2021-05-23 22:18:03
Φωτογραφία για Μ. Βρετανία: Η κυβέρνηση θέλει να αντιστρέψει εν μέρει την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αντιστρέψει εν μέρει την αμφιλεγόμενη ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και έτσι θα ανακτήσει τον έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα ονομάζεται British Railways.

Αυτή η εταιρεία δεν θα κατέχει μόνο ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά  θα καθορίζει χρονοδιαγράμματα και τις περισσότερες τιμές.

 Τα τρένα λέγεται ότι θα συνεχίζουν να λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες που θα υπογράφουν συμβόλαια με την κυβέρνηση.

Αυτή η κίνηση πρέπει να τερματίσει ένα τέταρτο ενός αιώνα κατακερματισμού που έχει δημιουργήσει ένα μπερδεμένο και ακριβό συνονθύλευμα ιδιωτικών σιδηροδρομικών εταιρειών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον "Είμαι πιστός στο σιδηρόδρομο, είπε ο Τζόνσον, "αλλά οι επιβάτες δεν έχουν λάβει το επίπεδο εξυπηρέτησης που τους αξίζει για πολύ καιρό."

Ο σιδηρόδρομος ιδιωτικοποιήθηκε από τη δεκαετία του '90


Οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι είχαν ιδιωτικοποιηθεί τη δεκαετία του 1990 υπό την κυβέρνηση του Τζον Μαγιόρ , αφού η προκάτοχός του Μαργαρίτα Θάτσερ είχε πουλήσει πολλές κρατικές εταιρείες. Τότε, η κυβέρνηση διατήρησε μόνο σιδηροτροχιές και σταθμούς, ενώ οι σιδηροδρομικές μεταφορές λειτουργούσαν από ιδιωτικές εταιρείες στο πλαίσιο μιας σειράς περιφερειακών παραχωρήσεων.

Αυτό οδήγησε σε υψηλές τιμές και αναποτελεσματικότητα. Επιπλέον, τα τρένα ήταν συχνά πολύ μικρά. Η πανδημία  έκανε το πρόβλημα ακόμη χειρότερο. Ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μοντέλο της.

zeit.de/mobilitaet/2021-05/grossbritannien-bahn-privatisierung-rueckgaengig-preise?utm_source=pocket-newtab-global-de-DE

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ