2021-08-27 07:08:40
Φωτογραφία για Tα νέα σενάρια καταβολής των αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές.
Το "πράσινο” φως έχει δοθεί για την έναρξη των πρώτων διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ αρμόδιων στελεχών των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών σε σχέση με το πώς θα εφαρμοστούν οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εφόσον, βέβαια αυτές δικαιώσουν τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για επιστροφή των αναδρομικών μνημονιακών περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα "Δώρα” κατά το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Και αυτό γιατί οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Capital.gr, αναμένονται "από μέρα σε μέρα”, χωρίς, όμως, ακόμα να έχει "κλειδώσει” κάποια ημερομηνία δημοσιοποίησης τους.

Σε περίπτωση που οι αποφάσεις αυτές είναι θετικές για τους συνταξιούχους, το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει 723 εκατ. ευρώ για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και 1,875 δισ. ευρώ για τα "Δώρα” κατά το προαναφερθέν 11μηνο βάσει της μνημονιακής νομοθεσίας του 2011-12. Συνολικά, το ποσό των διεκδικούμενων αναδρομικών ανέρχεται στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ.


Το γιγάντιο αυτό κονδύλι, σε συνθήκες όπου το δημόσιο έχει δαπανήσει ακόμα πιο γιγάντια κονδύλια για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας, αν και δεν θα είναι "άμεσο απαιτητό”, προβληματίζει αρμόδια στελέχη.

Ωστόσο, πολύ περισσότερο λόγω των ασφυκτικών οικονομικών συνθηκών που έχει γεννήσει η πανδημία, οι δικαιούχοι θα αναμένουν να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Από τη άλλη, αν και το 2022 αναμένεται, οικονομικά και δημοσιονομικά, σαφώς καλύτερο από το 2021, εκτιμάται από αρμόδια στελέχη πως θα υπάρχουν διακριτά τα σημάδια της κορονο-κρίσης πχ σε αυξημένες δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, ενώ θα είναι αυξημένη και η τακτική συνταξιοδοτική δαπάνη λόγω της αναμενόμενης αύξησης των νέων συντάξεων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως, από αυτήν την άποψη, τα περιθώρια θα είναι στενά για την άμεση και "σε ολόκληρο” εφαρμογή ενδεχόμενων θετικών αποφάσεων του ΣτΕ.

Αυτό σημαίνει πως το σενάριο της εφάπαξ και σε μία "δόση” καταβολής των αναδρομικών τόσο για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, όσο και για τις περικοπές των "Δώρων” θα πρέπει να θεωρείται το πιο ακραίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πιο πιθανό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να θεωρείται το σενάριο της καταβολής των αναδρομικών σε δύο "δόσεις”, στην καλύτερη περίπτωση εντός του 2022 ή αλλιώς μία "δόση" θα δοθεί το 2022 και η άλλη το 2023. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πληρωθούν πρώτα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και έπειτα των "Δώρων”.

Παράλληλα, στελέχη τα οποία εμπλέκονται στις συζητήσεις για τον τρόπο πληρωμής των αναδρομικών, αναφέρουν στο Capital.gr, πως στο τραπέζι βρίσκεται η φορολόγηση των αναδρομικών πριν την καταβολή τους, έτσι ώστε να μειωθεί άμεσα και όχι αργότερα (αφού προηγηθούν οι φορολογικές δηλώσεις κλπ.) η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Capital.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ