2021-04-26 08:50:45
Φωτογραφία για Τρεις αλλαγές για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται φέτος



Tρεις κομβικές αλλαγές που μπαίνουν σε τροχιά το επόμενο 3μηνο αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα για 50.000 έως 80.000 ασφαλισμένους από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης το δεύτερο 6μηνο του 2021.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και η εφαρμογή των οποίων εκτιμάται πως θα ανοίξει τον δρόμο προς την συνταξιοδότηση για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. 

Αναλυτικά:



1. Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εργασθεί και ασφαλιστεί πάνω από 30 χρόνια καθώς μπαίνει με 15 μήνες καθυστέρηση σε εφαρμογή ο νόμος Βρούτση που βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών. Συνεπώς μπορούν να προσδοκούν μεγαλύτερη σύνταξη με βάση το νέο λογισμικό για τον υπολογισμό των συντάξεων.

Αισθητή διαφορά στην τσέπη έως και 150 ευρώ, συγκριτικά με την σύνταξη που θα έπαιρναν με το προηγούμενο καθεστώς, θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα παραμονής στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης «πέφτουν» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με 36 χρόνια δουλειάς και μισθό 1.000 ευρώ που θα ελάμβανε σύνταξη 738 ευρώ, τώρα θα λάβει 782 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 44 ευρώ.

Ασφαλισμένος με 39 χρόνια δουλειάς και μισθό 1.500 ευρώ που λαμβάνει σήμερα σύνταξη 996 ευρώ, τώρα θα λάβει 1.096 ευρώ. Δηλαδή θα έχει όφελος 100 ευρώ.

Η καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις και των αναδρομικών τους σε περίπου 200.000 ήδη  συνταξιούχους αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά με τις συντάξεις Ιουνίου, στα τέλη Μαΐου.

2. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται παρά τη συνταξιοδότησή τους με μικρότερο "πέναλτι". Μετά το Πάσχα, όπως είπε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο λογισμικό προκειμένου όσοι εργάζονται από δω και πέρα να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με περικοπή 30% αντί για 60% που ίσχυε με το νόμο Κατρούγκαλου. Παράλληλα μετά το Πάσχα θα δοθούν και οι επιστροφές αναδρομικά για τους ήδη συνταξιούχους, στους οποίους είχε επιβληθεί το πέναλτι του 60%.

3. Με το μέτρο της προκαταβολής της σύνταξης, που γίνεται πράξη εντός των ημερών, αλλά και με τη διεύρυνση της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης έως ότου εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη. Σύμφωνα με τις διατάξεις που θα εφαρμοστούν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα λαμβάνουν την προκαταβολή της σύνταξης την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα μετά την υποβολή της αίτησής συνταξιοδότησής τους.

Η προκαταβολή κυμαίνεται από 360 - 384 ευρώ το μήνα και απαιτεί αίτηση από τον ασφαλισμένο. Αντίθετα, η προσωρινή σύνταξη θα δίνεται πλέον χωρίς αίτηση, αφού θα είναι υποχρεωτική με την υποβολή της αίτησης για οριστική κύρια σύνταξη. 

Πηγή (ΔΕ 26/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ