2021-05-28 19:08:49
Φωτογραφία για Επανέρχονται οι προαιρετικές μειώσεις ενοικίων κατά 30%
 

Tην επαναφορά του μέτρου των προαιρετικών μειώσεων ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Στις επαφές που έχουν ξεκινήσει μεταξύ των φορέων και των ιδιοκτητών συζητείται το μέτρο να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Το μέτρο αν και είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο δεν λειτούργησε τελικά, καθώς η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στο «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40% και σε μηδενικά ενοίκια για τις κλειστές επιχειρήσεις. 

Η επιστροφή στην κανονικότητα αλλάζει τα δεδομένα και πλέον οι προαιρετικές μειώσεις έρχονται στο προσκήνιο. Ο προηγούμενος νόμος όριζε τη μείωση τουλάχιστον κατά 30% σε 83 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, εφόσον βέβαια και οι δύο πλευρές (ιδιοκτήτης και ενοικιαστής) συμφωνούσαν.

Το κράτος αποζημίωνε τους ιδιοκτήτες με έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος (μέσω φορολογικών συμψηφισμών). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία του μέτρου είναι να καταβάλλεται το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά. 


Παραδείγματα

Αυτό σημαίνει ότι για ενοίκιο π.χ. 1.000 ευρώ και με μείωση 300 ευρώ η κάλυψη από το κράτος ανέρχεται σε 120 ευρώ ή διαφορετικά το ποσοστό της κάλυψης φθάνει στο 40% των απωλειών. Οσο αυξάνεται το ποσοστό μείωσης του ενοικίου τόσο περιορίζεται το όφελος. Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1.000 ευρώ και μείωση 50% (δηλαδή απώλειες 500 ευρώ) η κάλυψη από το κράτος παραμένει στα 120 ευρώ που αντιστοιχεί στο 24% των απωλειών.

Εφόσον οι δύο πλευρές (μισθωτές και ιδιοκτήτες) συμφωνήσουν, θα πρέπει να υποβληθεί η συμφωνία στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων και να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίο αφορά. 

Μηδενικά ενοίκια για γυμναστήρια, παιδότοπους και εστίαση

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως, σχεδιάζει τον Ιούνιο να μην καταβάλουν ενοίκια τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι και ενδεχομένως οι επιχειρήσεις της εστίασης.  

Τα μηδενικά ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό και στις μεταφορές, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το τοπίο.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο των μειωμένων κατά 40% ενοικίων για τους πληττόμενους ΚΑΔ καταργείται. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει προκαταβολικά με βάση τις δηλώσεις COVID του Μαρτίου που υποβλήθηκαν έως τις 14 Μαΐου 2021.

Στις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου. Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο δικαιούται:

– Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης επιχείρησης η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με την COVID-19 ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων (η οποία την 4η Ιανουαρίου 2021 έχει ενεργό, κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή έχει ενεργό ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας την 4η Ιανουαρίου 2021 στον οποίο αντιστοιχούν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019) απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάιο 2021.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ