2021-11-08 10:07:57
Φωτογραφία για Εστίαση: Ραντεβού στο Μαξίμου για την πανδημία και τα μέτρα
Ευρεία σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τα νέα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή για να «τιθασεύει» η πανδημία του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εστίασης και του εμπορικού κόσμου , οι οποίοι θα καταθέσουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών και η αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας έχουν οδηγήσει σε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο είναι εστιασμένο στους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα η είσοδος- όσων δεν έχουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό - σε δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης γίνεται πλέον μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR τεστ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον εμπορικό χώρο αλλά και στον κλάδο της εστίασης, που κάνουν λόγο για μειωμένο τζίρο αυτό το Σαββατοκύριακο (οπότε και ξεκίνησαν τα νέα μέτρα). Έτσι στη σημερινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι τους θα εστιάσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από την επανάληψη μέτρων όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, το κούρεμα των ενοικίων και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως η οικονομική και κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να κλείσουν και να τονίσει την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών. Η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση.

Με αυτά τα σε δεδομένα βαρύτητα δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες 24ωρες εφαρμογής των νέων μέτρων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 90.882 έλεγχοι. Μάλιστα έγιναν 11 συλλήψεις, βεβαιώθηκαν 594 παραβάσεις, ενώ ανεστάλη η λειτουργία 23 καταστημάτων.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τα «τοπικά» μέτρα

Διπλό «όχι» λέει η κυβέρνηση τόσο στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown όσο και στην γενίκευση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα υιοθετηθούν οριζόντια μέτρα, ωστόσο αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι επιδημιολογικοί δείκτες θα σφίξει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.

«Lockdown δεν θα υπάρξει» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων /Αδωνις Γεωργιάδης , τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι διά της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους». Ωστόσο υπογράμμισε πως «τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους».

Την ίδια στιγμή έχει φουντώσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους (π.χ. σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα η εστίαση). Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της εστίασης θα μπορούσαν να συζητήσουν ανάλογες προτάσεις, αν συνοδεύονται από ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο εισόδου των πελατών στους εσωτερικούς χώρους

Πάντως με τα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν την προηγούμενη εβδομάδα μια ανάσα από τις 7.000 στο κυβερνητικό στρατόπεδο απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο την ίδια στιγμή δεν προκρίνουν και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Η υποχρεωτικότητα -για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει- δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις επιλογές» υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και προσέθεσε «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, εκτός από πολύ συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα στους υγειονομικούς για λόγους προφανείς». Ιδιαίτερα για την εστίαση υπογράμμισε πως υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test.

Αγώνας δρόμου για αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών

Θετικά είναι τα τελευταία μηνύματα για την πορεία των νέων εμβολιασμών, καθώς αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των πολιτών που κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» . Για παράδειγμα από τα 6.000 με 7.000 ραντεβού την ημέρα πλέον κλείνονται 30.000 με 35.000, ενώ 6.71 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για αύξηση του αριθμού των πολιτών που θα κάνουν και την τρίτη δόση για να ενισχύσουν περαιτέρω την ανοσία του οργανισμού τους (ήδη αναμνηστική δόση έχουν κάνει 444.024 πολίτες). Μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το κατά πόσο θα πρέπει να διαρκεί για έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ