2021-10-09 00:00:08
Φωτογραφία για Τι ισχύει από σήμερα Σάββατο για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε εστίαση και ψυχαγωγία
Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, τα νέα μέτρα όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και την άρση των περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές.

Ειδικότερα, θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους θαμώνες σε κλειστούς χώρους, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως και προ κορωνοϊού.

Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κ.ά. να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης: «Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα».

Σχετικά με τους μεικτούς χώρους διασκέδασης οι περιορισμοί θα ισχύουν ως έχουν, δηλαδή η επίδειξη rapid test από τους μη εμβολιασμένους, ενώ δεν αλλάζει το ποσοστό χωρητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, ενώ απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.


Όσον αφορά στις «κόκκινες» περιοχές, η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς και οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς, ενώ οι επιβαρυμένες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας (π.χ. σινεμά, θέατρα, παιδότοποι) θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Η επαναξιολόγηση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί σε 15 ημέρες.

Η εισήγηση της Επιτροπής

Σύμπλευση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης εκφράζουν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, συστήνοντας βέβαια σε κάθε περίπτωση την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας: «Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν τη διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται. Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους».

«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία (… Είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Εντατικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα, εντατικοί είναι οι έλεγχοι στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ