2021-11-21 10:54:31
Φωτογραφία για Οι 60άρηδες αρνητές βαρόμετρο για την πίεση στις ΜΕΘ – Ο χάρτης των ανεμβολίαστων σε όλη την Ελλάδα



Ο σημαντικότερος, ίσως, παράγοντας που καθορίζει την πίεση στο ΕΣΥ είναι η εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα άνω των 60 ετών.

Η νέα απόφαση της κυβέρνησης να συνδυάζεται η πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες με την τρίτη δόση για τα άτομα άνω των 60 ετών μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς από αυτήν την ηλικία και πάνω αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα βαριάς νόσησης και θανάτου από την Covid-19.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους πολίτες άνω των 60 ετών σε συγκεκριμένες περιοχές – ακόμη και εάν στις ίδιες περιοχές τα ποσοστά εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό είναι περισσότερο ικανοποιητικά - οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γεμάτα νοσοκομεία. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές παράμετροι που επηρεάζουν, τελικά, το επίπεδο συναγερμού στις δομές Υγείας μιας περιοχής.

Παραδείγματα

Αναλύοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής για ποσοστά εμβολιασμών των 60άρηδων και στις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί σε ορισμένες περιοχές τα νοσοκομεία πιέζονται και σε άλλες όχι
. Τα παραδείγματα της Δυτικής Αττικής και του Ρεθύμνου έχουν αναλυθεί εκτενώς από την καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως φαίνεται από τα επικαιροποιημένα στοιχεία, στη Δυτική Αττική το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων για όλο τον πληθυσμό συνολικά ανέρχεται σε 45%, ενώ για τους άνω των 60 ετών σε 69%. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων συνολικά στον πληθυσμό είναι 57%, ενώ για τους κατοίκους άνω των 60 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 75%. Σε αυτές τις περιοχές, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται πολλαπλά κρούσματα, δεν υπάρχει τόση ένταση του τέταρτου κύματος σε επίπεδο νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων ακριβώς επειδή οι πιο «επικίνδυνοι» να νοσήσουν βαριά είναι εμβολιασμένοι σε έναν βαθμό.

Αντίστοιχες τέτοιες διαφορές ανάμεσα στο συνολικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και σε εκείνο που αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών καταγράφονται και αλλού. Ενδεικτικά, στον Έβρο το ποσοστό εμβολιασμού συνολικά για τον πληθυσμό είναι 51% αλλά στους άνω των 60 ετών είναι 70%. Παρόμοια τέτοια παραδείγματα είναι η Μαγνησία (70% στους πολίτες άνω των 60 ετών έναντι 55% στον γενικό πληθυσμό), η Κοζάνη (70% έναντι 56%), η Εύβοια (70% έναντι 55%), η Ημαθία (71% έναντι 53%), η Πιερία (65% έναντι 46%).

Γεωγραφική κατανομή

Παρ’ όλα αυτά, περιοχή με περιοχή διαφοροποιείται ακόμη και εάν «ακολουθεί» τον παραπάνω… κανόνα, καθώς σημαντικό ρόλο στη δύσκολη εξίσωση έχει ο ίδιος ο πληθυσμός άνω των 60 ετών αλλά και η γεωγραφική κατανομή του. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Παπαευαγγέλου, η Ευρυτανία, που εμβολιαστικά είναι πολύ χαμηλά (38% στον γενικό πληθυσμό, 37% στους άνω των 60 ετών), δεν έχει τόσους θανάτους, καθώς οι κάτοικοί της είναι διασκορπισμένοι και απομονωμένοι. «Στη Φωκίδα, επίσης, δεν έχουν κρούσματα και θανάτους, καθώς ζουν σε μικρά χωριά χωρίς να καταγράφεται κινητικότητα. Δεν είναι το ίδιο, π.χ., με τη Δράμα και την Κατερίνη, που είναι πεδινές περιοχές. Επίσης, στη Δυτική Αττική δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων πολιτών που ζουν εκεί», αναφέρει η κ. Παπαευαγγέλου και προσθέτει: «Αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και κατ’ επέκταση νοσηλειών παρατηρούμε στην Πέλλα, στο Κιλκίς, στην Πιερία, στην Ημαθία, στη Δράμα. Εκεί συνυπάρχουν οι εξής παράγοντες: Είναι αυξημένος ο δείκτης θνησιμότητας, η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή συνολικά, η εμβολιαστική κάλυψη στους μεγαλύτερους επίσης. Βλέπουμε ότι αυτές οι περιοχές έχουν καταγράψει αύξηση μόλις 4% τον τελευταίο μήνα στην εμβολιαστική κάλυψη».

Είναι, όμως, το 70%-75% των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών ένα «ικανοποιητικό» ποσοστό;

Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ξεκάθαρη και είναι αρνητική. «Ας πάρουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, για παράδειγμα τον Βόρειο Τομέα Αθηνών (83% στους άνω των 60), που είναι ένα καλό ποσοστό. Ωστόσο, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θανάτου θέλουμε απόλυτο αριθμό σε αυτές τις ηλικίες. Δηλαδή, 95% και πλέον», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Στην Ευρώπη

Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Μάλτα (98,8% εμβολιασμένοι οι άνω των 60 ετών), η Νορβηγία (97,7%), η Πορτογαλία (99,5%), η Ισπανία (97,5%), η Ισλανδία και η Ιρλανδία με ποσοστά εμβολιασμού άνω των 60 ετών 100%. Απόλυτος εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών στη χώρα μας καταγράφεται στα νησιά, όπως στην Ικαρία, στην Κάρπαθο, στη Μήλο. Σύμφωνα με τους καθηγητές, στα νησιά τα ποσοστά είναι μεγάλα, κατ’ αρχάς, γιατί έγιναν στοχευμένες δράσεις εμβολιασμού και, επίσης, καθώς πρόκειται για πληθυσμούς που ασχολούνται βασικά με τον τουρισμό.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη να αποτελεί «διαβατήριο» για πρόσβαση σε δραστηριότητες, που αγκαλιάζεται από τους επιστήμονες, καθώς θεωρούν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως λένε, η αναμνηστική δόση είναι αναγκαία, καθώς η προστασία από το εμβόλιο μειώνεται μετά τους έξι μήνες, και αναμένεται να μειώσει τα κρούσματα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, από το Ισραήλ, είναι παρήγορα. Δείχνουν ότι τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την 3η δόση δεν υπάρχει καμία ύφεση στην προστασία. 

Αυτός είναι ο χάρτης των ανεμβολίαστων σε όλη την Ελλάδα – Οι κόκκινες περιοχές για τους άνω των 60

Να ανοίξει τον δρόμο για τον εμβολιασμό, ο οποίος σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, βρίσκεται σε ποσοστά κάτω του 70% στον γενικό πληθυσμό, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νέο μείγμα μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από αύριο.

Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%, με την Ευρυτανία να είναι καθηλωμένη στο 37%.

Ακολουθούν η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Άρτα, Καβάλα, Γρεβενά). Σε 30 περιοχές της χώρας, η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78% και μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.



Για τη διατήρηση αυτών των ποσοστών και δεδομένου ότι αυτή είναι η κατηγορία πολιτών που κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αναμνηστικής δόσης ξεκαθαρίζοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.



Ουραγός η Ευρυτανία

Στον γενικό πληθυσμό, όπως φαίνεται στον εμβολιαστικό χάρτη της Ελλάδας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ουραγός στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι και πάλι η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Χαμηλά ποσοστά, όμως, παρουσιάζει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και η Βόρεια Ελλάδα, με το Κιλκίς, την Πιερία και τη Δράμα να εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50% και άλλες 12 Π.Ε. (Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Έβρος, Φλώρινα, Ξάνθη, Καβάλα, Γρεβενά, Ροδόπη, Καστοριά, Λάρισα) να μην ξεπερνούν το 60%, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα.

Αντίθετα, μόλις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν καταφέρει να υπερβούν το 70%, με πρωταθλήτρια τη Μύκονο (80%) και ακολουθούν η Σαντορίνη (79%), η Μήλος (75%), η Πάρος (73%) και η Κως (73%).

Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ρεπορτάζ: Μαρία-Νίκη Γεωργαντά - Γωγώ Κατσέλη

themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ