2021-09-16 15:04:58
Φωτογραφία για Ο σιδηροδρομικός κλάδος μεταφοράς εμπορευμάτων στο Βέλγιο παρουσιάζει τον Σιδηροδρομικό Χάρτη 2030.
Περισσότεροι από είκοσι οργανισμοί στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένων των φλαμανδικών λιμένων, Infrabel και VBO, παρουσίασαν τον σιδηροδρομικό χάρτη 2030. Σε αυτό το έγγραφο αναφέρονται ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να επιτραπεί ο διπλασιασμός των σιδηροδρομικών μεταφορών στα επόμενα δέκα χρόνια. Μεγαλύτερα τρένα, ψηφιοποίηση και ηλεκτροδότηση στις γραμμές στο λιμάνι της Αμβέρσας αποτελούν μέρος του σχεδίου.

του Jerom Rozendaal

Προκειμένου να διασφαλιστεί η κινητικότητα και να καταστούν οι μεταφορές πιο βιώσιμες, η βελγική κυβέρνηση στοχεύει να διπλασιάσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές από δέκα σε είκοσι τοις εκατό έως το 2030. Τα συγκεκριμένα σχέδια για την επίτευξη αυτών των στόχων ήταν ασαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό άλλαξε την Τρίτη, όταν παρουσιάστηκε ο Σιδηροδρομικός Χάρτης 2030.

Ψηφιοποίηση, συνεργασία και αναβάθμιση

Στο έγγραφο, στο οποίο συνέβαλαν τα λιμάνια, τα εσωτερικά λιμάνια, οι οδικές μεταφορές και οι σιδηροδρομικές ομοσπονδίες, οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Infrabel, γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιτρέψουν τον διπλασιασμό των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών έως το 2030

. Η ψηφιοποίηση, η συνεργασία και οι αλλαγές υποδομής στην γραμμή είναι λέξεις -κλειδιά στο έγγραφο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Infrabel, Gilson, δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ότι ο infra manager κάνει ό, τι μπορεί για να βελτιστοποιήσει την υπηρεσία μέσω της ψηφιοποίησης. Αναγνωρίζει ότι αυτό είναι ένα αδύναμο σημείο της υπηρεσίας. Είναι ακριβώς η έλλειψη εξυπηρέτησης πελατών και η ευελιξία που θεωρείται στη βιομηχανία ως ένα από τα μεγαλύτερα σημεία προσοχής για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, λέει ο καθηγητής Thierry Vanelslander του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας κατά την παρουσίασή του. «Είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι για αυτό».

Η ψηφιοποίηση θα μπορούσε να κάνει την υπηρεσία πιο φιλική προς τον πελάτη, για παράδειγμα καθιστώντας δυνατή την online κράτηση σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των εμπορευμάτων. Η ψηφιοποίηση και η ανάλυση δεδομένων στη διαχείριση της ικανότητας θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής υποδομής.

Αναβάθμιση της υποδομής

Οι συντάκτες της έκθεσης συμφωνούν επίσης ότι η υποδομή χρειάζεται ενδελεχή αναβάθμιση. "Είναι σημαντικό πρώτα να προλάβουμε και να εξαλείψουμε τους δεσμούς που λείπουν", λέει ο Pauwels κατά την παρουσίασή του. Για παράδειγμα, πιστεύει ότι η σύνδεση λιμένων και βιομηχανικών χώρων με την κύρια γραμμή αξίζει την απαραίτητη προσοχή τα επόμενα χρόνια.

Και τι γίνεται με την ηλεκτροδότηση των σιδηροδρόμων του λιμανιού της Αμβέρσας; Επειδή ο λιμενικός σιδηρόδρομος της Αμβέρσας δεν ηλεκτροδοτείται, ένα ηλεκτρικό τρένο πρέπει να αντικατασταθεί από ένα τρένο ντίζελ κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Αμβέρσας, το οποίο είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα λειτουργία που είναι σε βάρος της ανταγωνιστικής θέσης.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών στην ενδοχώρα στο λιμάνι της Αμβέρσας είναι μόνο επτά τοις εκατό, ενώ το λιμάνι του Αμβούργου, για παράδειγμα, καταγράφει πάνω από 40 τοις εκατό.

Απαιτούνται κρατικές επενδύσεις

Χρειάζονται χρήματα για την υλοποίηση των σχεδίων και οι ηθοποιοί κοιτούν την κυβέρνηση. Δεν γίνονται δηλώσεις σχετικά με συγκεκριμένα ποσά, "αλλά κάθε ευρώ που δαπανάται αποφέρει τρία ευρώ", δήλωσε ο Pieter Timmermans, Διευθύνων Σύμβουλος της FEB και οικοδεσπότης της συνάντησης.

«Μόλις τα εμπορεύματα βρίσκονται στο τρένο, το τρένο είναι ανταγωνιστικό με τις οδικές μεταφορές. Ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερες αποστάσεις », προσθέτει ο Geert Pauwels. "Αλλά το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της μεταφοράς με τρένο έγκειται στο να μεταφέρουμε τα εμπορεύματα: σε συνδυασμό αγαθών, μεταφόρτωση και το πρώτο και τελευταίο μίλι."

Κίνητρα για μετατόπιση τρόπου

Οι συντελεστές ζητούν από την κυβέρνηση να διαθέσει οικονομικούς πόρους για να ξεπεράσει αυτό το μειονέκτημα και να διευκολύνει τη μετατόπιση του τρόπου. Το πώς πρέπει να γίνει αυτό με συγκεκριμένους όρους δεν διευκρινίζεται στο έγγραφο. Ο Οργανισμός Μεταφορών Febetra είχε προτείνει προηγουμένως τη διάθεση επιταγής μεταφοράς 40 ευρώ σε εταιρείες που μεταφέρουν εμπορεύματα από οδικό στο σιδηρόδρομο.

Προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα, οι ηθοποιοί ζητούν επίσης να επιτραπούν μεγαλύτερα τρένα στην γραμμή. Επιτρέποντας ένα μήκος 740 μέτρων, αντί των 550 μέτρων που τώρα επιτρέπονται, η χωρητικότητα του τρένου θα αυξηθεί και η ανταγωνιστική θέση θα βελτιωθεί. Οι φορτωτές μπορούν επίσης να παρασυρθούν στην πίστα με αυτό.

Απαραίτητη η συνεργασία

Όταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατός ο διπλασιασμός των σιδηροδρομικών μεταφορών, ο Pauwels απαντά: «Το ερώτημα δεν είναι τόσο αν είναι εφικτό. Είναι απλώς ανάγκη. Οι δρόμοι κλείνουν και οι εκπομπές CO2 πρέπει να μειωθούν. Με την προετοιμασία του σιδηροδρομικού χάρτη 2030, στον οποίο συμμετείχαν όλα τα σιδηροδρομικά μέρη, ο τομέας έρχεται για πρώτη φορά με μια κοινή απάντηση και αυτό είναι ελπιδοφόρο.

railfreight.com

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea.blogspot.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ