2021-09-14 09:56:45
Φωτογραφία για 14 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Σεπτεμβρίου 2021: Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημερομηνία που ανέλαβε τα «ηνία» της Τρενοσέ η Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε.
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Με αφορμή τη 14η Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της Τρενοσέ στη Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης στο νέο, ιδιωτικό πλέον, φορέα, η ημερομηνία αυτή είθισται να αποτελεί την ημερομηνία – αφετηρία ώστε ανά εξάμηνο να εκθέτουμε έναν απολογισμό των σιδηροδρομικών πεπραγμένων, ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όσους σχεδιάζουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα άτυπο 6μηνιαίο «σιδηροδρομικό παρατηρητήριο», το οποίο στοχεύει και μόνον στη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

                



Ανοικτή επιστολή προς:

1. την Άννα Μασούτι, Πρόεδρο,

2. τη Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενική Διευθύντρια Βέρα Φιοράνι,

3. και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο της Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε


4. το διοικητικό συμβούλιο της Τρενοσέ

5. την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ

6. το διοικητικό συμβούλιο της ΡΑΣ

7. το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ,

8. το διοικητικό συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ,

9. το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ,

Προσπαθώντας αρχικά να ιχνηλατήσουμε τις αλλαγές οι οποίες  προέκυψαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 14 Μαρτίου 2021 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2021, επιχειρούμε να καταγράψουμε αρχικά τις «αρνητικές» ειδήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα, διαγραμμίζοντάς τες με «κίτρινο», στη συνεχεία τις «θετικές», τις οποίες και διαγραμμίζονται με «πράσινο», ενώ όσες ειδήσεις δεν κρίνονται ούτε αρνητικές ούτε θετικές, αποτελούν δηλαδή μάλλον «ουδέτερες» ειδήσεις, τις διαγραμμίζουμε με «γαλάζιο»:

·                     1Θ. Υπεγράφη η σύμβαση προϋπολογισμού 13,3 εκ. Ευρώ για έργα του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Το έργο με τίτλο «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» Α.Σ. 717 (πλην τμήματος Τιθορέα - Δομοκός), κόστους 13.320.240,00 ευρώ, εντάσσεται στη σύμβαση που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014 (!), με αρχικό συμβατικό προϋπολογισμό 41,3 εκατ. ευρώ (μετά την έκπτωση) που εκτελείται από την Κοινοπραξία ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. – ALSTOM TRANSPORT SA και μέχρι σήμερα βρίσκεται στο 85% του αντικειμένου (δηλαδή – υποτίθεται – βαίνει προς ολοκλήρωση). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και από Εθνικούς πόρους. Η εν λόγω σύμβαση (717) έχει άμεση διεπαφή με τη σύμβαση προμήθειας (10005) η οποία αφορά την εγκατάσταση του ETCS (European Control Train System) στα αντίστοιχα τμήματα. Η ολοκλήρωση των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα στην σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια, ενώ ο χρόνος της διαδρομής στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη προβλέπεται να μειωθεί από 3:57’ – ή μάλλον για την ακρίβεια 4:20΄ – (με δύο σταθμεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης που είναι σήμερα) σε 3:15’. Το σύστημα ETCS αφορά στην αυτόματη προστασία συρμών και αποτελείται από δύο υποσυστήματα, το Σύστημα Συρμού και το Σύστημα Γραμμής, τα οποία επιτρέπουν: α. τη συνεχή επιτήρηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας των συρμών, β. την αυτόματη προστασία έναντι παραβιάσεων ταχύτητας με την εφαρμογή πέδησης λειτουργίας ή πέδησης ανάγκης, καθώς και την αυτόματη ακινητοποίηση του συρμού με πέδηση ανάγκης, σε περίπτωση παραβίασης ερυθρού φωτοσήματος, γ. την απεικόνιση των ενδείξεων των φωτοσημάτων στο θάλαμο μηχανοδήγησης με χρήση ηλεκτρονικών μονάδων γραμμής LEU (Lineside Electronic Units) και ραδιοφάρων (Εurobalises). Τι να γράψω; Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε; Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Αμήν και πότε, ή μήπως δεν θα το δούμε ποτέ(;):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/3-15.html#more

·                     1Α. Οι Ιταλοί μάλλον γνωρίζουν καλύτερα!  Γιατί δεν κυκλοφόρησε το «Λευκό Βέλος» την 25η Μαρτίου; Δεν κυκλοφόρησε το «Λευκό Βέλος» την ήμερα της Εθνικής Επετείου, καταγράφει σε ανάρτηση της η Ιταλική ιστοσελίδα ferrovie.info. Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας με τίτλο: «Ο κακός καιρός αναβάλλει την έναρξη λειτουργίας του ETR 470 στην Ελλάδα» αναφέρει: «Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, στις 25 Μαρτίου 2021 , με αφορμή την 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, το πρώτο ETR 470 της TrainOSE , πρώην Trenitalia, έπρεπε να είχε εισέλθει σε τακτική υπηρεσία μετά από μια σημαντική παρουσίαση. Δυστυχώς, εκείνες τις μέρες, η Ελλάδα ήταν το θύμα ενός πολύ ισχυρού κύματος άσχημου καιρού με χιόνι και πάγο που αναπόφευκτα είχε επιπτώσεις και στις σιδηροδρομικές γραμμές και ιδίως στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή της Αθήνας. Για το λόγο αυτό, η έναρξη λειτουργίας των ανανεωμένων ηλεκτρικών αμαξοστοιχιών έχει αναβληθεί, με τον συρμό να συνεχίζει να πραγματοποιεί δοκιμές μεταξύ της Αθήνας και της Οινόης , μιας πόλης (!) που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.» Η υπόθεση δείχνει ότι εξελίσσεται σε τεράστιο φιάσκο! Για να δούμε θα προλάβει την επόμενη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2021(;):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/25.html 

·                     2Α. Ανακάλυψαν σάπιους στρωτήρες οι μηχανοδηγοί της Τρενοσέ μεταξύ Πάτρας και Κάτω Αχαΐας. Ε, και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν 100 – 200 σάπιοι στρωτήρες μετρικής γραμμής σε μήκος 20 χιλιομέτρων; Που βρισκόταν αλήθεια η επιβλέπουσα Εργοσέ όταν πραγματοποιούταν οι εργασίες ανάταξης της γραμμής; (https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/9111.html):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/blog-post_824.html

·                     3Α. Επανήλθε η Μότορ Όιλ στο έργο της σιδ/κής σύνδεσης των διυλιστηρίων με τον κεντρικό σιδ/κό άξονα και για ακόμα μια φορά αποφεύγει να αναφερθεί στην τύχη του μετρικού σιδ/κού δικτύου μεταξύ Ισθμού και Αγίων Αναργύρων, το οποίο μάλλον θέλει να το αποκόψει. Δηλαδή οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες και όλοι όσοι σχετίζονται με τους σιδηροδρόμους, το Υπομεδί, το Υεθά, η Πολιτική Προστασία και η Πολιτική Άμυνα συνηγορούν στο να σταματήσει η δυνατότητα της τροφοδοσίας με υγρά καύσιμα της Πελοποννήσου πρωτίστως από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου και δευτερευόντως από τα διυλιστήρια της Μότορ Όιλ, σε περίοδο έκτακτης ανάγκης(;):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/motor-oil.html

·                     4Α. Ένα χρόνο μετά την έναρξη των δρομολογίων μεταξύ Αιγίου και Κιάτου και περισσότερα από την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου σιδ/κού σταθμού του Αιγίου οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν βρίσκουν λύση στην οδική σύνδεση των εγκαταστάσεων του νέου σταθμού με το οδικό δίκτυο της πόλης. Μα είμαστε σοβαροί(;):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/blog-post_335.html

·         5Α. Ούτε τα ανακατασκυεάζει, ούτε τα αποχαρακτηρίζει για να τα εκποιήσει, ούτε τα πουλάει σε άλλα, ανά τον κόσμο, σιδηροδρομικά δίκτυα, τελικά μπορεί να μας εξηγήσει η διαχειρίστρια του ελληνικού σιδ/κού υλικού Γαιαοσέ ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής της(;):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/blog-post_680.html

·         2Θ. Επαναλειτουργούν τα (μόλις δύο ζεύγη) δρομολόγια μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ορμενίου από 1ηςΑπριλίου. Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο ακούγεται, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα είναι πραγματικότητα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/01042021.html

·         6Α. Με την υπογραφή ενός εκ των κορυφαίων στελεχών μιας εκ των σιδηροδρομικών εταιριών στην Ελλάδα αποχαρακτηρίστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Νέων Πόρων – Πλαταμώνα. μάλλον για να εκτοξευτεί στα ύψη το αποτύπωμα του CO2 από την χρήση αναρίθμητων ΙΧ Λαρισαίων και Δυτικοθεσσαλών οι οποίοι θα επιθυμήσουν να κάνουν το καθημερινό τους μπανάκι στις ακτές της Πιερίας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/blog-post_128.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

·         7Α. Για να «χρυσωθεί το χάπι» της καταστροφής της μετρικής γραμμής στους Αγίους Θεοδώρους και του αποχαρακτηρισμού χιλιάδων στρεμμάτων σιδ/κών εκτάσεων (έκταση παλαιάς μετρικής σιδ/κής γραμμής μεταξύ Κορίνθου – Δερβενίου μήκους 55 χλμ., έκταση πέριξ του σιδ/κού σταθμού μετρικής σιδ/κής γραμμής Αγίων Αναργύρων Αττικής, έκταση σιδ/κής γης μεταξύ σιδ/κού σταθμού Νέων Πόρων – Πλαταμώνα) «έπεσε στην τσόχα» ο «κρυμμένος άσσος» στο «μανίκι» της προπαγάνδας: θυμήθηκαν το σχέδιο κατασκευής προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια (και όχι από τους Αγίους Αναργύρους) όχι μόνο έως Ελευσίνα αλλά μέχρι τα Μέγαρα! Το σχέδιο ξεπερνάει στη φαντασία ακόμα και τις εκθέσεις μαθητών του Δημοτικού σχολείου, καθώς εμπλέκει ακόμα και τον σιδ/κό σταθμό Πελοποννήσου στην Αθήνα, αλλά και τρένα υδρογόνου ή ηλιακής ενέργειας και από μακριά «ζέχνει» ότι πρόκειται για «στάχτη στα μάτια» και «προπέτασμα καπνού» στα όσα τραγικά και απελπιστικά διαδραματίζονται στους ελληνικούς σιδηροδρόμους τον τελευταίο καιρό. Πολύ αρνητικό ήταν το γεγονός ότι η είδηση μεταδόθηκε και από τον ΣΦΣ με σχετικό δελτίο τύπου:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_11.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_61.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_30.html

·         3Θ. Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη σιδ/κή γραμμή μεταξύ Σερρών και Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε με περισσή περηφάνεια ο ΟΣΕ από ζημιές οι οποίες είχαν προκληθεί από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στις αρχές του 2021. Για την επανέναρξη των σιδ/κών δρομολογίων από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλεξανδρούπολη και σε τι χρόνους, δεν ψέλλισε όμως ούτε κουβέντα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_76.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/4.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/04-120121.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_512.html

·         4Θ. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ανακοίνωσε μετά από δύο μήνες υπεράνθρωπων προσπαθειών ότι επιτεύχθηκε και τέθηκε σε επαναλειτουργία η ηλεκτροκίνηση στο σιδ/κό δίκτυο μεταξύ Αγ. Στέφανου – Οινόης, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, εξαιτίας της πτώσης δέντρων σε περισσότερα από τριάντα σημεία, ενώ είχαν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές και κολώνες στήριξης των καλωδίων και κονσόλες στήριξης της εναέριας γραμμής επαφής:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_92.html#more

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/2.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_77.html

·         5Θ. Υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες η 1η «Συμπληρωματική Σύμβαση» της σιδ/κής γραμμής Τιθορέα – Δομοκός που αφορά τις υπολειπόμενες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την κατασκευή της επιδομής, των Ηλεκτρο-Μηχανολογικών εγκαταστάσεων, της σηματοδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτροκίνησης. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο έργο, αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Τιθορέας και Λιανοκλαδίου μήκους 54 χιλιομέτρων και το δεύτερο μεταξύ των Σταθμών Λιανοκλαδίου και Δομοκού μήκους 52 χιλιομέτρων. Κατά μήκος αυτής της γραμμής συναντώνται: πέντε Σιδηροδρομικοί Σταθμοί στους οικισμούς Τιθορέας, Μώλου, Λιανοκλαδίου, Άγιου Στεφάνου (περιοχή Ξυνιάδας) και Δομοκού, δύο Σιδηροδρομικές Στάσεις στις Αγγείες και στον οικισμό Θαυμακού, και δύο δίδυμες σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος. Οι κατηγορίες συμπληρωματικών έργων αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της γραμμής, η οποία κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά και το φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», ο οποίος προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κομμάτι της γραμμής από το Λιανοκλάδι μέχρι τη σήραγγα του Όθρυος, την υποχρεωτική εφαρμογή των νέων τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας και την υποχρεωτική εφαρμογή νέων προδιαγραφών του ΑΔΜΗΕ για τους σταθμούς τις ηλεκτροκίνησης:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_21.html

·         6Θ. Δημοπρατείται η τοποθέτηση σε μήκος 9,5 χλμ. ηχοπετασμάτων κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ στη Λάρισα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 5.999.324 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και αφορά στη τοποθέτηση ηχοπετασμάτων συνολικού μήκους 9,5 χλμ. κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από την πόλη της Λάρισας. Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΟΣΕ:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/95.html

·         8Α. Το «Δόγμα» Αθανασίου Κοτταρά διατυπώθηκε με αφορμή τον αιφνιδιαστικό και παντελώς αδικαιολόγητο αποχαρακτηρισμό της σιδ/κής Νέων Πόρων – Πλαταμώνα: «Η διοίκηση του ΟΣΕ είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση που θα κατατεθεί από φορέα για την αξιοποίηση των ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών καθώς και των κτηρίων. Η αξιοποίηση τόσο των μη λειτουργούντων σιδηροδρομικών γραμμών όσο και των εγκαταλειμμένων κτηρίων είναι πάγιο αίτημα των ανθρώπων του σιδηροδρόμου προκειμένου να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή τους. Το ερώτημα είναι πως θα γίνει αυτή η αξιοποίηση και ποιοι είναι εκείνοι οι φορείς που μπορούν να αναλάβουν, εκτός τον ΟΣΕ, αυτή την προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Κοτταράς.» Τι εννοεί στα αλήθεια ο… «ποιητής»; Ο ΟΣΕ θα είναι «έξω» ή «μέσα» στην αξιοποίηση; Αφού θα αναλάβει «άλλος» την αξιοποίηση, ποιος αλήθεια θα είναι αυτός, όταν κατ’ ουσίαν η Τρενοσέ έχει απαιτήσει και έχει πετύχει μονοπώλιο στις επιβατικές σιδ/κές μεταφορές; Όταν η Γαιαοσέ, η οποία είναι η διαχειρίστρια εταιρία όλου του τροχαίου υλικού στην Ελλάδα, δηλώνει επίσημα και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται ούτε μόνη της ούτε σε σύμπραξη με κάποια άλλη σιδ/κή εταιρία να διεκδικήσει άδεια για εκτέλεση μεταφορικού έργου προκειμένου να μην ανταγωνίζεται τον καλό της «πελάτη», την Τρενοσέ, παρότι η τελευταία εγκατέλειψε τόσο την μίσθωση των γραφείων στην οδό Καρόλου, φέρνοντας παράλληλα και δικό της τροχαίο υλικό, εγκαταλείποντας τη μίσθωση ισάριθμων οχημάτων της Γαιαοσέ, όταν οι υπόλοιπες δραστηριοποιούμενες σιδ/κές εταιρίες στην Ελλάδα αφήνουν να εννοηθεί ότι το Υπουργείο ακόμη και να ζητήσουν άδεια για εκτέλεση επιβατικού έργου, θα τους την αρνηθεί, ποιος λοιπόν θα είναι ο «άλλος» σύμφωνα με το δόγμα «Κοτταρά», ο οποίος σε συνεργασία ή όχι με τον Οσέ θα αναλάβει την «αξιοποίηση» των καταργημένων σιδ/κών γραμμών και των σιδ/κών κτηρίων που καταρρέουν; Ποιος;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_43.html

·         9Α. Να καταψηφιστούν από τους ψηφοφόρους εκείνοι οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου αλλά και των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων Πολιτών με ξεκάθαρη εχθρική διάθεση στον σιδηρόδρομο και στην περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη που αυτός επιφέρει στις περιοχές από όπου διέρχεται: Υπεγράφη ο αποχαρακτηρισμός της σιδ/κής γραμμής Νέοι Πόροι – Πλαταμώνας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/03/blog-post_128.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/m.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_56.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_4.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_63.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/o.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_47.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_97.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_64.html

·         10Α. Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην υποδομή των ελληνικών σιδηροδρόμων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_335.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/56.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_11.html

·         11Α. Εκτός ανακατασκευής και ανακαίνισης έμεινε το μηχανοστάσιο Μενεμένης από την Τρενοσέ, με αποτέλεσμα να έχει περιπέσει σε «δυσμένεια»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_27.html

·         12Α: Και το «City- Train» της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί μετά από επτά χρόνια να παραμένει στα χαρτιά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/city-train.html

·         13Α: Και η επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο εξακολουθεί να μένει μετά από 15 χρόνια και αυτή στα χαρτιά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/o.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/765.html

·         14Α. «Κολοκυθιά» μεταξύ Οσέ – Τρενοσέ η επέκταση του προαστιακού Πάτρας προς Κάτω Αχαγιά και το έργο παραμένει εδώ και επτά χρόνια στα χαρτιά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_31.html

·         15Α. Είναι πλέον ο κεντρικός σιδ/κός σταθμός της Πάτρας και φιλοδοξεί να είναι ο κεντρικός σιδ/κός σταθμός της Πάτρας για το μετρικό σιδ/κό δίκτυο, αλλά η εικόνα που παρουσιάζει είναι χειρότερη από σιδ/κά κτήρια χωριών της Κεντρώας Αφρικής. Που βρίσκεται αλήθεια η Γαιαοσέ με τα υψηλά ετήσια κέρδη της(;):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_52.html

·         16Α. Έχει πάθει ζημιές το κτήριο του σιδ/κού σταθμού Λάρισας από τον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα αλλά η διαχειρίστρια Γαιαοσέ «δεν μπορεί τώρα διότι καταμετρά τα μεγάλα της κέρδη»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_213.html

·         17Α. Αύξηση δρομολογίων σε Μετρό / ΗΣΑΠ για την αποφυγή συνωστισμού στα βαγόνια, ανάταξη των συρμών 8ης, 10ης και 11ης παραλαβής (αλήθεια οι συρμοί της 9ης παραλαβής τι απέγιναν;) δηλώνει ο Υπουργός Υπομεδί Κ. Καραμανλής. Στο προαστιακό γιατί παραμένουν ελαττωμένα τα δρομολόγια; Η Γαιαοσέ γιατί δεν ανατάσσει τους συρμούς της;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/k.html

·         7Θ. Ολοκληρώθηκαν τα έργα αναβάθμισης στο κεντρικό αμαξοστάσιο Θεσσαλονίκης. Τα «νέα» τρένα όμως δεν ήρθαν και δεν μας έδειξαν ακόμα τα αντίστοιχα έργα στο κεντρικό αμαξοστάσιο στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στην Αθήνα:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_72.html

·         18Α. Από 18.04.2021 επαναλειτουργούν τα δρομολόγια Σέρρες - Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, αλλά το ένα και μοναδικό ζεύγος δρομολογίων την ημέρα και οι περισσότερες από τρεις ώρες για την εκτέλεση του δρομολογίου δεν συνιστούν «προαστιακό σιδηρόδρομο» αλλά άγονο δρομολόγιο της κακίστης ώρας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_119.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_14.html

·         19Α. Μέχρι να επανεξετάσουν οι Ευρωπαίοι την επαναλειτουργία της σιδ/κής γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, ο ΟΣΕ σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια της ακίνητης σιδ/κής γης, Γαιαοσέ πρόλαβε να χαρακτηρίσει «παλαιούς σιδ/κούς σταθμούς» τους σιδ/κούς σταθμούς Τρίπολης(!), Καλαμάτας(!), Πάτρας(!), Μεσολογγίου και Νέο Σιδ/κό Μουσείο Λεύκας Πειραιά σε φεστιβάλ κινηματογράφου:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_38.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_37.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_731.html

·         20Α. Θα μπορούσε η είδηση να χαρακτηριστεί και «θετική» επειδή είναι απολύτως τεκμηριωμένη και εδράζεται τόσο στο δίκαιο, όσο και στην υπάρχουσα κατάσταση στα σιδ/κά πράγματα της Χώρας μας: Δεν συμφώνησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την έγκριση  της χάραξης της «Σιδ/κής Εγνατίας» μέσω Νέας Απολλωνίας  και  Ασπροβάλτας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_522.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_521.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/search?updated-max=2021-04-28T09:16:00%2B03:00&max-results=19&reverse-paginate=true

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_461.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_847.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_73.html

·         21Α. Ημιτελές και μη επισκέψιμο για το κοινό φαίνεται ότι θα παραμείνει και το 2021 το Νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο στη Λεύκα του Πειραιά:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/04/blog-post_596.html

·         22Α. «Άριστες» για ακόμα μία φορά βαθμολόγησε τις υπηρεσίες της Τρενοσέ η εταιρία η οποία, κατά παραγγελία της πρώτης, ανέλαβε να αξιολογήσει κάποιους δείκτες ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες της Τρενοσέ. Και κατατάσσεται η είδηση αυτή στις… «αρνητικές»; Μα φυσικά, αφού αποδεικνύεται με περίτρανο τρόπο ότι κάποιες από τις εταιρίες αξιολόγησης παραδίδουν την έκθεση εκείνη που επιθυμεί ο παραγγελιοδόχος της:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/2021_7.html

·         23A. Ματαιώθηκαν δρομολόγια του προαστιακού γιατί έπεσαν… κλαδιά στις γραμμές. Το επόμενο το οποίο έμεινε να ακούσουμε είναι ότι ματαιώθηκε το δρομολόγιο από την πτώση… (πλατανό)φύλλων. Κατά τα άλλα όλα κυλούν «άριστα» στην Τρενοσέ:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_16.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/08/blog-post_5.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_335.html

·         8Θ. Μετά από τρία και πλέον χρόνια παλινωδιών η Τρενοσέ ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων από τον Άγιο Ανδρέα προς την Κάτω Αχαΐα. Να πανηγυρίσουμε ή να βάλουμε τα κλάματα;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_55.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_99.html

·         9Θ. Κατέφθασε το βράδυ του Σαββάτου 15 Μαΐου από το Μιλάνο της Ιταλίας ο δεύτερος συρμός, από τους πέντε συνολικά, τύπου «Λευκού Βέλους» και σταυλίστηκε στο ανακαινισμένο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_62.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/etr470.html

·         10Θ. Βγήκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων εκατέρωθεν  της σιδ/κής γραμμής, η οποία διασχίζει το αστικό τοπίο της Λάρισας. Ας ευχηθούμε και ταχεία διεκπεραίωση για το έργο:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_99.html

·         11Θ. Ακόμα και μόνο με τους εργαζομένους οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά από το Αγρίνιο προς το Μεσολόγγι θα ήταν δυνατόν να είναι βιώσιμη η δρομολόγηση προαστιακών συρμών μεταξύ αυτών των πόλεων. Προσθέστε τις μετακινήσεις για τα θερινά μπάνια των Αγρινιωτών και την έλξη επιβατών την οποία θα έφερνε ένα σιδ/κό πορθμείο, ενώ μια διασύνδεση με τον προαστιακό Κιάτου – Ρίου στο Ρίο θα διασφάλιζε με απόλυτη βεβαιότητα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_43.html

·         12Θ. Απίστευτη έκθεση με αποδέκτη διακομματική επιτροπή στη Βουλή για την κατάσταση του σιδηροδρόμου στη Θράκη διασύρει όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν τα κατά καιρούς κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών και των υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων για το δήθεν, υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη Θράκη και τον σιδηρόδρομο εκεί, αλλά δεν στέκεται μόνον εκεί. Με αδιάσειστα στοιχεία και επιχειρήματα αποδομεί κάθε επιχείρημα της άλλης πλευράς για αναβάθμιση της σιδ/κής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου με εγκατάσταση τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης (καλοδεχούμενο έργο, όχι όμως μόνο για αυτό το τμήμα, αλλά για το απανταχού της Ελλάδας σιδ/κό δίκτυο) και ηλεκτροκίνησης (έργο εντελώς άχρηστο για το συγκεκριμένο σιδ/κό τμήμα). Επίσης με αδιάσειστα στοιχεία αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι το φαραωνικό έργο της κατασκευής της καλουμένης σιδ/κής Εγνατίας είναι παντελώς αχρείαστο και οικονομικά επιζήμιο, αφού τη δεκαετία του 2000 – 2010 τα τρένα Ινερσίτυ κατάφερναν με σταθμεύσεις στις μεγάλες πόλεις (Κιλκίς, Ροδόπολη, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή) να εκτελούν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη σε μόλις τέσσερις (4) ώρες και τριάντα (30) πρώτα λεπτά, με το δρομολόγιο του λεωφορείου ΚΤΕΛ να εκτελείται, μέσω Εγνατίας, σε τέσσερις (4) ώρες και δεκαπέντε (15) πρώτα λεπτά με στάσεις και σε τέσσερις (4) ώρες ακριβώς για τα express δρομολόγια, χωρίς στάσεις, όπερ σημαίνει ότι η επιλογή των ελληνικών σιδ/κών εταιριών να αυξήσουν τον χρόνο του δρομολογίου (αντί να τον μειώσουν) από τέσσερις (4) ώρες και τριάντα (30) πρώτα λεπτά σε οκτώ (8) ώρες και τριάντα (30) πρώτα λεπτά φανερώνει την πρόθεση για απαξίωση και εξευτελισμό του σιδηροδρόμου, ώστε να προπαγανδιστεί η (παντελώς αδικαιολόγητη) επιλογή της (φαραωνικής) κατασκευής της καλουμένης σιδ/κής Εγνατίας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_40.html#more

·         24A. Τα έχουμε χιλιοπεί αλλά εις ώτα μη ακουόντων και κυρίως μη επιθυμούντων στο να ακούσουν: Ασφυκτικός ο συνωστισμός στους συρμούς του προαστιακού μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης, αλλά οι σιδηροδρομικές εταιρίες ούτε επαναφέρουν τα δρομολόγια στην προ καραντίνας εποχή, ούτε πολύ περισσότερο σκέφτονται να δρομολογήσουν δρομολόγια από τη Δυτική Θεσσαλία προς τους Νέους Πόρους και τον Πλαταμώνα για τα θερινά μπάνια των Λαρισαίων και των Δυτικοθεσσαλών προς ανακούφιση των ελάχιστων δρομολογίων του προαστιακού μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_376.html

·         25Α. Τα αυτονόητα καταγγέλλουν οι φίλοι του Προαστιακού της Πάτρας, αλλά και ο Σύλλογος Αλισσαίων Πείρος: Συγχαίρουν για την επέκταση του προαστιακού προς την Κάτω Αχαΐα, αλλά θεωρούν ότι τα δρομολόγια εξακολουθούν να είναι πολύ λίγα και να σταματούν πολύ νωρίς το απόγευμα. Θεωρούν επίσης ότι δεν επεκτάθηκαν, όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί, σε μια στάση 700 μέτρα μακρύτερα από τον σιδ/κό σταθμό της Κάτω Αχαΐας για καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των λουομένων. Παράπονα και προς τον τοπικό Δήμο για τη μη δρομολόγηση λεωφορείου για την εξυπηρέτηση των λουομένων και των ντόπιων κατοίκων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_235.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/07/blog-post_53.html

·         13θ. Κατασκευή ανισόπεδης διάβασης στον Άγιο Στέφανο Αττικής αποφασίστηκε για την εξυπηρέτηση πεζών και οχημάτων:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_537.html

14θ. Επανέναρξη των δρομολογίων στον Οδοντωτό υπόσχεται η Τρενοσέ έως τα τέλη Μαΐου 2021:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_78.html

·         26Α. Έρχεται νέα σύμβαση για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές: Με την σύμβαση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις ορίζεται μεταξύ άλλων το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα δρομολόγια που καλύπτονται από τη σύμβαση, η μεθοδολογία υπολογισμού της αποζημίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο τρόπος παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης, οι μηχανισμοί ελέγχου και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Για την πενταετία 2016 – 2020, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε αποζημίωση 250 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που αποτέλεσμα και δέλεαρ για την εξαγορά της από τους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους, τη Ferrovie dello Stato Italiane, μετά από σχετικό διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναντι 750 εκατ. ευρώ και για διάστημα 15 ετών (δέκα συν πέντε έτη) ανέλαβε το 2020 τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μπορεί κάθε χρόνο να προτείνει την ένταξη ή ακόμη και την απένταξη δρομολογίων στο πλέγμα των άγονων γραμμών. Έτσι, ανάλογα με την τροποποίηση της επιβατικής κίνησης για παράδειγμα σε κάποιο δρομολόγιο, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης κάποιου άλλου με χαμηλότερη κίνηση, το οποίο όμως πρέπει να συνεχίσει να εκτελείται. Μα τι μας λένε; α. Ότι «βρέξει – χιονίσει» τα άγονα δρομολόγια κατοχυρώθηκαν στην Τρενοσέ, β. Ότι το Υπουργείο ΠΟΜΕΔΙ από κοινού με την Τρενοσέ (μας λένε ότι θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις των «δύο») θα ορίζεται μεταξύ άλλων το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα δρομολόγια που καλύπτονται από τη σύμβαση, η μεθοδολογία υπολογισμού της αποζημίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο τρόπος παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης, οι μηχανισμοί ελέγχου και κάθε άλλο σχετικό θέμα (δηλαδή όπως βολεύει την Τρενοσέ και χωρίς ανταγωνιστή) και γ. (το πλέον φαιδρό της ιστορίας) ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης κάποιου δρομολογίου με χαμηλότερη κίνηση έναντι κάποιου άλλου με υψηλότερη κίνηση, το οποίο όμως θα πρέπει να συνεχίσει να εκτελείται(!): Και τι κερδίζει ο σιδηροδρομικός επιβάτης στην Ελλάδα και το Ελληνικό Κράτος από αυτήν την ρύθμιση; Οι νόμοι γιατί θεσπίζονται τελικά; Για να διασφαλιστούν (και μόνο) τα συμφέροντα των ισχυρών;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_907.html

·         27Α. Να γελάσουμε ή να κλάψουμε: Μάλλον πρέπει να κλάψουμε! Επανέρχονται τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη (δυστυχώς μόνο δύο ζεύγη ημερησίως) με μετεπιβίβαση από τα τρένα σε λεωφορεία στο σιδ/κό σταθμό της Δράμας. Για τον χρόνο του δρομολογίου δεν ρωτάω. Μήπως δεν πρέπει και να ρωτήσω αν τα λεωφορεία τα οποία φτάνουν στην Αλεξανδρούπολη ανταποκρίνονται με τα σιδ/κά δρομολόγια Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου; Επανέρχονται και τα δρομολόγια του Οδοντωτού (χωρίς, δυστυχώς, να επανέρχονται ακόμα τα δρομολόγια Κιάτο – Αίγιο):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_112.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/05/blog-post_957.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_20.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_54.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/8-30.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/07/blog-post_63.html

·         28Α. Η ΡΑΣ προσγειώνει απότομα την Τρενοσέ (και όχι μόνο) ακυρώνοντας τις «κατά παραγγελίαν» «άριστες» αξιολογήσεις από ιδιωτικό φορέα αξιολόγησης:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/2019.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_21.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_60.html

·         15θ. Άργησε πολύ, αλλά παρ΄ αυτά καλωσορίζουμε την είδηση: Ο θρυλικός "Μουτζούρης", το τρενάκι του Πηλίου, ξαναμπήκε στις ράγες του και από το Σάββατο (03/7/2021) θα ακούγεται και πάλι το γνώριμο σφύριγμά του στις πλαγιές του μυθικού βουνού των Κενταύρων. Όμως τα δρομολόγια, προς το παρόν, θα εκτελούνται μόνο ένα ζεύγος ανά ημέρα και μόνον τα Σαββατοκύριακα. Μήπως τελικά η είδηση δεν είναι για… πανηγυρισμούς;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_940.html

·         29A. Καθολικές οι διαμαρτυρίες και πανταχόθεν για την περικοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων στο ελληνικό περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά μάλλον «δεν ιδρώνει το αυτάκι της Τρενοσέ». Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι «δεν ιδρώνει ούτε το αυτάκι» της ΡΑΣ ούτε και του Υπομεδί:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_901.html#more

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_390.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/7_21.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_460.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_580.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_191.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_235.html

sidirodromikanea

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ