2021-11-01 09:58:30
Φωτογραφία για DIY Χριστουγεννιάτικα στολίδια από υγρό γυαλί
Πως θα φτιάξετε εντυπωσιακά γυάλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Οι δημιουργίες με Υγρό Γυαλί - Resin είναι, γενικά, από τις πιο εντυπωσιακές DIY κατασκευές και ακόμη κι αν δεν έχετε ασχοληθεί έως τώρα με κάτι σχετικό δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξετε πολύ ξεχωριστά και εντυπωσιακά  Χριστουγεννιάτικα Στολίδια για το δέντρο σας αλλά και για χρήση σε διακοσμητικές συνθέσεις, γούρια, χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ κλπ. 

Πολύ όμορφα και για να τα προσφέρετε σε σετ για δώρα.   



Μπορούν να δημιουργηθούν και με τους δύο γενικούς τρόπους κατασκευών με υγρό γυαλί, δηλαδή και με χύτευση σε καλούπια και με επίστρωση, ανάλογα  το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε.

ΕΔΩ θα βρείτε τον πλήρη και αναλυτικότατο Οδηγό του SoulouposeTo για κάθε τύπου Resin κατασκευές που θα σας βοηθήσει πολύ να κατανοήσετε τις ιδιότητες και δυνατότητες της εποξικής ρητίνης ώστε προσθέτοντας λίγη ...φαντασία δημιουργήσετε πραγματικά μοναδικά στολίδια. 



1. Στολίδια Resin με χρήση Καλουπιού 

Το μεγαλύτερό τους πλεονέκτημα, πέρα από την ποικιλία σχεδίων, είναι ότι σε ορισμένους τύπους καλουπιών έχει προβλεφθεί κενό (τρύπα) για το κρέμασμα των στολιδιών κάτι που ασφαλώς ομορφαίνει και τελειοποιεί την μορφή τους. Δυστυχώς καλούπια τέτοια σε χριστουγεννιάτικα σχέδια δεν θα βρείτε εύκολα στην εγχώρια αγορά, σε σχέση με το καταστήματα - eshops του εξωτερικού που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία.  

Έτσι είναι προτιμότερο να περιοριστείτε σε απλά καλούπια σιλικόνης και μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών ή να τρυπήσετε με ένα τρυπανάκι το κάθε στολίδι για να δημιουργήσετε υποδοχή για σκοινάκι ( το υγρό γυαλί τρυπιέται εύκολα χωρίς πρόβλημα) ή ακόμη ευκολότερο με μια ισχυρή εποξική κόλλα να κολλήσετε στο πίσω μέρος σκοινάκι ή κορδελίτσα για το κρέμασμα.

Για να φτιάξετε στολίδια με Υγρό Γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε καλούπι ακόμη και τα κοινά καλούπια σιλικόνης ζαχαροπλαστικής, στα οποία θα βρείτε και την μεγαλύτερη ποικιλία σε χριστουγεννιάτικα σχέδια και μεγέθη. 

Εκτός από το μείγμα υγρού γυαλιού στο καλούπι μπορεί να εγκλωβιστεί οποιοδήποτε διακοσμητικό στοιχείο θέλετε πχ μικρά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, χάρτινα στοιχεία (αρκεί το χαρτί τους να μην ξεβάφει), χάντρες, γκλίτερ, συνθετικό χιόνι κλπ.

Η διαδικασία κατασκευής δεν διαφέρει σε τίποτα από την γενική διαδικασία κατασκευών με εποξική ρητίνη σε καλούπια.

1. Δημιουργείστε το μείγμα αναμειγνύοντας τα δύο συστατικά της συσκευασίας.

2. Γεμίστε με το μείγμα το καλούπι μέχρι ένα ορισμένο ύψος, ακουμπήστε με προσοχή τα διακοσμητικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε και προσθέστε μείγμα υγρού γυαλιού έως το καλούπι να γεμίσει πλήρως.

3. Αφήστε τις κατασκευές να στερεοποιηθούν, όσες ώρες αναγράφουν οι προδιαγραφές-οδηγίες χρήσης, του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε (συνήθως από 3-4 έως 24 ώρες) και βγάλτε τα στολίδια από το καλούπι.

Εκτός από διαφανές μείγμα μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε συνδυασμό χρωματιστών μειγμάτων, υγρό γυαλί στο οποίο στο αρχικό στάδιο ανάμειξή του θα έχετε προσθέσει χρώμα, γκλίτερ, συνθετικό χιόνι κλπ και ασφαλώς να γεμίσετε τα καλούπια με διαφορετικό μείγμα ανά στρώσεις πχ αρχικά διαφανές στην συνέχεια με χρώμα ή αρχικά με γκλίτερ και στην συνέχεια με διαφανές, να αναμείξετε τα μείγματα μέσα στο καλούπι δημιουργώντας πολύ όμορφα πολύχρωμα στολίδια  κλπ.

Όπως ακριβώς οι περισσότεροι τύποι κατασκευών με υγρό γυαλί έτσι και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια αποκτούν πολύ ξεχωριστή όψη με την χρήση χρωματισμένου γυαλιού πολλών αποχρώσεων στην ίδια κατασκευή και την ελαφριά ανάμειξή τους σε ακαθόριστα σχήματα. 

Η χρήση αποκλειστικά διαφανούς μείγματος ή και προσθήκη ακαθόριστων χρωματιστών σχεδίων με χρώμα οινοπνεύματος, που απλώνει πάνω στο γυαλί, επίσης έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα αφού όσο μεγαλύτερη διαφάνεια διαθέτουν τα στολίδια τόσο πιο εντυπωσιακά είναι πάνω στο δέντρο ή σε όποιο σημείο τα τοποθετήσετε φωτισμένα με led. 

Όμως, γενικά, ο συνδυασμός των στοιχείων - τεχνικών που θα χρησιμοποιήσετε είναι θέμα επιλογής και έτσι με το ίδιο ακριβώς καλούπι, οποιουδήποτε σχεδίου, μπορούν να δημιουργηθούν στολίδια πολύ διαφορετικής τελικής όψης. 

Κρεμαστά στολίδια μικρού μεγέθους όπως και διακοσμητικά γυάλινα στοιχεία για χρήση σε χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, γούρια κλπ μπορείτε να φτιάξετε και με καλούπια - καστόνια κοσμημάτων και όποιου είδους πρόσθετα στοιχεία θέλετε. Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για τέτοιες κατασκευές είναι να κολλήσετε στο καστόνι ένα χάρτινο μοτίβο και απλώς να το γεμίσετε με διαφανές υγρό γυαλί.

Και με τον συγκεκριμένο τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν εξαιρετικά όμορφα μικρά γυάλινα αντικείμενα από υγρό γυαλί με όποιου είδους πρόσθετα διακοσμητικά θέλετε πχ χάντρες, στρας, μεταλλικά ή ξύλινα διακοσμητικά σε γιορτινά σχέδια κλπ. και ασφαλώς και κανονικά χριστουγεννιάτικα κοσμήματα. 

Ένας επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακός και πιο μοντέρνος τύπος στολιδιών σε καλούπι είναι τα δημιουργημένα μέσα σε μεταλλικά καλούπια ή σε κουπ πατ χριστουγεννιάτικων μπισκότων τα οποία θα διατηρήσετε και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, δηλαδή δεν θα τα ξεκαλουπώσετε όταν στερεοποιηθούν και θα τα κρεμάσετε μέσα στο μεταλλικό τους πλαίσιο. Δείτε εδώ μια πραγματικά εξαιρετική κατασκευή αυτής της μορφής σε μεταλλικό καλούπι διπλής όψης.

Για να δουλέψετε με αντίστοιχο τρόπο με κουπ πατ μπισκότων ακουμπήστε τα σε μια σταθερή επιφάνεια και "σφραγίστε" τα περιμετρικά με σιλικόνη (με θερμοκολλητικό πιστόλι ή σιλικόνη σε σωληνάριο) έτσι ώστε όταν τοποθετήσετε το πρώτο μείγμα υγρού γυαλιού να μην τρέξει έξω από το καλούπι.

Όταν η ρητίνη στερεοποιηθεί αφαιρέστε την σιλικόνη και συνεχίστε να γεμίζετε το καλούπι με διακοσμητικά στοιχεία και διαφανές ή χρωματιστό μείγμα γυαλιού

Tip: Για στολίδια που δεν θα ξεκαλουπώσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κουπ πατ που πριν θα έχετε βάψει σε όποια απόχρωση θέλετε με ακρυλικό χρώμα. 

Χρωματιστό μείγμα υγρού γυαλιού αναμεμειγμένο με γκλίτερ μπορεί να τοποθετηθεί και μέσα σε διαφανείς γυάλινες μπάλες και να κάνει την όψη τους πολύ πιο όμορφη.

Αφαιρέστε το μεταλλικό έλασμα της μπάλας και ρίξτε στο εσωτερικό της μια ποσότητα μείγματος ρητίνης στο οποίο θα έχετε προσθέσει γκλίτερ. Κουνήστε την μπάλα ελαφρά ώστε να απλωθεί το υγρό γυαλί σε ολόκληρη την εσωτερική της επιφάνεια και τοποθετήστε την ανάποδα σε ένα ποτηράκι μιας χρήσης έως να κυλήσει όλη η περισσή ποσότητα μείγματος, που ασφαλώς δεν πετάτε την χρησιμοποιείτε στην επόμενη μπάλα :)   

2. Στολίδια Resin με διαδικασία επίστρωσης 

Όπως ακριβώς και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έτσι και έτοιμα στολίδια κατασκευασμένα από διάφορα υλικά μπορούν να αποκτήσουν "γυάλινη" όψη αν καλύψετε την επιφάνειά τους με ένα στρώμα υγρού γυαλιού, αφού πριν και αν φυσικά θέλετε προσθέσετε ακόμη κάποια στοιχεία.

Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε τέτοιου τύπου κατασκευές είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμα κρεμαστά στολίδια από ξύλο ή πηλό που θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων σε όλα τα καταστήματα με εποχιακά χριστουγεννιάτικα είδη.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δώσετε ακόμη πιο εντυπωσιακή όψη σε χειροποίητα στολίδια που θα φτιάξετε πχ με ζύμη, κατασκευές decoupage, μικρές φέτες ξύλου κλπ. Απλά καλύψτε την επιφάνεια τους με μια λεπτή στρώση από διαφανές ή χρωματιστό μείγμα resin και αν θέλετε πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία.

Πολύ απλά και οικονομικά στολίδια με την επικάλυψη της επιφάνειάς τους με ρητίνη μπορούν να αποκτήσουν και πολύ όμορφη marble όψη. 

Βάψτε αρχικά την επιφάνειά τους με μεταλλικό ακρυλικό χρώμα ή μεταλλικό χρώμα σε σπρέϊ (το μεταλιζέ μετά την προσθήκη υγρού γυαλιού δημιουργεί πολύ πιο "λαμπερή" τελική όψη).

Τοποθετείστε τα στολίδια σε ένα ψηλό αντικείμενο (πχ ποτήρια μιας χρήσης) ώστε να μπορεί να κυλήσει από την επιφάνειά τους πιθανή πλεονάζουσα ποσότητα μείγματος και προσθέστε στην επιφάνεια τους διαδοχικά μικρή ποσότητα μείγματος υγρού γυαλιού σε 2-3 διαφορετικές αποχρώσεις.

Με μια οδοντογλυφίδα δημιουργείστε ακανόνιστα σχέδια ανακατεύοντας τα χρώματα και αφήστε τα να στερεοποιηθούν

Αν χρειάζεται, πριν κολλήσετε μια κορδελίτσα στο πίσω μέρος για να μπορείτε να τα κρεμάσετε, τρίψτε ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο γύρω-γύρω την εξωτερική τους πλευρά για να γίνει εντελώς λεία, αν τυχόν ποσότητα από το μείγμα που έτρεξε στην διάρκεια της διαδικασίας έχει δημιουργήσει μικρές ανομοιομορφίες.

Ένας επίσης τρόπος για να φτιάξετε εντυπωσιακά στολίδια με επίστρωση υγρού γυαλιού είναι να χρησιμοποιήσετε μόνο στοιχεία από ...χαρτί. Κομμάτια από χριστουγεννιάτικες κάρτες ή μικρά καρτάκια, χαρτόνια - χαρτιά scrabbooking, χάρτινα διακοσμητικά, ευχές που θα γράψετε με το χέρι πάνω σε χαρτί - χαρτόνι κλπ.

Δημιουργείστε αρχικά την τελική σύνθεση που θέλετε και απλώς απλώστε στην επιφάνεια του χαρτιού με ένα σφουγγαράκι μικρή ποσότητα από διαφανές μείγμα υγρού γυαλιού. Η τελική τους όψη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και το μοναδικό σημείο που θέλει προσοχή είναι όλα τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε να είναι ανεξίτηλα, ώστε να μην ξεβάψουν τα μελάνια όταν έρθουν σε επαφή με το υγρό γυαλί. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ένας Δεσπότης στα χαρακώματα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ένας Δεσπότης στα χαρακώματα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ