΟΛΩΝΙΑ: Το Υπουργείο Υγείας παρουσίασε την έκθεση Pharmaceutical Care. Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης ως απάντηση στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο στο μέλλον. 

• ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Τα συμβούλια υγείας στην Ουαλία έχουν αναθέσει σε σχεδόν 20 κοινοτικά φαρμακεία να διενεργούν εμβολιασμούς COVID-19. 

• ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Τα φαρμακεία πραγματοποίησαν σχεδόν 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της γρίπης την περίοδο 2020/2021. 

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

 Κοινοποιήσαμε στην PGEU ενημερωτικό δελτίο αναφορικά με το νέο τηλεοπτικό spot του ΠΦΣ το οποίο δημοσιοποιήθηκε προσφάτως και συνεχίζει να προβάλλεται καθημερινά.

 Συμμετείχαμε στη διαμόρφωση εκτενούς ενημερωτικού δελτίου της PGEU σχετικά με τη συνεισφορά των φαρμακείων της κοινότητας στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 έως σήμερα. Το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να δημοσιευτεί επίσημα στο προσεχές διάστημα και σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας και τις ενέργειες του ΠΦΣ.




farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ