2021-04-20 17:22:46
Φωτογραφία για Πάτρα: Eπανέρχονται οι κάτοικοι του Καστελόκαμπου για την υπογειοποίηση του τρένου.
Η Αγωνιστική Επιτροπή των κατοίκων της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΡΙΟΥ - ΚΑΣΤΕΛΛΟΚΑΜΠΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ «Η ΔΡΟΣΙΑ» - ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ «ΔΡΑΣΗ» - ΜΠΟΖΑΪΤΙΚΩΝ - ΕΣΩ ΕΞΩ ΑΓΥΙΑΣ & ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ανακοινώνει τα εξής:

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη την Πέμπτη 22/04/21 στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Α. Καραμανλή, η επιτροπή μας επιθυμεί να ευχηθεί καλή επιτυχία στη Δημοτική Αρχή και παράλληλα να τονίσει τα παρακάτω σχετικά με το σκοπό της επίσκεψης:

Πριν από αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής σε συνεργασία με τους εργαζομένους στον Ο.Σ.Ε. , το Δήμο Πατρέων και τοπικούς φορείς εργάσθηκαν αρμονικά επιτυγχάνοντας την επαναλειτουργία της υπάρχουσας - αλλά από πολλά χρόνια ανενεργής και εγκαταλειμμένης - ιστορικής γραμμής του τρένου και η Πάτρα απέκτησε τον «Προαστιακό» της που μας έδωσε ένα εναλλακτικό και πολύ επιτυχημένο μέσο συγκοινωνίας του κέντρου με τ’ αρκτικά διαμερίσματα, το Πανεπιστήμιο, Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το αθλητικό κέντρο «ΤΟΦΑΛΟΣ» , την ΚΑΕ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» κλπ.


Το μέσο αυτό ωφέλησε πολλαπλά την καθημερινότητα της πόλης, τους συμπολίτες μας, και τους φοιτητές στις μετακινήσεις τους και αποσυμφόρησε σημαντικά την οδική κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Αναζωογονήθηκε επίσης και η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, μιας και η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην παραλιακή αυτή ζώνη της Πάτρας έδωσε ευκαιρία ίδρυσης και ανάπτυξης επιχειρήσεων . Θετικό αποτέλεσμα καταγράφτηκε και για τον Ο. Σ. Ε. , αφού η προαστιακή γραμμή της Πάτρας είναι κατά κοινή ομολογία - μια από τις πιο προσοδοφόρες του οργανισμού. Η επιτυχία της συνέβαλλε σημαντικά για την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου προς τις νότιες περιοχές μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. »

Η ολοκλήρωση του τελικού σταδίου του τεχνικού έργου υποδομής για την έλευση του σύγχρονου ηλεκτροκίνητου τρένου στην πόλη μας είναι μια αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα και πολύ απαραίτητο αναπτυξιακό στοιχείο που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Όμως, το μεγάλο αυτό έργο πνοής, πρέπει ν' αποτελέσει για την Πάτρα ευκαιρία ανάπλασης και εξωραϊσμού του παραλιακού μας μετώπου και όχι αιτία διχοτόμησης μεγάλων αστικών τομέων από την παραλία. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο ότι θα γίνει εάν υλοποιηθεί τελικά ο παρών σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ που πατά πάνω στην απαρχαιωμένη όδευση της υπάρχουσας - εδώ και 150 έτη – σιδηροδρομικής γραμμής, τότε που οι αστικές και οικιστικές συνθήκες της πόλης μας ήταν εντελώς διαφορετικές. Για τους λόγους αυτούς ασκούμε χρόνια τώρα έντονη κριτική και διαφωνούμε με την προτεινόμενη επιφανειακή όδευσης της γραμμής, τα υψηλά τοιχία και τα άλλα εμφανή επιφανειακά και επίγεια μέτρα ασφαλείας που ουσιαστικά θα χωρίζουν τις γειτονιές μας. Με τον αγώνα μας επιδιώκουμε ώστε η επικείμενη ολοκλήρωση του να μην αποτελέσει πηγή δυσκολιών και λόγος κατάργησης του υπάρχοντος προαστιακού μας, αλλά μια ευκαιρία στη στερημένη από εξωραϊστικά έργα πόλη μας ν' αποκτήσει ένα ωραίο γραμμικό, ελεύθερο και ενιαίο παραλιακό μέτωπο, κατάλληλα αναπλασμένο που θα βοηθά την ανοικτή πόλη, θ' απολαμβάνουν όλοι οι πατρινοί και οι επισκέπτες, μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και τη μορφή της πόλης μας. Στην επιλογή αυτή και προς αυτή την κατεύθυνση συνετάχθη ομόφωνα και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης των Πατρέων σε πρόσφατη απόφασή του.

Παρακαλούμε λοιπόν τον αξιότιμο κ. Υπουργό, ως συνεχιστή ενός μεγάλος ονόματος το οποίο συνδέθηκε άρρηκτα με τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας μέσα από τολμηρά και μεγαλόπνοα δημόσια έργα, να δει θετικά και να ικανοποιήσει τελικά το δίκαιο αίτημά της πόλης μας για την πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής του τρένου από το Ρίον Πατρών και εντεύθεν μέχρι το νέο μας λιμάνι, τη συνέχιση της λειτουργίας του προαστιακού μας και την παράλληλη ανάπλαση της επιφανείας πάνω από την υπογειοποιημένη γραμμή, συμβάλλοντας στην υλοποίησή του, όπως έχει ήδη συμβάλλει θετικά στην υλοποίηση ανάλογων έργων (βλέπε Σεπόλια Αττικής κλπ).

Πάτρα 20/04/2021 Η Αγωνιστική Επιτροπή των κατοίκων.

achaianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ