2021-05-21 22:07:56
Φωτογραφία για Κίνα: Στα σκαριά η διασύνδεση ολόκληρης της χώρας με σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.
Η κινέζικη κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι το 2035 να διπλασιάσει το μήκος των υπαρχόντων σιδηροδρομικών γραμμών θέτοντας ως στόχο για την επόμενη δεκαπενταετία την ανάπτυξη δικτύου συνολικού μήκους 70.000 χιλιομέτρων.

Στις αρχές του 21ου αιώνα η Κίνα δεν διέθετε ούτε έναν σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας. Αργά, παλιά και γεμάτα προβλήματα τρένα χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα για τη μεταφορά των Κινέζων πολιτών κατά μήκος της τεράστιας κινεζικής επικράτειας. Σήμερα, η εικόνα της Κίνας είναι εντελώς διαφορετική. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του κόσμου έχει μακράν το πιο εξελιγμένο δίκτυο σιδηροδρόμων. Περισσότερα από 37.900 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών συνδέουν τα μητροπολιτικά κέντρα της Κίνας. Μάλιστα σχεδόν το σύνολο των υποδομών υψηλής τεχνολογίας κατασκευάστηκε σε μόλις 13 χρόνια. Επιπλέον, η κινέζικη κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι το 2035 να διπλασιάσει το μήκος των υπάρχοντων σιδηροδρομικών γραμμών θέτοντας ως στόχο για την επόμενη δεκαπενταετία την ανάπτυξη δικτύου συνολικού μήκους 70.000 χιλιομέτρων, το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας.


Με μέγιστη ταχύτητα τα 350 χλμ/ώρα τα ταξίδια μεταξύ των κινεζικών αστικών κέντρων έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, σπάζοντας το μονοπώλιο των αεροπορικών εταιρειών στη διασύνδεση των μεγαλουπόλεων.

Το 2020, το 75% των κινεζικών πόλεων με πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων είχαν πρόσβαση σε σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Αξίζει να αναφερθεί πως το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ισπανίας, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στον κόσμο, εκτείνεται σε μόλις 3.200 χιλιόμετρα με την μέγιστη ταχύτητα των τρένων να ξεπερνά οριακά τα 250 χλμ/ώρα.

Αντιθέτως, αρκετά πίσω βρίσκονται τα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας έχει μήκος 107 χιλιομέτρων, ενώ στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εκτελείται μόλις ένα δρομολόγιο που πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί υψηλής ταχύτητας.

Ένα σύμβολο οικονομικής δύναμης

Η αξία του κινεζικού σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, εκτείνεται πέρα από τη χρησιμότητα του ως μέσο διασύνδεσης της αχανής ασιατικής χώρας. Όπως και στην περίπτωση του ιαπωνικού σιδηροδρομικού δικτύου Shinkansen στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η Κίνα θέλει να δημιουργήσει ένα σύμβολο το οποίο θα αντικατοπτρίζει την οικονομική της δύναμη, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την τεχνολογική πρόοδο και την αύξηση του βιωτικού επιπέδου.

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και τον ηγέτη του Σι Τζινπίνγκ, το σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της πολιτικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος και την ενσωμάτωση των απομακρυσμένων κινεζικών επαρχιών, η κουλτούρα των οποίων διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη του Πεκίνου και των μεγάλων πόλεων.

“Η κατασκευή του τεράστιου σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Κινέζου προέδρου ώστε να φέρει μαζί τις συχνά ετερόκλητες κοινωνικές και φυλετικές ομάδες της Κίνας, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με βασικό χαρακτηριστικό τον συγκεντρωτισμό” δηλώνει η Δρ. Olivia Cheung, καθηγήτρια στο διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο SOAS. “Παράλληλα, το σχέδιο του Κινέζου ηγέτη προβλέπει τη σύνδεση των πόλεων με νέα αστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης από το μηδέν, όπως η περιοχή Xiongan στην επαρχία Hebei, 80 χλμ. νοτιοδυτικά του Πεκίνου” προσθέτει η Δρ. Cheung.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Κίνα φαίνεται πως έχει λάβει παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησαν τα σιδηροδρομικά δίκτυα στη Βόρεια Αμερική και στη Γηραιά Ήπειρο οι πάλαι ποτέ ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες. Τα σχέδια πίσω από τους σιδηροδρόμους της Ρωσίας, της Πρωσίας της Γαλλίας της Ιταλίας και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ άλλων, καταρτήθηκαν με βάση τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς στόχους των ηγετών τους. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως ενώ αυτά τα σχέδια στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα χρειάστηκαν δεκαετίες για να γίνουν πραγματικότητα, η Κίνα τα υλοποιεί σε μόλις λίγα χρόνια.

emea.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ