2021-04-27 08:18:14
Φωτογραφία για Συντάξεις: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής αναδρομικών



Μπαράζ δύο ''κύκλων'' αναδρομικών για συνταξιούχους θα ''τρέξει'' μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες. Ο πρώτος κύκλος θα αφορά σε όσους έκαναν αίτηση για προκαταβολής σύνταξης μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αυτοί θα πληρωθούν την Μεγάλη Τετάρτη.

Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά στους ''νέους'' συνταξιούχους και η πληρωμή τους αναμένεται να συντελεστεί στο τέλος του Μαΐου μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου.

Αναδρομικά προκαταβολών συντάξεων

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τον πρώτο "κύκλο'' των αναδρομικών, βάσει διάταξης του Υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, προβλέφθηκε προκαταβολή σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους πλην εκείνων που είχαν οφειλές πάνω από συγκεκριμένα όρια (20.000 ευρώ για τον τέως ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ για το τ. ΕΤΑΑ και 4.000 ευρώ για τον τέως ΟΓΑ), των δημοσίων υπαλλήλων και των κατοίκων εξωτερικού.

Όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως 15 Μαρτίου και αίτηση προκαταβολής έως 31 Μαρτίου και εγκρίθηκε (γύρω στους 30.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες), θα λάβουν την προκαταβολή σύνταξης 360 ευρώ-384 ευρώ τη Μ. Τετάρτη.



Μαζί θα λάβουν και τα αναδρομικά τα οποία αφορούν σε όλη την περίοδο από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως και τη στιγμή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης.

Σημειώνεται πως η διαδικασία υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξη παραμένει σε ισχύ και για όσους υποβάλλουν αίτηση σύνταξης μετά τις 15 Μαρτίου.

Εξάλλου, με βάση νέα διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα προβλέπεται αύξηση των ορίων οφειλών, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει ακόμα και κατά  50% -σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών του Υπ. Εργασίας- τους δικαιούχους προκαταβολών συντάξεων.

Την ίδια ώρα, η ίδια διάταξη ανοίγει νέα ''γενιά'' αναδρομικών, μέσω του άρθρου περί υποχρεωτικότητας των προσωρινών συντάξεων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών (προσωρινών συντάξεων) και για τους αγρότες, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν σχετικό δικαίωμα.

Αναδρομικά αυξήσεων στις καταβολές συντάξεων

Στο μεταξύ ''τρέχει'' ο επανυπολογισμός των συντάξεων όσων υπέβαλαν  αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2021 (δηλαδή των λεγόμενων ''νέων'' συντάξεων) και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει η στόχευση για καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις αυτές τις τελευταίες μέρες του ερχόμενου μήνα. Μαζί θα καταβληθούν τα αναδρομικά 20 μηνών.

Υπενθυμίζεται, πως οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τις αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και ισχύουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι σχετικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020.

Πηγή (ΤΡ 27/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ