2021-06-13 09:10:56
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πετούνια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για την Πετούνια

Πετούνιες! Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσετε καλοκαιρινό ...χρώμα σε οποιοδήποτε σημείο του κήπου ή του μπαλκονιού. 

Το φυτό ...πασπαρτού αφού οι Πετούνιες μπορούν να φυτευθούν και να είναι το ίδιο εντυπωσιακές σε παρτέρια, γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά καλάθια, μόνες τους ή και συνδυασμένες και οποιοδήποτε άλλο είδος ανθοφόρου ή μη. 

Η ποικιλία των χρωμάτων σε άσπρες, κόκκινες, πορτοκαλί, μωβ-μπλε και κίτρινες αποχρώσεις σε συνδυασμό με την μακρά περίοδο ανθοφορίας τους από τέλος της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου και τις λιγοστές απαιτήσεις τους σε φροντίδα κάνει τις Πετούνιες από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας.  



Τα λουλούδια τους σε κωνοειδές σχήμα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο μαζί με τα μικρά αλλά πυκνά φύλλα τους, το δε ύψος του φυτού ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φτάσει έως και τα 50 cm. Tο μέγεθος των λουλουδιών διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία με πιο εντυπωσιακές τις Πετούνιες με τα ιδιαίτερα μεγάλα άνθη. 


Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και οι δίχρωμες ποικιλίες, τόσο για μεμονωμένες φυτεύσεις όσο και σε συνδυασμό με άλλα εποχιακά ανθοφόρα.   

Για φύτευση απευθείας στο έδαφος επιλέξτε νάνες-έρπουσες Πετούνιες, κάποιες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες και για εδαφοκάλυψη,  ενώ για δοχεία φύτευσης και κρεμαστά καλάθια μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι ποικιλίες. 

Γενικά η Πετούνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρεμοκλαδές, αναρριχώμενο ή φυτό εδαφοκάλλυψης ανάλογα με το σημείο που θα την τοποθετήσετε. 

Έχει ανάγκη από κανονικό πότισμα όμως οι απαιτήσεις της σε νερό διαφέρουν ανάλογα και με το σημείο που θα τις τοποθετήσετε, αφού Πετούνιες σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια που βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένες στο ήλιο θα χρειαστούν ακόμη και καθημερινό πότισμα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. 

Οι πετούνιες γενικά αγαπούν τα ηλιόλουστα σημεία και ενώ ευδοκιμούν και σε ημισκιερές θέσεις η ανθοφορία τους μειώνεται αισθητά. 

Αντίθετα με το φως δεν ...συμπαθούν καθόλου το βρέξιμο των φύλλων και των λουλουδιών τους, γι΄αυτό και προτιμήστε να τις ποτίζετε με ποτιστήρι και όχι λάστιχο, ώστε το σώμα του φυτού να παραμένει στεγνό και αν είναι δυνατόν προστατέψτε τις Πετούνιες από το νερό της βροχής που καταστρέφει τα πολύ λεπτά λουλούδια τους και δίνει και στο φύλλωμα την όψη ...ταλαιπωρημένου φυτού.  



Ένα φυτόχωμα καλής ποιότητας και ένα υγρό λίπασμα γενικής χρήσης για καλλωπιστικά, μία φορά το μήνα για το διάστημα του καλοκαιριού, ενισχύει την ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού, ενώ και η αφαίρεση των ξερών λουλουδιών και το περιστασιακά κορφολόγημα στις άκρες των βλαστών, ειδικά αν αυτοί έχουν μεγάλο μήκος, βοηθά επίσης στο να διατηρούν την υγιή και όμορφη όψη τους.  



Ανήκουν στα πιο οικονομικά εποχιακά φυτά και από τις αρχές της άνοιξης θα βρείτε  γλαστράκια Πετούνιας σε όλα τα φυτώρια ακόμη και με 0,50 ευρώ. Όμως αυτά τα ιδιαίτερα μικρά φυτά δεν θα ζήσουν για πολύ καιρό σε τόση μικρή ποσότητα χώματος, γι΄αυτό και επιλέξτε ή να αγοράσετε απευθείας μεγαλύτερες γλάστρες με Πετούνιες ή μεταφυτέψτε μερικά μικρά φυτά μαζί σε μεαλύτερες γλάστρες-ζαρντινιέρες ή κρεμαστά καλάθια. 


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ