2021-06-30 01:57:33
Φωτογραφία για Νέα δεδομένα για εμβολιασμένους και μη: Τι ισχύει, νέες διευκρινίσεις
Νέα δεδομένα στη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων από τις 15 Ιουλίου, όταν και θα εφαρμοστούν τα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες. Η νέα πραγματικότητα έχει «θολά» σημεία, ενώ το κόστος των test επιβαρύνει σε κάθε περίπτωση την έξοδο μιας οικογένειας σε κατάστημα εστίασης, γεγονός που λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Απαντήσεις για το νέο καθεστώς λειτουργίας

Η νέα πραγματικότητα με τα καταστήματα για εμβολιασμένους και μη, δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις. Σύμφωνα με τον Σκάι:

Πώς θα αναγνωρίζω αν ο χώρος είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτός;

Θα υπάρχει ειδική σήμανση στην είσοδο.

Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ, μπαίνει σε εστιατόριο, μπαρ κλπ;

Θα απαγορεύεται η είσοδος.

Καλύπτεται νομικά ο επιχειρηματίας;

Ναι. Κοινή υπουργική απόφαση.

Self test γίνεται δεκτό;

Όχι, μόνο pcr ή rapid.


Η υποχρεωτικότητα αφορά και τους υπαλλήλους;

Όχι. Αφορά μόνο τους πελάτες.

Από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος;

Από τις ίδιες τις αρχές που γίνονται και σήμερα οι έλεγχοι.

Ποια είναι τα νέα μέτρα

Το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πολίτες παρουσίασαν αναλυτικά την Τρίτη 29 Ιουνίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τον τρόπο που θα λειτουργήσουν από 15 Ιουλίου και έπειτα τα καταστήματα εστίασης, τα κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας και τα γήπεδα.

Αναλυτικότερα, με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι χώροι συναθροίσεων από 15 Ιουλίου θα διακρίνονται σε «αμιγείς», όπου θα έχουν πρόσβαση μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι και «μεικτούς», όπου θα μπορούν να πάνε και όσοι έχουν ανοσία αλλά και όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, με προϋπόθεση να έχουν αρνητικό τεστ ανίχνευσης Covid.

Κάθε επιχείρηση θα επιλέγει η ίδια αν θα χαρακτηρίζεται ως αμιγής ή μεικτός χώρος. Η δήλωση θα γίνεται σε κεντρική πλατφόρμα και θα υπάρχει ειδική σήμανση στους χώρους εκμετάλλευσης. Οι αμιγείς χώροι θα έχουν χωρητικότητα 75 - 80% ενώ οι μεικτοί από 25 - 75%. Πιο συγκεκριμένα:

Αμιγείς χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Μεικτοί χώροι

Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Σε τέσσερις κατηγορίες οι χώροι διασκέδασης

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες. Ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε χώρος ισχύουν και διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα, οι χώροι διακρίνονται σε:

Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ)Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.Τι ισχύει για κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)

Χώροι που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Τι ισχύει για υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)

Χώροι που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.

Χώροι που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας ως εξής:

75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Τι ισχύει με κλειστά κέντρα διασκέδασης (κλαμπ, μουσικά κέντρα)

Χώροι που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως αμιγείς: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.

Χώροι που έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί: Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Τι ισχύει με τα γήπεδα

Τα γήπεδα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Πρόσβαση έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ