2021-07-23 01:10:59
Φωτογραφία για Τεχνικές παλαίωσης - βάψιμο σε παλιούς Μπουφέδες
Οι παλιοί μπουφέδες είναι από τα πιο εντυπωσιακά αντικέ έπιπλα και πάρα πολλοί οι τρόποι - τεχνικές παλαίωσης για να τους δώσετε εντελώς νέα όψη και να αξιοποιήσετε ακόμη και φθαρμένα και σε όχι καλή κατάσταση πολύ παλιά κομμάτια.

Τα περισσότερα τέτοιου τύπου αυθεντικά παλιά έπιπλα, είτε πρόκειται για χαμηλούς είτε για ψηλότερους μπουφέδες-βιτρίνες κλπ. διαθέτουν ιδιαίτερα σχέδια, σκαλίσματα κλπ. που μπορούν να αναδειχθούν εξαιρετικά με το κατάλληλο βάψιμο-παλαίωση, σε σχέση με ένα αντίστοιχου τύπου πιο καινούργιο έπιπλο με κατά βάση επίπεδες επιφάνειες. 

Ακόμη και αν δεν διαθέτετε κάτι παρόμοιο αλλά σας αρέσουν τα αντικέ έπιπλα θα βρείτε ποικιλία σε σχέδια-μεγέθη και καλές τιμές σε ξύλινους παλιούς μπουφέδες στα παλαιοπωλεία-καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών που ειδικεύονται σε παλιά έπιπλα. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 

paliosinitheies.grΤόσο στην σύγχρονη βιβλιογραφία για διακόσμηση-τεχνικές παλαίωσης, σε περιοδικά διακόσμησης αλλά κυρίως στο internet θα βρείτε πλέον κυριολεκτικά ...χιλιάδες ιδέες-προτάσεις για παλαίωση-βάψιμο επίπλων, αποτέλεσμα της μικρής "βιομηχανίας" που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο με βασική αιτία τα όλο και πιο δημοφιλή "νέας γενιάς" ειδικά χρώματα-προϊόντα για βάψιμο επίπλων που έχουν κάνει την συγκεκριμένη διαδικασία προσιτή και σχετικά εύκολη και για εντελώς ερασιτέχνες.

Όμως συχνά αυτή ακριβώς η πληθώρα επιλογών μας κάνει πραγματικά να μην ξέρουμε τι να ...πρωτοδιαλέξουμε σε είδος τεχνικής, απόχρωση κλπ
. ειδικά για ένα τέτοιου τύπου μεγάλο έπιπλο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να "εγκλωβιζόμαστε" σε αποκλειστικά κλασσικές-συνηθισμένες επιλογές, ενώ ακόμη και ένας παλιός ξύλινος μπουφές που με την πρώτη ματιά είναι ...για πέταμα μπορεί να μεταμορφωθεί και πιο ιδιαίτερους τρόπους σε ένα εξαιρετικής αισθητικής και ταυτόχρονα ιδιαίτερα λειτουργικό έπιπλο για το σπίτι μας.

ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες-πληροφορίες για τα πάντα που αφορούν Τεχνικές Παλαίωσης - Χρώματα Κιμωλίας και πολλές ιδέες για εφαρμογές 

Τολμήστε το ...Κόκκινο 

Όχι από τα πιο δημοφιλή χρώματα για παλαίωση και όμως το αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει είναι εξαιρετικό, ειδικά σε έπιπλα μεγάλου μεγέθους. 

Εκτός από την φυσική απόχρωση του επίπλου το κόκκινο μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά και με μαύρο ή τυρκουάζ σαν δεύτερη απόχρωση, ενώ το ίδιο εντυπωσιακή όψη μπορεί να αποκτήσει ένας παλιός μπουφές και με απλό βάψιμο σε έντονο κόκκινο-μπορντώ χρώμα, ταιριαστό για χώρους τόσο κλασσικής όσο και πιο μοντέρνας διακόσμησης. 

Προσθέστε ...Ξυλόγλυπτα

Ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς παλιών επίπλων είναι τα σκαλίσματα και ανάγλυφα μέρη τους. Όμως και σε κομμάτια που δεν διαθέτουν τέτοια στοιχεία μπορείτε να τα δημιουργήσετε με έτοιμα διακοσμητικά ξυλόγλυπτα που θα κολλήσετε πάνω στο ξύλο και θα τα βάψετε-επεξεργαστείτε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνετε και για το υπόλοιπο έπιπλο.

Σε καταστήματα με είδη για Κατασκευές-Χόμπυ θα βρείτε ξυλόγλυπτα για έπιπλα σε ποικιλία σχεδίων, δείτε ενδεικτικά εδώ. 

Βάψιμο & Ζωγραφική

Ακόμη και αν ...δεν πιάνει το χέρι σας σε τέτοια θα υπάρχει κάποιος στο περιβάλλον σας που μπορεί να βοηθήσει ώστε σε έναν μπουφέ που θα βάψετε ή θα εφαρμόσετε τεχνική παλαίωσης να προστεθούν μερικές ...πινελιές.

Η ζωγραφική γεωμετρικών, απλών ή πιο σύνθετων σχεδίων πάνω σε τεχνητά παλαιωμένο ξύλο είναι από τα στοιχεία που μπορεί να μετατρέψει και το πιο απλό έπιπλο σε πραγματικά ..μοναδικό. 

Πάνω στο ξύλο του επίπλου μπορείτε και να ...ξεπατικώσετε ένα σχέδιο που στη συνέχεια θα γεμίσετε με χρώμα. Τυπώστε το σε χαρτί και αντιγράψτε το πάνω στο έπιπλο με την βοήθεια τσιγαρόχαρτου.

Το Decoupage με πολύ μικρά κομμένα μοτίβα είναι επίσης μια εναλλακτική λύση αντί για τη ζωγραφική, αρκεί να βρείτε τα κατάλληλα ανάλογα με το είδος του επίπλου σχέδια. 

Και το ...σκούρο είναι χρώμα

Το λευκό αντικέ και τα παστέλ είναι τα κατ΄εξοχήν διαδεδομένα χρώματα για βάψιμο-παλαίωση επίπλων αλλά φυσικά οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις δεν είναι ...μονόδρομος αφού και το πολύ σκουρό μπλε, το  γκρι όπως και το μαύρο  μπορούν να δώσουν σε έναν μπουφέ εξαιρετική ...σοφιστικέ όψη. 

Οι σκούρες αποχρώσεις είναι οι καταλληλότερες για έπιπλα χωρίς ιδιαίτερα σχέδια -σκαλίσματα και μπορούν να συνδυαστούν με οποιαδήποτε απόχρωση σαν 2η σε κάθε τύπου τεχνικές παλαίωσης όπως και με λεπτομέρειες σε αντικέ λευκό. 

Χρώμα & Stencils

Μια επίσης πρακτική επιλογή για να δώσετε στο έπιπλό σας ...ζωγραφισμένη όψη είναι η χρήση Stencil. Eπιλέξτε το καταλληλότερο σημείο του επίπλου και ένα stencil σε αντίστοιχο μέγεθος και ταιριαστό σχήμα.

Τα Stencils, γενικά, για χρήση σε βάψιμο-μετατροπές επίπλων ενώ αρχικά φαίνονται μια ιδιαίτερα εύκολη λύση συχνά μπορεί να σας απογοητεύσουν αν δεν μπορέσετε να ...προβλέψετε το τελικό αποτέλεσμα που θα δημιουργήσουν στην επιφάνεια του επίπλου και που μπορεί να είναι πιο ...έντονο απ΄όσο το είχατε φανταστεί.

Κατά βάση τα πιο "γεμάτα" σχέδια δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε είναι παρεμφερή με την βασική απόχρωση του επίπλου, ενώ Stencils μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εσωτερικά σε έπιπλα βιτρίνες, ανοιχτά ραφάκια κλπ. και να δώσουν ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη στο σύνολο του επίπλου.  

Σε έπιπλα βαμμένα ή παλαιωμένα σε δύο αποχρώσεις, εκ των οποίων η μία δεν είναι το λευκό και που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλου μεγέθους Stencil "ενσωματώστε" το οπτικά στο σύνολο χρησιμοποιώντας για αυτό την πιο σκούρα απόχρωση του επίπλου. 

Χρώμα μαζί με φυσικό ξύλο 

Ο ιδανικός τρόπος βαψίματος-παλαίωσης για λουστραρισμένα έπιπλα που το ξύλο τους βρίσκεται σε καλή κατάσταση 

Επιλέξτε ανάλογα με το σχέδιο του επίπλου ποια μέρη θα σας άρεσε να παραμείνουν ως έχουν και απλώς βάψτε μόνο ...τα υπόλοιπα. 

Με τον τρόπο του μερικού βαψίματος-παλαίωσης μπορεί να προκύψει ένα εξαιρετικά καλαίσθητο δίχρωμο έπιπλο και σε παλιά κομμάτια από μαόνι ή γενικά ξύλο που κάνει νερά σε διαφορετικές αποχρώσεις πολύ κομψό και ταιριαστό είναι και το απλό βάψιμο ορισμένων σημείων, χωρίς παλαίωση, σε οποιαδήποτε απόχρωση θέλετε.  

Προσθέστε ...Ταπετσαρία

 Ο τρόπος για να δημιουργήσετε αντικέ έπιπλα με τεχνικές παλαίωσης σε λίγο πιο "μοντέρνο" ύφος αλλά και για να ...κρύψετε μεγάλες φθορές στο ξύλο του επίπλου που πιθανώς το χρώμα δεν θα καλύψει. 

Χρησιμοποιείστε αυτοκόλλητη ταπετσαρία σε σχέδια ταιριαστά τόσο με το χρώμα όσο και το ύφος του επίπλου για να ντύσετε π.χ πορτάκια, συρτάρια κλπ. Η ταπετσαρία θα δώσει πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα και αν την χρησιμοποιήσετε εσωτερικά σε έπιπλα βιτρίνες ή ανοιχτά ράφια. 

Όχι μία αλλά ...πολλές αποχρώσεις

Ο ...βασιλιάς στις τεχνικές παλαίωσης-βαψίματος επίπλων είναι ασφαλώς το Πατινάρισμα, μια τεχνική τόσο παλιά όσο τα ...ξύλινα έπιπλα και κατά την οποία το έπιπλο βάφεται εξ΄ολοκλήρου σε κάθε μία από τις αποχρώσεις που επιθυμούμε και με το κατ΄τόπους τρίψιμο αλλού εντονότερα αλλού πιο απαλά, ανάμεσα στα βαψίματα, προκύπτει ένα πραγματικά εντυπωσιακό ανά σημεία "πολύχρωμο" αποτέλεσμα.

Τα σύγχρονα χρώματα-προϊόντα για βάψιμο-παλαίωση επίπλων έχουν κάνει ευκολότερη και αυτή την κλασσική διαδικασία της παλιάς επιπλοποιίας και ένα παρεμφερές αποτέλεσμα μπορείτε να έχετε ακόμη και αν δεν βάψετε ολόκληρο το έπιπλο με κάθε χρώμα αλλά μόνο ανά σημεία όπως και χρησιμοποιώντας  παράλληλα με το χρώμα και πατίνες διάφορων αποχρώσεων.  

Διαφορετικά χρώματα μπορούν να "μοιραστούν" πάνω σε ένα έπιπλο με πολλούς τρόπους επιλέγοντας πχ διαφορετική απόχρωση για κάθε συρτάρι-ντουλάπι, αφήνοντας μονόχρωμο το πάνω ή κάτω μέρος ακόμη και βάφοντας το έπιπλο με τεχνική Όμπρε και χρησιμοποιώντας όποιες και όσες αποχρώσεις θέλετε.  

Μπλε-Λευκό ...All time classic 

Αν παρ΄όλα αυτά επιμένετε ...κλασσικά στο βάψιμο-παλαίωση ενός παλιού μπουφέ απλώς προμηθευτείτε Μπλε-Γαλάζιο-Βεραμάν ή Λευκό χρώμα και χρησιμοποιείστε τα είτε απλώς για να του αλλάξετε χρώμα ή συνδυάστε τα με το φυσικό χρώμα του ξύλου σε μια τεχνική παλαίωσης. 

Ειδικά στις συγκεκριμένες αποχρώσεις τα χρωματολόγια όλων των εταιριών με χρώματα για βάψιμο-παλαίωση επίπλων είναι ιδιαίτερα πλούσιο.

  Το έντονο τυρκουάζ θα δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο βάψιμο έπιπλων σε Ethnic στυλ. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ