2021-04-18 21:59:27
Φωτογραφία για Το μπλε τρένο του Τίτο.
Βόλτα στη δεκαετία του 1960 στο ιδιωτικό πολυτελές τρένο, ο στρατάρχης Josip Tito ταξίδευε γύρω από τη Γιουγκοσλαβία.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ νότια του Βελιγραδίου βρίσκεται ένα λείψανο μιας ξεχασμένης εποχής. Χτισμένο σε μια εποχή που η Γιουγκοσλαβία ανέκαμψε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό το εμβληματικό μπλε τρένο χρησίμευσε για να μεταφέρει τους ηγέτες της χώρας γύρω από τις διάφορες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας και να διασκεδάσει ξένους αξιωματούχους τόσο κρίσιμους για τη διπλωματική επιτυχία του σοσιαλιστικού έθνους.

Το Blue Train, το ιδιωτικό τρένο του Marshal Josip Tito, κατασκευάστηκε με γνώμονα την πολυτέλεια. Ο Τίτο προτίμησε να ταξιδέψει σιδηροδρομικώς, και καθώς η Γιουγκοσλαβία έγινε πιο ευημερούσα τα χρόνια μετά τον πόλεμο, το τρένο αντανακλούσε την αισιοδοξία και τον πλούτο του πρωταρχικού χρήστη του, αν όχι εκείνου του μέσου πολίτη.


Προσαρμοσμένα βαγόνια ήταν διακοσμημένα σε ένα απλό αλλά μοντέρνο σοσιαλιστικό ρεαλιστικό στιλ, με ορισμένα κλασικά συγκρατημένα συγκροτήματα όπως περίπλοκα ψηφιδωτά και επένδυση από σκούρο σκληρό ξύλο. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα από υποτιμημένη ισχύ, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη μερικά από τα πελατεία του τρένου.

Χρησιμοποιείται συχνά από τον Tito για εγχώριους σκοπούς, το Blue Train εξυπηρετούσε επίσης σημαντικό διπλωματικό ρόλο. Η λίστα των επισκεπτών της είναι ένας πραγματικός παίκτης της δεκαετίας του 1960, από τη βασίλισσα Ελισάβετ έως τον Charles de Gaulle έως τον Yasser Arafat. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς διπλωμάτες και αξιωματούχους του κόμματος να κάθονται γύρω από το τεράστιο κύριο τραπέζι φαγητού ή να μπουν στο μοντέρνο μπαρ με θέμα το Zodiac, καθώς ο Τίτο επιδίωξε να δώσει στον κόσμο έναν δρόμο μεταξύ της αμερικανικής ηγεσίας της Δύσης και της σοβιετικής σφαίρας επιρροής.

Είναι ακόμα δυνατό να απολαύσετε τη λαμπρότητα του Blue Train, το οποίο διατηρήθηκε αξιοσημείωτα στην αρχική του κατάσταση. Εάν το βιβλίο τσέπης σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να το κάνετε όπως έκανε και ο Τίτο: με ένα βαρύ τέλος, οι Σερβικοί Σιδηρόδρομοι θα συνδέσουν το τρένο για ένα ταξίδι στον εντυπωσιακό σιδηροδρομικό Βελιγράδι-Μπαρ. Η γραμμή είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα έργων του Τίτο και ένα από τα πιο γραφικά σιδηροδρομικά ταξίδια στην Ευρώπη. η διαδρομή των 296 μιλίων μεταξύ της πρωτεύουσας της Σερβίας και της ακτής του Μαυροβουνίου περνά πάνω από 435 γέφυρες και μέσω 54 σηράγγων.

Για εκείνους των οποίων τα πορτοφόλια δεν είναι τόσο λιπαρά, είναι ακόμα δυνατό να απολαύσετε το Blue Train και να περπατήσετε μέσα από τα ίδια αυτοκίνητα όπου καθόταν η Haile Selassie, η βασίλισσα Ελισάβετ δείπνο και ο Josip Broz Tito κοιμήθηκε.

Μάθετε πριν πάτε

Για να επισκεφθείτε το τρένο, θα πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο, το οποίο μπορεί να είναι μια μικρή περιπέτεια από μόνη της. Ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός όπου πωλήθηκαν κάποτε έχει κλείσει, αλλά δοκιμάστε το Beograd Centar station VIP ή τα γραφεία πληροφοριών. Προσπαθήστε να βρείτε έναν υπάλληλο που μιλάει αγγλικά και εξηγήστε ότι θέλετε να δείτε το "Blue Train". Σε αντίθετη περίπτωση, οι λέξεις στα Σέρβικα είναι "Πλάβι Βοζ".

Σας βοηθά να στείλετε email μέσω της διεύθυνσης στον ιστότοπο των Σερβικών Σιδηροδρόμων στην ενότητα "Ειδικές υπηρεσίες". Και, εάν αποτύχουν όλα τα άλλα, οι λαοί στο Σερβικό Μουσείο Σιδηροδρόμων στο κέντρο του Βελιγραδίου, μερικοί από τους οποίους μιλούν άριστα Αγγλικά, είναι πολύ χρήσιμοι στην οργάνωση μιας επίσκεψης. Μόλις έχετε ένα εισιτήριο, απλώς πηγαίνετε στο # 3 τραμ και οδηγήστε μέχρι τη στάση Rasadnik - η αποθήκη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Να είστε προσεκτικοί όταν τα διασχίζετε και εισέρχεστε στην αποθήκη - εκτός από τη συχνή κυκλοφορία τρένων, η αποθήκη χρησιμοποιείται ενεργά ως εγκατάσταση συντήρησης σιδηροδρόμων και υπάρχει συχνή κίνηση βαρέων εξοπλισμών. Δείξτε το εισιτήριό σας στον φύλακα λίγο μετά τις κύριες πόρτες των αποθηκών και αν είναι ανοιχτές και υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι, θα ανοίξουν το τρένο.

atlasobscura.com/places/titos-blue-train

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ