2021-06-16 09:05:41
Φωτογραφία για Πείραμα:Τι είναι τελικά η Σελήνη; δίσκος ή σφαίρα και γιατί;



Ο στόχος του πειράματος είναι να επαληθευτεί η αλλαγή του σχήματος της διαχωριστικής γραμμής σε σχέση με την γωνία φωτισμού και να συσχετιστεί με το σφαιρικό σχήμα της Σελήνης.

Ένα τέτοιο πείραμα περιγράφουν οι Duarte et al στην εργασία τους με τίτλο «The Moon, a disk or a sphere?» , χρησιμοποιώντας έναν φακό που έπαιζε τον ρόλο του Ήλιου, μια σφαίρα και έναν δίσκο ίδιας διαμέτρου για τον ρόλο της Σελήνης και την κάμερα ενός κινητού στον ρόλο του παρατηρητή από την Γη. Έτσι φωτογράφισαν την «Σελήνη» τους, για τις γωνίες πρόσπτωσης: 0º, 45º, 90º, 135º, 180º, 225º, 270º και 315º, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα



(A) Η πειραματική διάταξη (B) Οι διαφορετικές θέσεις που θεωρήθηκαν στο πείραμα. Ένας φακός έπαιζε τον ρόλο του Ήλιου, το smartphone τον ρόλο της Γης. Η μπάλα στο κέντρο αντιστοιχεί στη Σελήνη – αρχικά τοποθετήθηκε μια σφαίρα και στη συνέχεια ένας δίσκος (που παρέμενε σταθερός έτσι ώστε ευθεία που συνδέει την κάμερα με το κέντρο του να είναι κάθετη στο δίσκο).




Ο κύκλος της Σελήνης έχει τέσσερις κύριες φάσεις: νέα σελήνη, πρώτο τέταρτο, την πανσέληνο και το τρίτο τέταρτο. Υπάρχουν ενδιάμεσες φάσεις στα διαστήματα μεταξύ των κύριων φάσεων: αύξων μηνίσκος (μεταξύ νέας σελήνης και πρώτου τετάρτου), αύξων αμφίκυρτος (μεταξύ πρώτου τετάρτου και πανσελήνου), φθίνων αμφίκυρτος (μεταξύ πανσελήνου και τρίτου τετάρτου) και φθίνων μηνίσκος (μεταξύ τρίτου τέταρτου και νέας σελήνης).



Οι φάσεις της σφαιρικής Σελήνης.



Στην εικόνα που ακολουθεί περιέχονται τα αποτελέσματα του πειράματος των Duarte et al. Βλέπουμε τις φωτογραφίες που λήφθηκαν σε συγκεκριμένες γωνίες πρόσπτωσης του φωτός, με σκοπό την αναπαραγωγή των φάσεων της Σελήνης. Σε κάθε στιγμιότυπο εκτός από την γωνία επισημαίνεται με το γράμμα S όταν στο πείραμα χρησιμοποιείται η σφαίρα και το γράμμα D όταν χρησιμοποιείται ο δίσκος.

Οι φωτογραφίες που προέκυψαν από το πείραμα για την σφαίρα (S) και τον δίσκο (D) για διάφορες γωνίες πρόσπτωσης του φωτός σύμφωνα με την προαναφερθείσα πειραματική διάταξη.



Παρατηρείστε ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ φωτεινής και ‘σκοτεινής’ πλευράς αναπαράγεται μόνο όταν στο πείραμα χρησιμοποιείται ως Σελήνη η σφαίρα.

διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ:









https://physicsgg.me/2021/06/15/%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%b7-%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7/
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ