2021-06-26 13:24:07
Φωτογραφία για Διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων με διακοσμητικό χαλίκι

Το χαλίκι είναι, γενικά, από τα πιο πρακτικά και οικονομικά υλικά για την εδαφοκάλυψη κήπων - εξωτερικών χώρων πολύ περισσότερο αν χρησιμοποιηθεί με πιο ιδιαίτερους, διακοσμητικούς τρόπους. 



Ο συνδυασμός διαφόρων τύπων και αποχρώσεων χαλικιού, τοποθετημένο με τρόπο που να δημιουργούν διαφορετικά τμήματα - σχηματισμούς σε έναν ενιαίο χώρο μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Το μοναδικό μειονέκτημα της εδαφοκάλυψης με χαλίκι είναι το γεγονός ότι σε σημεία κοντά σε δέντρα, θάμνους και καλλωπιστικά που ρίχνουν τα φύλλα ή τα λουλούδια τους η χρήση χαλικιού είναι μια επιλογή όχι ιδιαίτερα πρακτική, αφού ο καθαρισμός του χώρου είναι πολύ δυσκολότερος απ΄όσο πχ σε μια περιοχή με γκαζόν ή πλακοστρωμένη. 

Αντίθετα είναι ιδανικός τρόπος εδαφοκάλυψης - οριοθέτησης σημείων που βρίσκονται κωνοφόρα, κακτοειδή, μη φυλοβόλλοι θάμνοι κλπ και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι ότι η προετοιμασία του εδάφους που προηγείται της επίστρωσης χαλικιού δεν επιτρέπει σε όποιο σημείο στρωθεί να φυτρώνουν αγριόχορτα - ζιζάνια. 


Και αυτό γιατί πριν την τοποθέτησή του προηγείται απαραίτητα στρώσιμο του εδάφους με χοντρό πλαστικό ή ειδικό γεωϋφασμα εδαφοκάλυψης.

Ο διαχωρισμός τμημάτων με διαφορετικό είδος - απόχρωση χαλικιού για την δημιουργία σχηματισμών γίνεται με ειδικό εύκαμπτο διαχωριστικό παρτεριών που τοποθετείται ανάμεσα στα σημεία με διαφορετικό χρώμα - σχήμα και εκτός των άλλων συγκρατεί το χαλίκι στην θέση του ανεπηρέαστο και από το νερό της βροχής. 

Ένας πρακτικός τρόπος για να έχετε μια εικόνα του τελικού αποτελέσματος, ειδικά σε περίπλοκα και πολύχρωμα σχέδια, είναι να δημιουργήσετε αρχικά κάτι αντίστοιχο σε ...μικρογραφία, με μικρές ποσότητες από τα είδη χαλικιού που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε σε ένα πολύ μικρό τμήμα του εδάφους και αφού καταλήξετε στο επιθυμητό σχέδιο απλά να το ...αντιγράψετε στην μεγάλη επιφάνεια. 

Στην χώρα μας η χρήση χαλικιού έντονων - ιδιαίτερων αποχρώσεων σε διακοσμητικά παρτέρια δεν είναι τόσο διαδεδομένη γι΄αυτό και χρωματιστό χαλίκι σε μεγάλες ποσότητες θα βρείτε μόνο σε καταστήματα - επιχειρήσεις που εμπορεύονται αποκλειστικά παρόμοια είδη με υλικά επίστρωσης κήπων. Αν βεβαίως πρόκειται για μικρές ποσότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλό διακοσμητικό χαλίκι που διατίθεται από καταστήματα για κατασκευές και DIY.  

Ακόμη όμως και μόνο με χαλίκι λευκό, μπεζ, μαύρο, καφέ, κοκκινωπής ή πρασινωπής απόχρωσης, που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα - επιχειρήσεις με πετρώματα κήπους μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εντυπωσιακές συνθέσεις και παρτέρια για κήπους και αυλές, εισόδους κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων, εξοχικά σπίτια κλπ. 

Αν θέλετε να προσθέσετε φυτά σε μια περιοχή - παρτέρι στρωμένο με χαλίκι με τον συγκεκριμένο τρόπο , θα το κάνετε τοποθετώντας το φυτό με την γλάστρα του αφού φυσικά η ύπαρξη του πλαστικού υποστρώματος δεν επιτρέπει την απευθείας φύτευση. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ