2021-11-14 09:07:12
Φωτογραφία για Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα 2g που θα περάσουμε. Τι είναι ο 3g κανόνας
Την ώρα που τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, οι προβλέψεις για την επιδημιολογική κατάσταση τα Χριστούγεννα από τους ειδικούς δεν είναι καλές.

Ωστόσο παρά τις εκτιμήσεις ακόμη και για 100 νεκρούς την μέρα αλλά και 10.000 κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση προτιμά να εξετάζει την επιδημιολογική εικόνα ανά εβδομάδα και επιμένει πως όποια νέα μέτρα θα στοχεύουν στους εμβολιασμένους.

Βέβαια το τελευταίο μέτρο που ελήφθη σχετικά με τα σούπερ μάρκετ αφορά τον γενικό πληθυσμό, καθώς από σήμερα θα υπάρχει όριο και συγκεκριμένα ένα άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

Το χειρότερο σενάριο που είναι στο τραπέζι

Η κυβέρνηση πάντως, αν και επεξεργάζεται σε real time τα δεδομένα, έχει ήδη σκεφτεί το χειρότερο σενάριο ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ακραίο» σενάριο, αυτό που όλοι απεύχονται αλλά βρίσκεται κανονικά στο τραπέζι, περιλαμβάνει ουσιαστικά αποφάσεις για πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων, εφόσον προκύψει ανεξέλεγκτη κατάσταση με λυγισμένα και τα νοσοκομεία της Αττικής.


Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό πλάνο που θα ήθελε να ακολουθήσει και η χώρα μας, χωρίς νέα μέτρα και επιπλέον περιορισμούς, ονομάζεται «Χριστούγεννα 2G».

Είναι ένας όρος που περιμένουν ότι θα περάσουν και οι Αυστριακοί, εφόσον δεν αποφασιστούν ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις στον δρόμο που η Ολλανδία ανοίγει πρώτη στην Ευρώπη με το lockdown. Ο κανόνας του 2G

Ο κανόνας «2G» της Αυστρίας έχει προκύψει από τις λέξεις «Geimpft» και «Genesen», δηλαδή ο εμβολιασμένος και εκείνος που έχει αναρρώσει.

Οι μοναδικοί, κοινώς, που έχουν πρόσβαση με τα πιστοποιητικά τους σε διασκέδαση, εστίαση, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, κάθε εκδήλωση άνω των 25 συμμετεχόντων.

Στους χώρους εργασίας εφαρμόζεται ένας κανόνας 3G από την 1η Νοεμβρίου που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν, να αναρρώσουν ή να υποβληθούν σε εξετάσεις (geimpft, genesen, getestet).

Το μοναδικό πράγμα πάντως που αποκλείει η κυβέρνηση είναι το γενικό lockdown καθώς δεν πρέπει να υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς οι εμβολιασμένοι.

Όχι σημαντικοί περιορισμοί για εμβολιασμένους

Όπως και να έχει πάντως βρίσκονται διαρκώς στο ραντάρ του Μαξίμου οι κινήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως το αυστριακό μοντέλο ή η χρήση του Green Pass στην Ιταλία, καθώς και οι αντιδράσεις στις κοινωνίες, και εξετάζονται σενάρια προσαρμογής τους στην ελληνική πραγματικότητα, εφόσον χρειαστεί. Επιπλέον, η κυβερνητική κατεύθυνση «όχι σημαντικοί περιορισμοί» για εμβολιασμένους αφήνει ανοιχτό δρόμο για εφαρμόσιμα (και εύκολα ελέγξιμα) μέτρα όπως καθολική χρήση μάσκας παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού και για αναπροσαρμογές στους κανόνες της αγοράς. Αυτές, μάλιστα, αναμένονται πιο άμεσα και εστιάζουν στη μείωση συγχρωτισμού εντός εμπορικών κέντρων και σουπερμάρκετ.

Αυξήθηκαν κατά 50% τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Τα δεδομένα πάντως είναι αρκετά ανησυχητικά και γι’ αυτό βάζουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους.

Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα.

Την ίδια ώρα ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%. Δύσκολη η κατάσταση και τα Χριστούγεννα

Βλέποντας αυτά, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που τονίζουν πως μέχρι τα Χριστούγεννα η κατάσταση δεν θα έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχίζεται ακόμη και την ώρα που θα στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι επιστήμονες προβλέπουν πως τα Χριστούγεννα τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 10.000 την ημέρα, οι διασωληνωμένοι θα φτάνουν τους 800 ενώ οι νεκροί θα προσπερνούν τους 100 ημερησίως.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εκτιμά ότι θα έχουμε «έκρηξη» ημερησίων κρουσμάτων και νεκρών.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η κυρία Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega, ενώ τόνισε πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθάρισε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε απωλέσει άλλες 4.000 ανθρώπινες ζωές

Από την πλευρά, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως είναι πιθανό να έχουμε απωλέσει άλλες 4.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα. Το παράθυρο του χρόνου κλείνει», επεσήμανε ο δρ. Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επίδραση που θα έχουν τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα φανεί μετά από τις 15 Νοεμβρίου και παράλληλα εκτίμησε πως οι 1.100 νεκροί του Οκτωβρίου «θα είναι πολύ περισσότεροι τον Νοέμβριο και θα δούμε πόσοι θα είναι τον Δεκέμβριο»

Αυστρία: «Οι κανόνες για τον κορονοϊό θα ισχύουν μέχρι και την Πρωτοχρονιά», λέει ο Σάλενμπεργκ

Τα τελευταία μέτρα της Αυστρίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού πιθανότατα θα παραμείνουν σε ισχύ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δήλωσε ο καγκελάριος Aλεξάντερ Σάλενμπεργκ την Κυριακή, καθώς η χώρα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων.

Η χώρα ανέφερε 9.943 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο το Σάββατο, ξεπερνώντας την προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ της 13ης Νοεμβρίου 2020, όταν καταγράφηκαν 9.586 κρούσματα.

Για να αναχαιτιστεί ο ιός, η κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα απαγορεύσει σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 την είσοδο σε καφετέριες, εστιατόρια και κομμωτήρια, από τη Δευτέρα.

Ο κανόνας «2G», ο οποίος απαιτεί απόδειξη πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα ισχύει επίσης για επισκέψεις σε ξενοδοχεία και κινηματογράφους ή εκδηλώσεις με περισσότερα από 25 άτομα.

Στους χώρους εργασίας εφαρμόζεται ένας κανόνας 3G από την 1η Νοεμβρίου που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν, να αναρρώσουν ή να υποβληθούν σε εξετάσεις (geimpft, genesen, getestet).

«Πιθανότατα θα ισχύει ακόμα ο κανόνας 2G για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε στην εφημερίδα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ