2021-05-26 23:39:38
Φωτογραφία για AstraZeneca: Πώς επιβεβαιώνεται η συσχέτιση θρόμβωσης - εμβολίου
Περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με κορονοϊό έχουν συμπληρωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι εν λόγω κάρτες αναλύονται και εξακριβώνεται εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «ένα κενό» στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας και πως χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

Πώς συσχετίζονται οι παρενέργειες με το εμβόλιο

Σχετικά με τον τρόπο συσχέτισης των παρενεργειών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΜΑ, εάν ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, συστήνεται να ελέγχεται εκτός από τη θρομβοπενία και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

Εάν διαπιστωθεί συνύπαρξη θρομβοπενίας και θρομβώσεων, γίνονται και πιο ειδικές εξετάσεις αιματολογικές που πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.


Ο κίνδυνος μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος για θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών και επεσήμανε ότι έχουν στη διάθεσή τους τα εμβόλια Mrna που δεν έχουν συσχετιστεί με θρομβώσεις.

Δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες «ίσως μόνο το θέμα της ηλικίας»

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες στην εκδήλωση θρομβώσεων, «ίσως μόνο αυτό το θέμα της ηλικίας».

Επανέλαβε ότι ο κίνδυνος για σοβαρές θρομβώσεις είναι πολλαπλάσιος εάν κάποιος νοσήσει με τον ιό Covid και με βάση αυτή τη λογική «θα έλεγε κανείς ότι ναι, τα άτομα αυτά που έκαναν με το εμβόλιο αυτή την αντίδραση, πιθανότατα να είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση λόγω της νόσου».
themaygeias
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ