2021-06-13 07:45:23
Φωτογραφία για Διαμορφώσεις για Γωνιακά παρτέρια
Ο τρόπος εδαφοκάλυψης στις αφύτευτες περιοχές και ο κατάλληλος ανάλογα με τον χώρο σχεδιασμός - διαμόρφωση των παρτεριών με καλλωπιστικά, θάμνους και δέντρα είναι τα δύο πιο καθοριστικά στοιχεία για την γενική όψη ενός κήπου.  

Είτε ακολουθώντας σε σχήμα τις γραμμές που δημιουργούν σε έναν κήπο στοιχεία όπως μάντρες, περιφράξεις, οικοδομήματα κλπ είτε με "τεχνητές" γωνίες οριοθετημένες με κάθε ειδους υλικά τα γωνιακά παρτέρια είναι από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία σε έναν κήπο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. 

Ο τρόπος οριοθέτησής τους - περίφραξης και ο γενικός σχεδιασμός, χωρίς να διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά ενός παρτερίου σε όχι γωνιακά σημεία,  είναι ακόμη πιο σημαντικά για την συνολική όψη του κήπου, αφού συνήθως διαμορφώνονται στα πιο κεντρικά και εμφανή σημεία του. 

Χτιστά γωνιακά παρτέρια. 

Σε τετράγωνο ή καμπύλο σχήμα είναι από τις καλαίσθητες επιλογές δημιουργίας ενός γωνιακού παρτεριού, όποιο είδος υλικού και αν χρησιμοποιηθεί για την περίφραφή τους. 


Για χτιστά γωνιακά παρτέρια μεγάλου βάθους μια πρακτική επιλογή οριοθετησής τους είναι η τοποθέτηση τσιμεντόλιθων στο πίσω μέρος, οι οποίοι θα καλυφθούν με ψηλά φυτά. 

Οριοθέτηση με ακανόνιστες πέτρες. 

Επίσης καλαίσθητος και πιο απλός τρόπος οριοθέτησης - περίφραξης ενός γωνιακού παρτεριού, τοποθετώντας σε σειρές ακανόνιστες πέτρες - πλάκες επίστρωσης.  

Στις περιπτώσεις που ένα γωνιακό παρτέρι δημιουργείται σε σημείο στρωμένο με πλάκες, πλακάκι κλπ η οριοθέτησή του μπορεί να πραγματοποιηθεί και μόνο με βότσαλα - χαλίκι.

Σε κήπους με γκαζόν και σε γωνιακά, όπως και σε κάθε άλλου σχήματος παρτέρια, μπορεί και να παραληφθεί κάθε επιπρόσθετο υλικό οριοθέτησης - περίφραξης και αυτή να γίνεται μόνο με τα ίδια τα φυτά. Αρκεί το έδαφος να σκαφτεί με τέτοιο τρόπο που το νερό του ποτίσματος να μην παρασύρει το χώμα και χαλά την γενική όψη του σημείου. 

Ένα γωνιακό παρτέρι μπορεί σχηματικά να ακολουθεί στο σύνολό του τις ευθείες φυσικές γραμμές του χώρου που θα δημιουργηθεί, όπως αυτές σχηματίζονται από το ίδιο το σπίτι, περιφράξεις κλπ ή να περιλαμβάνει καμπύλα σημεία που δημιουργούνται με το υλικό οριοθέτησης - περίφραξής του. 

Η επιλογή των κατάλληλων φυτών σε ότι αφορά το ύψος τους είναι από τα πιο καθοριστικά στοιχεία για την όμορφη όψη ενός γωνιακού παρτεριού. 

Τα ψηλότερα είδη τοποθετηθούνται στο πίσω και τα παράπλευρα σημεία, ενώ ο πιο εύκολος τρόπος ώστε ένα τέτοιο παρτέρι να έχει όμορφη και επιμελημένη όψη όλες τις εποχές είναι η χρήση δέντρων και θάμνων ως βασικά και ψηλά φυτά συνδυαστικά με μερικά εποχιακά καλλωπιστικά. 

Η χρήση αποκλειστικά πράσινων πολυετών ειδών πχ κωνοφόρα δέντρα, θάμνοι κλπ είναι επίσης μια καλαίσθητη αλλά και πρακτική επιλογή για γωνιακά παρτέρια μεγάλου μεγέθους όπως και για κήπους σπιτιών που δεν αποτελούν μόνιμη κατοικία αφού η φροντίδες που απαιτούν είναι κατά πολύ λιγότερες από εκείνες των περισσότερων καλλωπιστιών. 

Ένα γωνιακά παρτέρι είναι μια από τις πιο καλάισθητες διαμορφώσεις και για τα σημεία εισόδου όχι μόνο μοκατοικιών αλλά και για τον κήπο - περιβάλλοντα χώρο σε πολυκατοικίες, επαγγελματικούς χώρους κλπ.  

Ένα χτιστό ή μη γωνιακό παρτέρι πολύ πιο καλαίσθητα από κάθε άλλη διαμόρφωση μπορεί επίσης να διαχωρίσει τον κήπο - περιβάλλοντα χώρο από την περιοχή που έχετε οργανώσει ένα καθιστικό εξωτερικού χώρου.  

Μια τέτοια διαμόρφωση είναι πιο όμορφη αισθητικά αλλά και λειτουργικά πρακτικότερη από μερικές γλάστρες, αφού ευκολότερα ένα παρτέρι με τα κατάλληλα φυτά θα διατηρεί την επιμελημένη όψη του και τον χώρο πολύ πιο "γεμάτο" με πράσινο. 

Σε μεγαλου βάθους γωνίες μια επιλογή που επίσης γεμίζει τον χώρο είναι τα γωνιακά παρτέρια πολλών επιπέδων, που μπορούν να οριοθετηθούν με κάθε είδους πέτρες τοποθετημένες σε σειρές με τρόπο που να δημιουργούν περιοχές διαφορετικού ύψους. 

Γωνιακά παρτέρια μπορούν ασφαλώς να δημιουργηθούν και σε πλήρως ελεύθερες περιοχές ενός κήπου με την δημιουργία μιας "τεχνητής" γωνίας οριοθετημένης με ξύλινους φράχτες ή κάθε άλλο στοιχείο τοποθετημένο σε αντίστοιχο σχηματισμό. 

Η οριοθέτηση με ξύλο - καδρόνια είναι επίσης ένας τρόπος για την δημιουργία γωνιακών παρτεριών, σε ένα ή περισσότερα επίπεδα. 

Σε παρτέρια αυτής της μορφής θα πρέπει πριν το χώμα να τοποθετηθεί χοντρό πλαστικό, ώστε το ξύλο να προστατευτεί κατά το δυνατόν από τον νερό του ποτίσματος. 

Το ξύλο όπως και οι ξύλινες ζαρντινιέρες από σανίδες, δημιουργημένες στο μέγεθος που απαιτεί ο χώρος, είναι επίσης ο τρόπος για την δημιουργία ενός γωνιακού παρτεριού σε μπαλκόνια. 

Οι φυσικές γωνιές ενός κήπου, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλου μεγέθους χώρο, προσφέρονται ιδιαίτερα και για την προσθήκη κάθε είδους διακοσμητικού στοιχείου εξωτερικού χώρου που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα γωνιακό παρτέρι. Ιδιαίτερες γλάστρες, πιθάρια, φωτιστικά κλπ  

Σε γωνιακά παρτέρια μεγάλου μήκους που εκτείνονται περιμετρικά του σπιτιού η εδαφοκάλυψη με χαλίκι, φλοιό δέντρου κλπ λειτουργεί πολύ όμορφα αισθητικά, αποτρέπει την δημιουργία λάσπης από το νερό της βροχής και του ποτίσματος ενώ ταυτόχρονα διατηρεί περισσότερο την υγρασία του εδάφους μειώνοντας την ανάγκη των φυτών σε νερό.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ