2022-08-02 08:31:54
Φωτογραφία για Γοδέτια. Μια ...υπαίθρια αζαλέα πολύ εύκολης καλλιέργειας
Ο εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα για να προσφέρει το έντονο χρώμα του σε γλάστρες και παρτέρια.  

Γενικά χαρακτηριστικά



Το γένος "Godetia"που πήρε το όνομά του από τον Ελεβετό βοτανολόγο Charles Henry Godet περιλαμβάνει περίπου 50 είδη - ποικιλίες, σχεδόν όλα με καταγωγή από την Βόρεια και Δυτική  Αμερική όπου και συναντώνται ως αυτοφυή.

Το ύψος των πιο συνηθισμένων καλλιεργήσιμων ποικιλιών φτάνει έως τα 70cm και λίγο πιο περιορισμένη είναι η παράπλευρη ανάπτυξή τους. 

Η καλλωπιστική αξία της Γοδέτιας οφείλεται στην πλούσια ανθοφορία και την όψη των λουλουδιών που προσομοιάζουν πολύ με εκείνα της Αζαλέας. Αποτελούνται από τέσσερα πλατιά πέταλα σε αποχρώσεις του ροζ - μωβ - λευκού, ενώ κάποιες σπανιότερες ποικιλίες διαθέτουν κόκκινες ή πορτοκαλί αποχρώσεις. 

Η Γοδέτια είναι ιδανική για βραχόκηπους, μπορντούρες σε παρτέρια, για μαζικές φυτεύσεις σε ελεύθερες περιοχές ενός κήπου και το ίδιο ικανοποιητικά αναπτύσσεται και σε δοχεία φύτευσης συνδυασμένη με άλλα καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας. .  


Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Γοδέτια ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Ευδοκιμεί σε σημεία με πλήρως ηλιόλουστα ή ελαφρά σκιερά σημεία, στα οποία όμως η ανθοφορία της είναι μειωμένη.

Πότισμα:  Η Γοδέτια έχει ανάγκη τακτικό πότισμα, κάθε 1-2 ημέρες, μόνο στην διάρκεια του καλοκαιριού και όσο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. 

Τις υπόλοιπες εποχές τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι αισθητά μειωμένα, έως και καθόλου στην διάρκεια του χειμώνα. 

 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση των ασθενικών - ξερών  βλαστών και των μαραμένων λουλουδιών.  

Λίπανση: Ένα ενισχυτικό σκεύασμα γενικής χρήσης για καλλωπιστικά φυτά, στην διάρκεια της άνοιξης  ευνοεί την ανθοφορία της.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Γοδέτια ανθίζει στην διάρκεια του καλοκαιριού, Ιούλιο - Αύγουστο, ενώ σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες χωρίς έντονη ζέστη η ανθοφορία της μπορεί να παραταθεί και έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Τα λουλούδια της αν και δεν διατηρούνται για μεγάλο διάστημα είναι ιδιαίτερα όμορφα και τοποθετημένα σε βάζα. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους που σπέρνονται Φεβρουάριο - Μάρτιο απευθείας στην οριστική θέση του φυτού.

Οι σπόροι που το ίδιο το φυτό σκορπίζει στο έδαφος σχεδόν πάντα δημιουργούν νέα φυτά για πολλά χρόνια. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ