2021-05-19 08:52:24
Φωτογραφία για Η μόλυνση της ατμόσφαιρας συρρικνώνει την στρατόσφαιρα



 Αφού τρυπήσαμε το στρώμα του όζοντος, αφού μολύναμε τον αέρα που αναπνέουμε, αφού διαταράξαμε την ατμόσφαιρα προκαλώντας κλιματικές αλλαγές μαθαίνουμε τώρα ότι οι επιπτώσεις των βλαβερών αερίων που εκπέμπει η ανθρωπότητα έχουν προκαλέσει την συρρίκνωση της στρατόσφαιρας.

Ερευνητική ομάδα αποκαλύπτει μια νέα άγνωστη πτυχή των παρενεργειών της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όπως φαίνεται οι εκπομπές ρύπων προκαλούν σοβαρές διαταραχές στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψη 60 χλμ. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η στρατόσφαιρα έχει συρρικνωθεί κατά 400 μέτρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν δεν αλλάξει κάτι δραστικό σε σχέση με τις εκπομπές των ρύπων σε 60 χρόνια η συρρίκνωση της στρατόσφαιρας θα είναι τετραπλάσια σε σχέση με την σημερινή. Η αλλαγή αυτή ανάμεσα στα άλλα θα επηρεάσει αρνητικά τα σύστημα εντοπισμού στίγματος όπως το GPS και τις ραδιοεπικοινωνίες.

Η στρατόσφαιρα εκτείνεται σε απόσταση 20-60 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Πιο κάτω είναι η τροπόσφαιρα στην οποία ζούμε εμείς και όπου το διοξείδιο του άνθρακα θερμαίνεται και εξαπλώνεται στον αέρα. Όμως η έντονη παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα στην τροπόσφαιρα το οδηγεί και στην στρατόσφαιρα όπου ψύχει τον αέρα που υπάρχει εκεί με αποτέλεσμα προκαλεί την συρρίκνωση της.

«Η συρρίκνωση της στρατόσφαιρας είναι ένα σκληρό και σαφές σημάδι του επηρεασμού της ανθρώπινης δραστηριότητας σε πλανητικό επίπεδο και άλλο ένα δείγμα του κλιματικού συναγερμού που εκπέμπεται για την ανθρωπότητα. Είναι σοκαριστικό. Αποδεικνύεται ότι καταστρέφουμε την ατμόσφαιρα σε ύψη 60 χλμ.» αναφέρει ο Χουάν Ανέλ, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Βίγκο στην Ισπανία και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Environmental Research Letters».ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ