2021-10-13 23:36:08
Φωτογραφία για ΑΠΘ: Αναστολή μαθημάτων στην Σχολή Θετικών Επιστημών μετά από απειλές κατά των ελεγκτών covid
Την αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κεντρικό κτίριο της Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, αποφάσισε η Κοσμητεία.

Με ανακοίνωση της η Κοσμητεία αναφέρει ότι «τις τελευταίες τρεις ημέρες παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της ΣΘΕ με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών». Να σημειωθεί πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα με το άνοιγμα των Σχολών εντοπίστηκε στο Μαθηματικό.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές

Η Σχολή Θετικών Επιστημών με ιδιαίτερη χαρά ξεκίνησε τη δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου έχοντας προβεί σε μία σειρά ενεργειών για τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων με τη συνεργασία της Πρυτανείας.


 

Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρεμπoδίζεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου της ΣΘΕ με φραστική βία αλλά και με απειλές σωματικής βίας προς τους υγειονομικούς ελεγκτές από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως σχήματα φοιτητών.

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος περιορίστηκε και φοιτητές-τριες εισήλθαν στο κεντρικό κτήριο της Σχολής χωρίς να επιδείξουν τα σχετικά πιστοποιητικά. Η ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων επιδεινώνει με βεβαιότητα την κατάσταση με απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες όταν στο κεντρικό κτήριο της ΣΘΕ έχουν ήδη εντοπιστεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Κοσμητεία της Σχολής εκφράζει την προσήλωσή της στην ιδέα του ανοικτού και ζωντανού Πανεπιστημίου και στη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, η διασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων είναι απαράβατος όρος για τη διενέργεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Κοσμητεία προβαίνει σε αναστολή των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο κεντρικό κτίριο της ΣΘΕ για αύριο Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Η Κοσμητεία καλεί όλες και όλους που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε εγρήγορση και να στηρίξουν την προσπάθεια για δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της υγείας όλων των μελών της ΣΘΕ.

Η Κοσμητεία καλεί όλους τους υπεύθυνους να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία του υγειονομικού ελέγχου και του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Η Κοσμητεία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Από την Κοσμητεία της ΣΘΕ».

Σε ερώτηση του GRTimes προς την Κοσμητόρισσα της Σχολής κα. Χαραλάμπους αναφορικά με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν πρόσθεσε πως «δεν επιβεβαιώνω σε καμιά περίπτωση πως υπήρξε σωματική βία, αλλά φραστική βία σίγουρα υπήρξε, καθώς επίσης και απειλές για τη χρήση σωματικής βίας».

Συμπλήρωσε δε, πως «δεν μπορώ να γνωρίζω τους ακριβείς λόγους των επιθέσεων, ωστόσο θέλω να πιστεύω πως όλοι μας, καθηγητές και φοιτητές θέλουμε την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία. Δυστυχώς όμως, τέτοιες ενέργειες είναι ενάντια στη διασφάλιση της υγείας όλων όσων συμμετέχουν στα μαθήματα. Γίνονται πολλές προσπάθειες για να προχωρήσει το σχέδιο που αρχικά καταρτίστηκε και με χαρά επιστρέψαμε στα αμφιθέατρα, όμως αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση, στον βαθμό που μπορούμε εμείς να τη διασφαλίσουμε, της υγείας όλων των συμμετεχόντων. Για όλους εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ο έλεγχος των πιστοποιητικών, όπως ορίζονται για τη συμμετοχή στη δια ζώσης διδασκαλία».

Αναφερόμενη στον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων, η κα. Χαραλάμπους σημείωσε πως «αυτό ήταν το αναμενόμενο και δεν μας παραξενεύει. Στατιστικά ήταν κάτι που περιμέναμε. Γι’ αυτό και αντιδράσαμε τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Για να προστατεύσουμε την υγεία όλων. Ξέρετε η Σχολή έχει έναν κανονισμό λειτουργία, ο οποίος πρέπει να τηρείται από όλους όσους συμμετέχουν».

Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για λουκέτο περισσότερων ημερών

Μιλώντας για το αν αναμένεται να αυξηθεί το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας του κεντρικού κτιρίου, η κα. Χαραλάμπους, τόνισε στο GRTimes, ότι αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε άμεσα. Στην πραγματικότητα, ελπίζουμε ότι άπαντες θα αντιληφθούν τη σημαντικότητα του ανοικτού πανεπιστημίου», ενώ σχετικά με το αν ο αριθμός των ελεγκτών επαρκή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών, η κα. Χαραλάμπους σημείωσε πως «αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε ο αριθμός των ελεγκτών να είναι ικανοποιητικός. Πιστεύω ότι θα επαρκούσε και ο αριθμός που ενεργεί σήμερα, εάν δεν υπήρξε αυτή η παρεμπόδιση. Θα είχαμε βρει ρυθμό και όλα θα κυλούσαν ομαλά».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ