2021-09-12 09:42:35
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Κυκλάμινο
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας 

για τα Κυκλάμινα

Από τα πιο όμορφα εποχιακά λουλούδια τα Κυκλάμινα είναι ταυτισμένα με το φθινόπωρο, για έντονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι. 



Γενικά Χαρακτηριστικά

Πολυετές χαμηλής ανάπτυξης βολβοειδές και εκτός από τα λουλούδια ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας είναι και το εντυπωσιακό σκουροπράσινο και συνήθως δίχρωμο φύλλωμα του Κυκλάμινου σε σχήμα καρδιάς. 

Ανάλογα με την ποικιλία το ύψος του Κυκλάμινου κυμαίνεται από 10-30cm και είναι το ίδιο όμορφο φυτεμένο τόσο σε παρτέρια, για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας κλπ. όσο και σε δοχεία φύτευσης μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα πράσινα ή φθινοπωρινής ανθοφορίας είδη. 

Εκτός των καλλιεργήσιμων ειδών πολύ εντυπωσιακά είναι  και τα αυτοφυή αγριοκυκλάμινα που από το τέλος του Σεπτέμβρη προσθέτουν το χρώμα τους στην ύπαιθρο και σε δάση. 


Το χρώμα των αγριοκυκλάμινων είναι συνήθως λευκό ή απαλό ροζ-μωβ, ενώ οι υβριδικές καλλιεργήσιμες ποικιλίες διαθέτουν μεγαλύτερου μεγέθους άνθη σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ-μωβ-κόκκινου. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Κυκλάμινο ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα για εξωτερικό χώρο με καλή αποστράγγιση. Για καλλιέργεια σε γλάστρα τοποθετείστε πριν το χώμα μια στρώση χαλίκια για την σωστή απορρόφηση και αποροοή του νερού ποτίσματος.   

Θέση: Ανήκει στα φυτά που αγαπούν την υγρασία και ευδοκιμεί σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις, ενώ από τις πιο ιδανικές θέσεις για να φυτέψετε κυκλάμινα είναι τα σημεία - παρτέρια κάτω από δέντρα. Ο έντονος και ειδικά ο μεσημεριανός ήλιος έχει σαν αποτέλεσμα τον σταδιακό μαρασμό του Κυκλάμινου που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά όχι στην ζέστη. 

Για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να διατηρηθεί και στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά σε δροσερό περιβάλλον, μακριά από παράθυρα με έντονο ήλιο και θερμαντικά σώματα. 

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετή υγρασία αλλά με όχι μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ ανάμεσα στα ποτίσματα το χώμα θα πρέπει σχεδόν να στεγνώνει εντελώς για να μην σαπίσουν οι ρίζες. 

Στην διάρκεια του φθινοπώρου ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, το αν τα φυτά βρίσκονται εκτεθειμένα στο νερό της βροχής κλπ.

Στην διάρκεια του ποτίσματος αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων ώστε η υγρασία να μην γίνει αιτία εμφάνισης ασθενειών. 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ:15 Συνδυασμοί φυτών για Φθινοπωρινές γλάστρες

Λίπανση: Ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους κάθε 15-20 ημέρες για φυτά που βρίσκονται σε κήπο-παρτέρια ή σε υγρή μορφή για φυτά σε γλάστρες, σε ολόκληρη την διάρκεια του φθινοπώρου, αυξάνει σημαντικά την ανθοφορία του Κυκλάμινου. 

Κλάδεμα: Το κυκλάμινο δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση των κίτρινων φύλλων και των ξερών λουλουδιών.

Μετά το τέλος της ανθοφορίας αφαιρέστε όλα τα λουλούδια και τοποθετείστε το φυτό σε ένα σκιερό και δροσερό σημείο, χωρίς να το ποτίζετε, έως  να "ζωντανέψει" ξανά το επόμενο φθινόπωρο. 

Αν το προτιμάτε, μετά το τέλος της ανθοφορίας, μπορείτε να κλαδέψετε ολόκληρο το φυτό και να αφαιρέσετε από το χώμα τους βολβούς. Διατηρήστε τους σε σκιερό σημείο και ξαναφυτέψτε την άνοιξη στον κήπο ή σε γλάστρες.

Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός

Το Κυλάμινο ανθίζει από τα τέλη του Σεπτέμβρη ώς και τα μέσα του Ιανουαρίου.  Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους στα μέσα της άνοιξης ή με διαίρεση των βολβών. 

Τόσο βολβούς όσο και έτοιμα φυτά Κυκλάμινου θα βρείτε στα φυτώρια από το τέλος του καλοκαιριού σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων.  
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ