2021-11-18 17:10:20
Φωτογραφία για Δελτίο Τύπου 5ου Συνεδρίου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

 



Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα

«Ο πολύπλευρος ρόλος των φαρμακοποιών στη μετά-covid εποχή»

Με τη συμμετοχή διεθνών και Ελλήνων opinion leaders, με ταυτόχρονες συνδέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ και με τη διαδικτυακή παρουσία περισσότερων από 1000 συνέδρων, το 5ο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝανέδειξε τον πολυδιάστατο ρόλο του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τις νέες τάσεις και υπηρεσίες που έχουν υιοθετήσει τα φαρμακεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της φαρμακευτικής πρακτικής σε όλο τον κόσμο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ομίλου, Κ. Πάνοςτόνισε πως «οι Συνεταιρισμοί δίνουν τις εγγυήσεις για το φαρμακείο του αύριο, το φαρμακείο των υπηρεσιών», ενώ από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής, Θ. Μουχτήςπρόσθεσε πως «η πανδημία ωθεί τις εξελίξεις : στην κοινωνία, στην τεχνολογία και το επιχειρείν», οι ευφυείς τεχνικές marketing με τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και των Big Data ανατρέπουν όλες τις παραδοσιακές πρακτικές σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων.





Ακολούθως η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ζωή Ράπτηεξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης για τον κλάδο των φαρμακοποιών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ όπως είπε «επεξεργάζεται δράσεις για το εργασιακό burn out των εργαζομένων που διαχειρίστηκαν την κρίση». Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην ΥπουργόςΥγείας, Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ,ζήτησε ριζική ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας με αύξηση των δαπανών που θα ανέρχονται στο 7% του ΑΕΠ.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάςανέφερε ότι το φαρμακείο του σήμερα και του αύριο είναι το φαρμακείο των υπηρεσιών, ενώ ο Β. Μπιρλιράκης, Πρόεδρος ΟΣΦΕ, είπε πως «στόχος των συνεταιρισμών είναι η εξυπηρέτηση όλων των αναγκών των φαρμακοποιών και η μέριμνα της κοινότητας».

Στην 1ηενότητα που Συνεδρίου με τίτλο:«Η Πανδημία ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του Φαρμακείου στις Υπηρεσίες Υγείας» οι ομιλητές Armand Pinton, Πρόεδρος Δ.Σ του Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού ASTERA Γαλλίας, Μέλος Δ.Σ της SECOF, ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Αλίκη Πελετίδη, Λέκτορας Φαρμακευτικής Πρακτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίαςκαι ο Λευτέρης Μαρίνος, Γενικός Γραμματέας ΟΣΦΕ & ΠΡΟΣΥΦΑΠΕαναφέρθηκαν διεξοδικά για το πώς τα φαρμακεία αναδεικνύονται πλέον διεθνώς ως πρωταθλητές στη συνείδηση του κόσμου, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε μελέτη σε συνεργασία με τον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ που κατέδειξε ότι η παρέμβαση των φαρμακοποιών είχε θετικότατα αποτελέσματα στην τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής. «Να αναγνωριστούν οι φαρμακοποιοί ως πάροχοι αμειβόμενων υπηρεσιών» ζήτησε ο συντονιστής της ενότητας Λευτέρης Μαρίνος, Γενικός Γραμματέας ΟΣΦΕ & ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.

Στη 2ηενότητα με τίτλο: «Ο σχεδιασμός της Υγείας αλλάζει παγκοσμίως. Ποια τα οφέλη για το Φαρμακείο»η Ema Paulino, Πρόεδρος του Εθνικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Πορτογαλίαςκαι εκπρόσωπος στην FIP και την PGEUυποστήριξε πως οι φαρμακοποιοί πρέπει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και η φροντίδα υγείας πρέπει να αλλάξει από patient-centered (επικεντρωμένη στον ασθενή) και να γίνει people-centered (εστίαση στο υγιές άτομο).«Δεν χρειάζεται πάντα να προτείνουμε προϊόντα, μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά η φαρμακοποιός.

Στην 3ηενότητα με τίτλο: «Η νόσος Covid-19 έφερε τα πάνω-κάτω! Ποιες οι Καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή μας;»αποκαλυπτικά ήταν όσα ανέφεραν από το Εθνικό Σύλλογο Φαρμακοποιών της Αμερικανικής Κοινότητας Douglas Hoey και Hannah Fish για την απότομη ανάπτυξη του φαρμακείου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα φαρμακεία έκαναν το 40-50% των εμβολιασμών COVID-19 στη χώρα, που σημαίνει περίπου 160 εκατ. εμβολιασμούς, ίσως το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Επιπλέον, για τα ελληνικά φαρμακεία δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Γενικό Δ/ντή Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ, Γ. Αγγούρη,ότι έρχονται κόφτες στη συνταγογράφηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα αφορούν τους γιατρούς και όχι τους φαρμακοποιούς.

Τέλος, στην ενότητα: «Η Επανάσταση που φέρνει η Τεχνολογία mRNA στις θεραπείες του αύριο» την οποία συντόνιζε η Γενική Γραμματέας του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Τ. Μαυρίδη, ο Επ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως «ποτέ δεν ανακλήθηκε εμβόλιο λόγω παρενεργειών», για να προσθέσει η Κλειώ Αναστασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πως «δεν έγινε ποτέ έκπτωση στα ουσιαστικά στάδια ανάπτυξης των mRNAεμβολίων». Η Ειρήνη Ζωγραφάκη, Βιολόγος, MPH. Medical& ScientificRelationsManagerVaccines, PfizerΕλλάς,πρόσθεσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές και σοβαρές ασθένειες με βάση την mRNA», ενώ ο Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός Φαρμακοποιός Ψυχιατρικής Κλινικής «Αγία Αικατερίνη» είπε ότι ο όρος «θεραπευτικά εμβόλια» σήμερα συνδέεται άμεσα με την Ογκολογία.

Το 5οΣυνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ ολοκληρώθηκε με μια μοναδική on stage παρουσίαση από τον Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, Αναστάσιο Σταλίκαγια τους 4 βασικούς άξονες που μπορούν να αποτρέψουν το ψυχικό και σωματικό burn out στους φαρμακοποιούς και με αυτούς μπορούν να αναπτύξουν την δική τους ψυχική ανθεκτικότητα αλλά και να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα τους πελάτες- ασθενείς τους..

ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΒΙΑΝ Α.Ε., Bayer Ελλάς Α.Β.E.E., GlaxoSmithKline A.B.E.E., Karabinis Medical SA.

ΜΕΓΑΛΟIΧΟΡΗΓΟI

Bennett A.E, InterMed S.A., Pierre Fabre Hellas Α.Ε.Ε., Sanofi- Aventis A.E.B.E, Servier Hellas E.P.E, Uni-Pharma Α.Β.Ε.Ε, Φαρμασέρβ - Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε.

ΧΟΡΗΓΟI

Ascensia Diabetes Care Hellas, Bausch Health Ελλάς, Elpen A.E., Faran S.A, Menarini Διαγνωστικά – Ιατρικά Όργανα Α.Ε. & Β.Ε, Parapharm International A.E, Perrigo C.O, Πετσιάβας Α.Ε, PharmaCenterA.EPowerHealthHellasΑ.Ε.Β.Ε., ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., WinMedicaΑ.Ε., Βιανέξ Α.Ε, Κυρίτσης Ορθοπαιδικά ΑΕΒΕ.



Για περισσότερες πληροφορίες: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Κατερίνα Αραβαντινού, T: 210 4830291 (ext.251), M: 6937 865983, E: [email protected]

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ