2021-04-29 15:42:02
Φωτογραφία για Αναδρομικά: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης
Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν τα αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά λόγω των περικοπών. Πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι συνταξιούχοι που είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα λάβουν τα ποσά σε δύο δόσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr η πρώτη δόση θα καταβληθεί τέλος Ιουνίου και η δεύτερη δόση τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, πριν από την καταβολή των αναδρομικών θα υλοποιηθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ώστε να ακολουθήσει ο προσδιορισμός της καταβλητέας σύνταξης την 1η Οκτωβρίου 2019. Για τον προσδιορισμό της σύνταξης αυτής συγκρίνεται η καταβαλλόμενη εθνική, ανταποδοτική, προσωρινή σύνταξη και η προσωπική διαφορά στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 με το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.


Αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τέλος Ιουνίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των νέων συνταξιούχων, δηλαδή όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μάϊου 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Η πληρωμή αυτή θα αφορά σε 50.000 απόμαχους εργασίας, για τους οποίους η αύξηση θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ.

Ενδεικτικά, ένας συνταξιούχος που έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016, με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 39 έτη ασφάλισης, θα δει αύξηση 100 ευρώ, την οποία μάλιστα θα λάβει ολόκληρη από την 1η Οκτωβρίου του 2019. Με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ η αύξηση θα μπει στην τσέπη του συνταξιούχου τέλη Ιουνίου, ενώ την ίδια στιγμή θα πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό και 2000 ευρώ για αναδρομικά.

Στο τέλος Ιουλίου, θα πληρωθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι και συγκεκριμένα αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου. Πρόκειται για περίπου 150.000, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες απολαβές τους, ενώ θα πάρουν στο χέρι τους και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παρόλα αυτά αυτοί οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν εφάπαξ την αύξηση, αλλά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που είχε αποδοχές 1.000 ευρώ και εργαζόταν για 35 χρόνια θα πάρει αύξηση 35 ευρώ. Θα λάβει την αύξηση σε πέντε ετήσιες δόσεις. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και για ολόκληρο το 2020 δικαιούται το 1/5, δηλαδή 7 ευρώ αύξηση, ενώ για το 2021 δικαιούται άλλα 7 ευρώ αύξηση.

enikonomia.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ