2021-05-19 07:58:07
Φωτογραφία για 19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων.
19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας με οδηγό μας την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας. Διεκδικούμε την δικαίωση και την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας από τους Νεότουρκους του Κεμάλ.

ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΔΩΡΑ

Εμείς τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Ελλήνων του Πόντου που μαρτύρησαν στη Γενοκτονία. Δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Η μεγάλη και μακραίωνη ιστορία του Πόντου και του λαού, δεν φτάνουν πολλές σελίδες για να καταγραφεί. Η αφετηρία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού ξεκινάει με την Αργοναυτική εκστρατεία και ο θρύλος αυτός έχει την αρχή του στο μύθο του Φρίξου και της Έλλης. Αυτή αποτελεί την πρώτη επαφή του μητροπολιτικού ελληνισμού με τον Πόντο, με τη μυθική της έκφραση.

Η δεύτερη επαφή, πιο δυναμική και προγραμματισμένη, έγινε με την Αργοναυτική εκστρατεία, στην χώρα της Κολχίδας για το χρυσόμαλλο δέρας. Επίσης, η ίδρυση της Σινώπης, στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας, από Ίωνες ναυτικούς, περί το 800 π.Χ., σηματοδοτεί την επίσημη αφετηρία της ιστορίας του Ελληνισμού στον Πόντο.


19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου σταμάτησε, μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια το 1922-24, όταν μεσολάβησαν οι συμμαχικές δυνάμεις υπέρ των Νεότουρκων Του Μουσταφά Κεμάλ. Ο σφαγέας του ποντιακού ελληνισμού Οσμάν Φερουντούν Ζαντελέρ (Τοπάλ ) μετά από μυστική συνάντηση με τον Μουσταφά Κεμάλ εξασφαλίζει τη «νομιμοποίηση» των εγκλημάτων του και δεσμεύεται να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο εναντίον των Ελλήνων, λέγοντας: . «Να μην ανησυχείτε καθόλου στρατηγέ μου. Όλους αυτούς τους Πόντιους Ρωμιούς θα τους περιποιηθώ έτσι, που θα πνιγούν όλοι τους μέσα στις σπηλιές, σαν τις γαϊδουρινές μέλισσες».

Αποτέλεσμα ήταν η σφαγή των Ελλήνων του Πόντου, 353.000 ψυχές σήμερα ζητούν δικαίωση από την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν εξαφανίστηκε, όπως συνέβη με δεκάδες φυλές και εθνότητες της Μικρά Ασίας που τούρκεψαν, που εξισλαμίσθηκαν και έλειψαν για πάντα από το πρόσωπο της ιστορίας.

Διατήρησε, την ποντιακή διάλεκτο, η οποία προέρχεται από την αρχαία Ιωνική. Όπως και δεν πέρασε ποτέ στη λήθη ο διάσημος πολεμικός Πυρρίχιος χορός, ο οποίος χορεύεται με όπλα και σε φάσεις άμυνας και επίθεσης. Ο Πυρρίχιος (χορός της φωτιάς) που αποτελεί αρχαιοελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Τον χόρεψαν οι Κουρήτες, οι Αθηναίοι στα Παναθήναια και οι Λάκωνες στα Διοσκούρεια. Οι Έλληνες του Πόντου τον διατήρησαν ζωντανό έως τις μέρες μας.

Ο Ποντιακός Πολιτισμός συνεχίζει την ύπαρξη του, με ελληνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα, να επιβιώνει χωρίς να αφομοιώνεται. Οι πρόσφυγες εκ Πόντου, όχι μόνον δεν σταμάτησαν ποτέ να «αναστορούν τα παλαιά». Προσπαθούν να μάθουν στις επόμενες γενιές την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού. Κυρίως, όμως να μεταλαμπαδεύσουν σ’ αυτές την αγάπη τους, για την αλησμόνητη πατρίδα!

psomiadou.com

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Instagram Homes : Tatiana Home Decor
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Instagram Homes : Tatiana Home Decor
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ