2021-07-02 22:54:48
Φωτογραφία για Κόστα Ρίκα: Θα λάβει δάνειο 250 εκατ. δολαρίων από τον ΟΗΕ για τον ηλεκτρικό της σιδηρόδρομο.
Η Κόστα Ρίκα θα λάβει δάνειο ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων από το Πράσινο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα ώστε να χρηματοδοτηθεί ηλεκτρικό σιδηροδρομικό δίκτυο που θα περιλαμβάνει πέντε γραμμές, έργο-φάρος για την κυβέρνηση.

«Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα υποστηρίζει το ηλεκτρικό τρένο (...). Θα έχει τεράστια πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και για τους χρήστες του, ευνοώντας ταυτόχρονα την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Κάρλος Αλβαράδο.

Η Κόστα Ρίκα συγκαταλέγεται στις χώρες της περιοχής που διακρίνονται περισσότερο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, με πρωτοβουλίες όπως το σχέδιο για την εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων ως το 2050 που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Αλβαράδο, ή η έρευνα ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο καθαρές ή/και ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ενέργειας.

Το 2020, το ποσοστό αυτό έφθασε το 99,78%· για έκτη συνεχόμενη χρονιά οι καθαρές ή ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν το 98% στο ενεργειακό μείγμα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας (CENCE).

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, που δημιούργησε ο ΟΗΕ το 2010, θα χορηγήσει επίσης δανεισμό 21,7 εκατ. δολαρίων για άλλα, συνοδευτικά έργα, όπως ποδηλατοδρόμους που θα οδηγούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ήταν ανάμεσα στις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Κάρλος Αλβαράδο, που εξελέγη πρόεδρος στην Κόστα Ρίκα το 2018.

Το συνολικό κόστος του έργου αυτού αναμένεται να φθάσει το 1,5 δισεκ. δολάρια, με την Κεντροαμερικανική Τράπεζα Οικονομικής Ολοκλήρωσης να καλύπτει τα 550 εκατ., με τη χορήγηση 40ετούς δανείου.

liberal.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ