2021-11-10 11:20:53
Φωτογραφία για Ο Άγιος Νεκτάριος και η διάσωση του πολιτισμού μας
Το έτος που διανύσαμε ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κοίμησή του. 

Με αφορμή το γεγονός αυτό το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 

φέρνει στο φως μια χειρόγραφη επιστολή, με την υπογραφή του Αγίου, στην οποία αναδεικνύεται μια άγνωστη πτυχή από τον βίο του. Η μέριμνα για την διάσωση του πολιτισμού μας, με την δημιουργία ενός Μουσείου στο Κάιρο.

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μπορεί να μην υπάρχει στα εκθέματα κάποια εικόνα του Αγίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Διευθύντρια του Μουσείου, Δρ. Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα: “τύχη αγαθή στο ιστορικό αρχείο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, που διατηρείται στο Μουσείο, φυλάσσεται χειρόγραφος επιστολή που φέρει την υπογραφή του Αγίου. Ο Άγιος, τότε Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, απευθύνει στις 7 Δεκεμβρίου 1894, ευχαριστήρια επιστολή προς τον Αριστείδη Παπούδωφ, τότε Πρόεδρο της ΧΑΕ, για την ανακήρυξή του ως Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας και για το δίπλωμα που του απένειμαν μαζί με το αργυρό μετάλλιο της Εταιρείας“.


Σύμφωνα με την ίδια “πέρα, όμως, από την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι ο Άγιος Νεκτάριος, τότε Επίσκοπος Πενταπόλεως, υπήρξε Επίτιμο μέλος της ΧΑΕ, η επιστολή αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά και δραστηριότητα του Αγίου. Στην Αλεξάνδρεια, όπου ο Άγιος είχε ανακηρυχθεί επίσκοπος Πενταπόλεως Λιβύης, εκτός από το φιλανθρωπικό και ποιμαντικό του έργο, που τον κατέστησε λαοφιλή, φαίνεται ότι μερίμνησε ιδιαίτερα για την “περίσωσιν των αρχαίων ιερών κειμηλίων” και ίδρυσε στο Κάιρο, “Μουσείον όλον εξ αρχαιοτάτων εικόνων συστήσαντες, εν ω και την εικόνα της Γοργοεπηκόου εναπεθήκαμεν”.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του την επιστολή με την ιδιόχειρο υπογραφή του:

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Πηγή: orthodoxianewsagency
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ