2021-06-01 23:06:37
Φωτογραφία για Αυτό είναι το βιοκλιματικό κτίριο που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της ΓΓ Υποδομών.
Στο έργο προυπολογισμού 112,6 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ενταχθεί και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΟΣΕ ΑΕ που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σε ένα νέο, σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο αναμένεται να στεγαστεί το σύνολο των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες σήμερα στεγάζονται σε 13 διαφορετικά μισθωμένα κτίρια εξοικονομώντας πόρους ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Μαρία Λιλιοπούλου

Ο διαγωνισμός για το νέο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ ξεκίνησε σήμερα με τη δημοσίευση της α΄ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το κτίριο θα κατασκευαστεί στην οδό Πειραιώς 166 στο ύψος του Ταύρου σε οικόπεδο, στο οποίο ήδη στεγάζεται το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων. Θα αποτελείται από ισόγειο και 5 υπέργειες στάθμες καθώς και από 4 υπόγειες στάθμες που θα στεγάζουν τα πάρκινγκ και τους χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων.


Το εμβαδό της ανωδομής είναι 21.730,91 τ.μ., των υπογείων είναι 31.976,00 τ.μ. και του συνολικού περιβάλλοντος χώρου 10.565,00 τ.μ. Οι ανώτερες στάθμες περιλαμβάνουν χώρους διοίκησης, γραφεία, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, μουσείο τεχνολογίας, εστιατόριο, κυλικεία, παιδικό σταθμό, χώρους αρχείων, αποθηκευτικούς χώρους και ιατρείο.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα συνδέεται μέσω μίας πεζογέφυρας με την οδό Πειραιώς εξασφαλίζοντας την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο και τις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου. Στο έργο προυπολογισμού 112,6 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ενταχθεί και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΟΣΕ ΑΕ που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων σε τμήμα του οικοπέδου.

Για το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα είχε προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών. Στην τελική του μορφή το κτίριο θα διαθέτει μεταξύ άλλων φυτεμένο δώμα όπου θα δημιουργηθεί πολιτιστικός υπαίθριος χώρος προσβάσιμος από το κοινό, συσχετισμένος με εστιατόριο και ‘κήπο των τεχνών’, ο οποίος θα διαθέτει το σημαντικότατο προνόμιο θέασης του βράχου της Ακρόπολης προς τη μια πλευρά και του Πειραιά προς την άλλη.

Η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Γ.Γ.Υ. σε ένα νέο κτίριο, που θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά:

Στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από τα μισθώματα της τάξεως των 90 εκ. ευρώ στα 30 έτη.

Στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και στην εύκολη πρόσβαση ΑΜΕΑ

Στην εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, υπακούοντας στους κανονισμούς που μπορεί να προκύψουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19.

Στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής, με ισχυρή «πράσινη ταυτότητα», αποτελώντας σημαντικό τοπόσημο και μαζί το νέο κέντρο καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩ.ΠΕΙ.), θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, η Α΄ Φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2021 και η Β’ Φάση με την ανακήρυξη Προσωρινού Αναδόχου για το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αρχές του 2022. Η Σύμβαση καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων έως 3 έτη αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Το έργο, όπως επισημαίνεται στο τεχνικό του δελτίο, χαρακτηρίζεται ως μη ανταποδοτικό. Ο δημόσιος φορέας θα καταβάλλει ετήσιες πληρωμές διαθεσιμότητας στον ιδιωτικό φορέα με την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής περιόδου. Τα ποσά αυτά θα αποτελούν την αμοιβή του ιδιώτη για την κατασκευή, τη χρματοδότηση και τη συντήρηση του έργου.

«Ένα σημαντικό έργο ΣΔΙΤ για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το νέο, σύγχρονο, βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα στην οδό Πειραιώς, που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, σήμερα δημοπρατείται και μία ακόμη δέσμευσή μας υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος. Ένα έργο, που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία μας, και που θα αποτελέσει ‘‘στολίδι’’ για μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμισή της ξεχωρίζοντας με τη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή του, αλλά με και την πράσινη ταυτότητά του. Με τέτοια έργα εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

ethnos.gr

sidirodromikanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΙΟΥΝΙΟΣ..!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΙΟΥΝΙΟΣ..!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ