2021-07-23 10:14:18
Φωτογραφία για «Ο σιδηρόδρομος στην Ουκρανία αναμένει σημαντικές αλλαγές».
Η Ουκρανία βρίσκεται μέσα σε μια έκρηξη εξελίξεων που σχετίζονται με τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές. Η χώρα είναι ένας γνωστός κόμβος διαμετακόμισης για την ευρασιατική κυκλοφορία και το δυναμικό της έχει συζητηθεί στο παρελθόν. 

Ωστόσο, η αγορά σιδηροδρόμων έχει πολλά να προσφέρει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης για να το καταστήσει πιο προσιτό για ιδιωτικές εταιρείες και συμβατό με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως εξήγησε η Iryna Koshel σε συνέντευξή της στο Railfreight.com, «ο σιδηρόδρομος στην Ουκρανία αναμένει σημαντικές αλλαγές».

Νίκος Παπατόλιος

Η Iryna Koshel συγκαταλέγεται στους ομιλητές της Διάσκεψης Κορυφής RailFreight στην Πολωνία 2021 . Σε αυτήν τη συνέντευξη, δίνει μια ματιά σε αυτό που εργάζεται επί του παρόντος, πώς ασχολήθηκε με έργα σιδηροδρομικής υποδομής και τους στόχους της για την ουκρανική σιδηροδρομική γραμμή. Σας ενδιαφέρει η παρουσίασή της και να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης;


Iryna, πείτε μας λίγο για το ρόλο σας.

Το όνομά μου είναι Iryna Koshel και είμαι ο επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας. Ο κύριος στόχος μας είναι να παρέχουμε και να διασφαλίσουμε την εφαρμογή μηχανισμών που θα βελτιώσουν τις νομικές και επενδυτικές πλατφόρμες για υποδομές. Το RST είναι μέρος του προγράμματος URA, υποστηριζόμενο από τον λογαριασμό Σταθεροποίησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΤΑΑ στην Ουκρανία (MDA), ένα μέσο που αναπτύχθηκε από κοινού από την ΕΤΑΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τεχνικό γραφείο μας συνδέει τους κυβερνητικούς φορείς (το υπουργείο και τις υφιστάμενες υπηρεσίες του) και τους διεθνείς εταίρους. Τα καθήκοντά μου ως Διευθυντής της RST σχετίζονται με το σχεδιασμό ενός στρατηγικού οράματος για την ανάπτυξη της ουκρανικής υποδομής από κοινού με εκπροσώπους της κυβέρνησης (ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων εργασίας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταρρύθμισης) και τον συντονισμό των εργασιών μεταξύ των ενδιαφερομένων και της εκπροσώπησης της Ομάδας.

Είστε επίσημα δικηγόρος. Πώς έρχεστε και σας ενδιαφέρει η σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων και η σιδηροδρομική υποδομή;

Στην αρχή της καριέρας μου, δούλευα ως δικηγόρος στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μετά από μερικά χρόνια, μετακόμισα στη σφαίρα των υποδομών, η οποία με γοήτευσε. Εργάστηκα για το Υπουργείο Υποδομών ως δημόσιος υπάλληλος από το 2004 έως το 2016, όταν μεγάλωσα από τον επικεφαλής ειδικό σε διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας. Απόκτησα βαθιά γνώση και εμπειρία στην ανάπτυξη νομοθεσίας στον τομέα των μεταφορών (συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών, οδικών, θαλάσσιων, εσωτερικών υδάτων και αεροπορικών τομέων).

Το 2016 η επιδίωξή μου για ανάπτυξη με έφερε στο RST που μόλις ιδρύθηκε στο Υπουργείο. Πήρα θέση ως Ανώτερος Νομικός Σύμβουλος στο Δίκαιο Μεταφορών, όπου συντονίστηκα την ανάπτυξη νομοθεσίας στον τομέα των μεταφορών και αργότερα μετακόμισα στη θέση Διευθυντή. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον μου για τις υποδομές εξελίχθηκε σε ένα βαθύ πάθος. Η δημιουργία καλύτερης υποδομής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων, είναι αυτό που προσπαθώ προσωπικά για την RST και εγώ.

Γιατί να εστιάσετε στην Ουκρανία; Τι δυνατότητες βλέπετε εκεί;

Η Ουκρανία ασχολείται με πολλά megatrends στον σχεδιασμό μελλοντικών υποδομών. Ένα από τα πιο ζωτικά καθήκοντα της Ουκρανίας σήμερα είναι η εφαρμογή των οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ στην ισχύουσα νομοθεσία. Αλλά ταυτόχρονα, χτίζουμε νέες εγκαταστάσεις υποδομής, ανακατασκευάζοντας υπάρχουσες ενώ συνεχίζουμε έργα ηλεκτροδότησης.

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές της Ουκρανίας είναι ο κορυφαίος κλάδος στον τομέα των μεταφορών της χώρας, καλύπτοντας το 82% των εμπορευματικών μεταφορών και περίπου το 50% των μεταφορών επιβατών. Η Rail αναμένει σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό, την ελευθέρωση των αγορών και την ένταξη με τους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές - αντικείμενο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Η ελευθέρωση της αγοράς θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής σιδηροδρομικής αγοράς και θα αυξήσει την ελκυστικότητα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Ουκρανίας ως σιδηροδρομικής εμπορευματικής μεταφοράς

Λόγω της γεωγραφικής θέσης και της διαθεσιμότητας ολοκληρωμένων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων δεκατριών λιμένων, εκτεταμένων σιδηροδρομικών δικτύων, οδών, αεροδρομίων, η Ουκρανία είναι ένας εναλλακτικός κόμβος διαμετακόμισης μεταξύ της ΕΕ και της Κεντρικής Ασίας, της Κίνας και της Ινδίας. Επιπλέον, αρκετοί διεθνείς διάδρομοι μεταφορών διασχίζουν την Ουκρανία, όπως τα ΔΕΔ-Μ, TRACECA, OSJD (Οργανισμός Συνεργασίας Σιδηροδρόμων), Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι Μεταφορών, επηρεάζουν επίσης θετικά την ανάπτυξή του ως χώρας διέλευσης. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στην ουκρανική υποδομή μεταφορών θα επιτρέψουν την ανάπτυξη σύγχρονων, αποδοτικών και αποτελεσματικών μεταφορικών περιουσιακών στοιχείων για να καταστεί η κορυφαία γέφυρα διέλευσης για άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένες αρνητικές συνέπειες από την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, ο θόρυβος, η συμφόρηση και τα ατυχήματα, που θέτουν προβλήματα στην οικονομία, την υγεία και την ευημερία των Ουκρανών πολιτών. Γι 'αυτό δίνουμε προσοχή στον οικολογικό αντίκτυπο των μεταφορών σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και η αύξηση της περιβαλλοντικής ασφάλειας των μεταφορών είναι μία από τις προτεραιότητές μας.

Τα έργα υποδομής στη χώρα είναι πάντα ευπρόσδεκτα με ζεστασιά από εταιρείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί νομίζετε ότι είναι αυτό;

Θα απαντούσα χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα. Η ουκρανική κυβέρνηση εντόπισε ένα πιλοτικό σχέδιο παραχώρησης σιδηροδρομικών σταθμών που θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το έργο προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και βελτίωσης υποδομών και εγκαταστάσεων σταθμών για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών εργασίας. Το έργο θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια και υποστηρίζεται από Διεθνή Χρηματοοικονομικά Ιδρύματα. Είναι κατανοητό ότι το άνοιγμα της αγοράς σε τρίτους, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η παροχή δυναμικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι παράγοντες που μπορούν εύκολα να τραβήξουν την προσοχή.

Ποιος είναι ο στόχος της χώρας; Γίνετε βασική χώρα διαμετακόμισης ή ο ίδιος σιδηροδρομικός κόμβος εμπορευματικών μεταφορών; Μπορεί να διαδραματίσει πιο κρίσιμο ρόλο όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές;

Ο πρωταρχικός μας στόχος επί του παρόντος είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό συγκρότημα μεταφορών στην Ουκρανία, το οποίο θα ενσωματωθεί στο παγκόσμιο δίκτυο μεταφορών, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των ανθρώπων σε υπηρεσίες μεταφορών και θα βελτιώσει τις συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της εθνικής οικονομίας. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε το νόμο «Σχετικά με τις πολυτροπικές μεταφορές» κατά την 1η ανάγνωση, ο οποίος παρέχει τη βάση για τη λειτουργία των πολυτροπικών μεταφορών στην Ουκρανία, θεσπίζει βασικές αρχές της κρατικής ρύθμισης και εισάγει νέες έννοιες.

Οι εμπορευματικές μεταφορές είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη των περιφερειών και την ολοκλήρωση μεταξύ των περιφερειών. Όπως ορίζει η Εθνική Στρατηγική Μεταφορών της Ουκρανίας - το 2030, πρέπει να διασφαλίσουμε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργική συμβατότητα, τη δημιουργία συγκροτημάτων υποδομών, αναβαθμίσεων τροχαίου υλικού και συγχρονισμού με τις εμπορευματικές υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ. Τα υπόλοιπα θα έρθουν με το χρόνο.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι για το έργο στο οποίο εργάζεστε; Τι θέλετε να πετύχετε;

Σε γενικές γραμμές, το μέτρο επιτυχίας θα είναι η μεταρρύθμιση της ουκρανικής υποδομής μεταφορών και το άνοιγμα της αγοράς σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης ενσωμάτωση στο σύστημα μεταφορών της ΕΕ. Όσον αφορά τον σιδηροδρομικό τομέα, οι εργασίες επικεντρώνονται στο νέο σχέδιο νόμου «Σιδηροδρομικές μεταφορές της Ουκρανίας». Η Ομάδα Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την προετοιμασία της. Επί του παρόντος, το σχέδιο νόμου για τους σιδηροδρόμους βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Περιμένουμε να ψηφιστεί σύντομα. Η έγκριση αυτού του νόμου θα σημαίνει μεγάλη επιτυχία για την RST και τον σιδηροδρομικό τομέα της Ουκρανίας γενικά.

Τι σημαίνει η Πολωνία για την Ουκρανία; Προσπαθεί η χώρα να συντονίσει τις εσωτερικές εξελίξεις με τη γειτονική της χώρα;

Η Ουκρανία και η Πολωνία έχουν μακρά ιστορική σχέση - εθνοτικές, πολιτιστικές, οικονομικές. Συμμετείχαμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2012. Επομένως, είναι φυσικό οι χώρες μας να αντιλαμβάνονται η μία την άλλη ως στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφορών. Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το εξαγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας και των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Πολωνίας, Ουκρανίας και Ευρώπης. Φέτος, ο νέος διατροπικός τερματικός σταθμός Mostyska στην περιοχή Λβιβ άνοιξε στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας. Ο τερματικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σημείο ελέγχου των συνόρων Mostyska-II, κοντά στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Μ11 στα σύνορα με την Πολωνία.

Από τον Απρίλιο του 2020, ένα εβδομαδιαίο τρένο φτάνει από την Πολωνία, με φορτίο που κατευθύνεται προς προορισμούς της Ουκρανίας στα δυτικά (Khmelnytskyi), στην κεντρική Ουκρανία (Κίεβο, Vinnytsia) και στα ανατολικά (Dnipro, Kharkiv). Από το Mostyska, τα τρένα συνδέονται με Γκντανσκ, Γκντύνια, Κεντρική Πολωνία, Άνω Σιλεσία, Κάτω Σιλεσία, Βερολίνο και Βραδεμβούργο, Αμβούργο, Ντούισμπουργκ, Ρότερνταμ και Αμβέρσα. Οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι θα ξεκινήσουν την ηλεκτροδότηση και τον εκσυγχρονισμό της διαδρομής Kovel-Izov-Derzhkordon μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά έργα που θα αυξήσουν το εξαγωγικό δυναμικό της χώρας μας.

https://www.railfreight.com/railfreight/2021/07/22/rail-in-ukraine-is-expecting-significant-changes/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ