2021-05-18 10:00:55
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Αζαλέα
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Αζαλέα

Ανθισμένη από τα μέσα της άνοιξης έως το καλοκαίρι (κάποιες ποικιλίες ανθίζουν και φθινόπωρο) με λουλούδια, μονόχρωμα ή δίχρωμα που συχνά καλύπουν ολόκληρο το φυτό, σε λευκό, κόκκινο, απαλό ή έντονο ροζ που διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες και από τα πολυετή καλλωπιστικά είδη που δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες, η αζαλέα αποτελεί μια από τις πιο όμορφες επιλογές για κήπους ή μπαλκόνια και μπορεί να τοποθετηθεί σε γλάστρες ή παρτέρια αλλά να χρησιμοποιηθεί και ως  φυτό εσωτερικού χώρου.  



Όπως όλα τα οξύφυλλα φυτά (γαρδένιες, ροδόδεντρα, καμέλιες, ορτανσίες) έχει ανάγκη από φως αλλά δεν αντέχει την απευθείας και εκτεταμένη έκθεση στον έντονο ήλιο, γι΄αυτό και τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες θα πρέπει να βρίσκεται σε προστατευμένο και σχετικά σκιερό σημείο, το δε πότισμά της στο διάστημα των ζεστών ημερών θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινό.  


Το υπόλοιπο διάστημα ποτίζετε κάθε 2-3 ημέρες ή όποτε το χώμα της αρχίζει να στεγνώνει και ένας πρακτικός τρόπος για να διατηρείται η υγρασία που της χρειάζεται και να προστατεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι να καλύψετε το χώμα στις γλάστρες με ξερά φύλλα ή βρύα. 

Τα συχνά κίτρινα φύλλα και ξερά κλαδάκια είναι συνήθως ένδειξη ότι το φυτό σας δεν έχει την υγρασία-νερό που του χρειάζεται, ενώ κλειστά μπουμπούκια που ξεραίνονται πριν ανοίξουν αποτελούν σημάδι υπερβολικού ποτίσματος ή κακής αποστράγγισης γι΄αυτό και το νερό στην γλάστρα της αζαλέας δεν θα πρέπει να λιμνάζει. 

Αφαιρώντας συχνά τα ξερά λουλουδάκια θα βοηθήσετε την ανθοφορία και την γενική της  ανάπτυξη, ενώ ένα λίπασμα ειδικό για οξύφιλα κάθε 20-30 ημέρες κατά την περίοδο που είναι ανθισμένη ή ένα ειδικό σκεύασμα σιδήρου αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιείται στις γαρδένιες και η χρήση όχι απαραίτητα ειδικού αλλά καλής ποιότητας εμπλουτισμένου φυτοχώματος, θα διατηρήσουν τις αζαλέες σας υγιείς σε όλη την διάρκεια του έτους. 

Ανήκει στα καλλωπιστικά που δεν έχουν ανάγκη κλαδέματος, εκτός αν θέλετε να της δώσετε  ένα διαφορετικό σχήμα από αυτό της φυσικής της ανάπτυξης και αυτό μόνο σε φυτά που έχετε ομαδικά τοποθετήσει σε παρτέρια, σε γλάστρες-ζαρντινιέρες το καθάρισμα των φυτών από ξερά άνθη-φύλλα-κλαδάκια είναι αρκετό. 

Ανάλογα με το είδος της μπορεί να αναπτυχθεί σε μέγεθος έως μέτριος θάμνος, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με μορφή μικρού δέντρου, σε αυτές θα χρειαστεί να κόβετε τους βλαστούς για να διατηρείται το στρογγυλό της σχήμα στην κορυφή του ξυλώδους κορμού. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους αλλά και μοσχεύματα, ανήκει όμως στα "δύσκολα" είδη για να μπορέσετε να δημιουργήσετε νέα φυτά από ένα ήδη υπάρχον, γι΄αυτό και προτιμήστε να αγοράσετε μικρά ή μεγαλύτερα έτοιμα φυτά που θα βρείτε στα φυτώρια σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι και ποικιλία αποχρώσεων. 

Αν χρειαστεί να την μεταφυτέψετε θα το κάνετε όταν έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της, ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα τοποθετείστε τις αζαλέες σας σε ένα σημείο προστατευμένο από αέρα-βροχή και την ερχόμενη άνοιξη οι βλαστοί που σας μοιάζουν "ξεροί" θα γεμίσουν και πάλι φύλλα και λουλούδια. 

Λόγω της μορφής των μίσχων και της ελικοειδούς διάταξης των φύλλων, τα λουλούδια της αζαλέας δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε βάζα, όμως σε ένα σχετικό φωτεινό σημείο και σε συνθήκες χωρίς έντονα ξηρή ατμόσφαιρα από εστίες θέρμανσης-κλιματισμού, οι αζαλέες αναπτύσσονται χωρίς κανένα πρόβλημα στο εσωτερικό του σπιτιού και την περίοδο ανθοφορίας τους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές τοποθετημένες σε κασπώ, καλάθια κλπ. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ