2021-08-31 23:14:01
Φωτογραφία για Πόλεμος κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργοποίηση Αποστολάκη με βαρείς χαρακτηρισμούς
 Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν από το πρωί πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς, στον απόηχο των πρωτοφανών εξελίξεων με την υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας πως δεν υπήρχε διακομματική συναίνεση.

Κυβερνητικές πηγές: Ο Αποστολάκης ζήτησε να γίνει υπουργός κι όχι αναπληρωτής

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν έκθετο τον Ευάγγελο Αποστολάκη προχωρώντας σε πλήρη έκθεση του παρασκηνίου των συζητήσεων μεταξύ Μαξίμου και του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το πόστο του αναπληρωτή υπουργού ήταν αυτό που είχε προταθεί στις αρχικές επικοινωνίες με τον κ. Αποστολάκη, όλα αυτά στον απόηχο της άρνησής του να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Στην κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι ο ναύαρχος Αποστολάκης άλλαξε γνώμη μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήριζε «αποστάτη» την ώρα που ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμφανίζεται να ισχυρίζεται ότι παγιδεύτηκε, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί πήρε πίσω την συναίνεση στην υπουργοποίησή του δύο ώρες πριν την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.


Κυβερνητικές πηγές, αποκάλυπταν ότι η αρχική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες επικοινωνίες με τον Βαγγέλη Αποστολάκη ήταν να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Σάββατο 28 Αυγούστου, σε νέο τηλεφώνημά του με τον πρωθυπουργό, ήταν ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστολάκης που ζήτησε να αναλάβει υπουργός και όχι αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Βαγγέλη Αποστολάκη να γίνει υπουργός σε αυτοτελές υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και όχι αναπληρωτής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διατελέσει στο παρελθόν -έστω για λίγους μήνες- υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και την εν γένει προσφορά του. 

Ανήμερα των ανακοινώσεων του ανασχηματισμού, ο διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφώνησε στον Μιχάλη Καλογήρου, στο γραφείο του κ. Τσίπρα και ενημέρωσε για την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη, ζητώντας την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως εξηγεί η κυβερνητική πηγή, ο κ. Καλογήρου δεν διεφώνησε, δεν ανέφερε τίποτα περί «αποστασίας», αλλά αντίθετα ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για την ενημέρωση. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Στις 11 το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έγινε γνωστό ότι ο Βαγγέλης Αποστολάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Νίκου Χαρδαλιά, αναβαθμισμένο μάλιστα, αφού από υφυπουργείο υπαγόμενο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επρόκειτο να γίνει ανεξάρτητο υπουργείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου «η Προεδρία της Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την ανάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του»!

Λίγη ώρα αργότερα, ο Βαγγέλης Αποστολάκης υπαναχώρησε από την απόφασή του να γίνει υπουργός υποστηρίζοντας ότι εφ όσον δεν έχει διακομματική συναίνεση δεν μπορεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που ο ίδιος διαπραγματεύθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας μάλιστα θέση υπουργού και όχι αναπληρωτή (αν και η προβλεπόμενη αποζημίωση είναι ίδια τόσο για τους υπουργούς όσο και για τους αναπληρωτές υπουργούς).

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός απατεώνας ολκής ο Μητσοτάκης, επιχείρησε να παγιδεύσει τον Αποστολάκη

Η Κουμουνδούρου απαντά με προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας τον «πολύ λίγο για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί» και κατηγορώντας τον για δημιουργία έντασης και πολιτικούς τακτικισμούς, με κορυφαίο την ακύρωση της δημιουργίας νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση.

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης» και σημειώνοντας ότι «η ακύρωση του νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση» αποτελεί «επιβεβαίωση του πολιτικού τακτικισμού».

Ειδικότερα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το μοναδικό που απασχόλησε τον πρωθυπουργό «μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκατ. στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας τού λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση». «Ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε». «Λίγες μέρες πριν, άλλωστε, στη Βουλή είχε αυτή τη δυνατότητα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι όμως «αντί να ζητήσει τη συνδρομή κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς και για άλλη μία φορά την τυμβωρυχία».

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι «ακολούθως προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής». Αλλά, όπως σημειώνουν, «δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο». «Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για τη μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση», σχολιάζουν και τον κατηγορούν ότι «επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής “ μεταγραφής” με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα».

Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ για Αποστολάκη: «Από "αποστάτης" μετατράπηκε σε "άξιο στέλεχος", ο Σταλινισμός ζει»

«Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα "άξιο στέλεχος" που παγιδεύτηκε» τονίζει σε δήλωση του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι όταν ο κ.Αποστολάκης «αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια» και κατέληξε: «Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και "συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις", επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ