2021-10-12 13:22:42
Φωτογραφία για Φόβοι για δυνατό «κύμα» Covid-19 και γρίπης – Τι ανησυχεί τους ειδικούς
 

Εντονη ανησυχία για επάνοδο της γρίπης και πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες στη συγκυκλοφορία της με τον κορονοϊό εκφράζουν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, για αυτό και συστήνουν τον εμβολιασμό τόσο για την Covid-19 όσο και για τους ιούς της γρίπης εφόσον ένα άτομο εμπίπτει στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως προβλέπονται από τις οδηγίες για το πρόγραμμα του αντιγριπικού εμβολιασμού.

“Η γρίπη είναι απρόβλεπτη. Πάντα ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συνκυκλοφορίας των δύο ιών, δηλαδή και της Covid και της γρίπης, υπήρχε πέρυσι. Υπάρχει και φέτος. Άρα προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε σαν να είναι επί θύρας ο εχθρός: ο ιός της γρίπης. Και μακάρι να υπάρχει και φέτος η ίδια επιδημιολογία, όπως και πέρυσι. Επομένως, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για την γρίπη θα πρέπει, και μάλιστα με αυτή τη μεταβολή του καιρού που ζούμε, να αρχίσουν να εμβολιάζονται”, σημείωσε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στον απόηχο των φόβων που διατυπώνουν πολλοί επιστήμονες ότι εφέτος η γρίπη θα επανέλθει … δριμύτερη.


“Η εξασθένηση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κοινωνικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας, εντείνει τις ανησυχίες. Πολύ σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του αριθμού ανθρώπων που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία έτη, άρα δεν είναι ανοσολογικά εκπαιδευμένοι”, επισημαίνουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) και συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα αναφορικά με τη γρίπη.

Σύμφωνα με αυτά, ήδη υπάρχουν στοιχεία από όλο τον κόσμο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B. “Ένα κύμα μολύνσεων από τη γρίπη Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε σε αριθμό ρεκόρ παιδικών θανάτων από γρίπη”, τονίζουν οι καθηγητές.

Η εποχική γρίπη σκοτώνει συνήθως 290.000 με 650.000 άτομα το χρόνο παγκοσμίως. Αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και του 2021 ουσιαστικά εξαφανίστηκε από μεγάλο μέρος του πλανήτη. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν μόλις 646 θανάτους από γρίπη το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, ενώ υπήρξε μόνο ένας θάνατος από παιδική γρίπη. Η Αυστραλία δεν είχε μέχρι στιγμής θανάτους από εποχική γρίπη το 2021, σε σύγκριση με μεταξύ 100 και 1.200 τα προηγούμενα έτη. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας φαίνεται, επίσης, ότι έχουν καταστείλει ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα και σχετίζονται με σήψη.

Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, ορισμένοι ιοί συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Οι ρινοϊοί, για παράδειγμα, μια σημαντική αιτία του κοινού κρυολογήματος, συνέχισαν να εξαπλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και οι λοιμώξεις μάλιστα αυξήθηκαν σε ορισμένες χώρες, πιθανώς επειδή οι ιοί αυτοί δεν είναι τόσο ευαίσθητοι σε μέτρα όπως ο καθαρισμός των επιφανειών και το πλύσιμο των χεριών.

“Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν γενικά, καθώς μερικοί ιοί που είχαν μειωθεί παρουσιάζουν ήδη ανάκαμψη και μάλιστα εκτός εποχής. Οι κοινοί ανθρώπινοι κορονοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ το 2020, αλλά άρχισαν να ανεβαίνουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία την άνοιξη του 2021, μια ασυνήθιστη περίοδος εμφάνισης κρυολογήματος. Ομοίως, οι λοιμώξεις με τον αναπνευστικό ιό RSV, ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος αλλά είναι επίσης υπεύθυνος για περίπου 5% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως, ήταν σε ιστορικό χαμηλό για ένα χρόνο, αλλά άρχισαν να αυξάνονται μήνες αργότερα από το συνηθισμένο, τον Απρίλιο του 2021. Οι μολύνσεις από RSV εξακολουθούν να αυξάνονται”, εξηγούν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής καταλήγοντας ότι αυτοί είναι οι λόγοι που εντείνουν ανησυχία για ισχυρή ανάκαμψη της γρίπης και τονίζοντας τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ