2021-11-26 20:38:41
Φωτογραφία για Μετάλλαξη «Όμικρον». Παγκόσμια ανησυχία για το νέο ιικό στέλεχος



«Παραλλαγή ανησυχίας» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα, δίνοντάς της το όνομα «Όμικρον».

Την ίδια ώρα η νέα παραλλαγή που μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας στην Ευρώπη, με τις χώρες - μέλη να αποφασίζουν την προσωρινή διακοπή των ταξιδίων από τις χώρες της Νότιας Αφρικής.

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, εκφράζοντας και το μέγεθος ανησυχίας, έδωσε στην παραλλαγή B.1.1.529 την ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Τα μέτρα περιορισμού της Ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.


«Μπλόκο» της ΕΕ στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική

Νωρίτερα, στην προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική όπου εντοπίστηκε η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη Μποτσουάνα, συμφώνησαν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική και συγκεκριμένα από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσηςνα σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής έκανε γνωστή νωρίτερα σήμερα, μέσω Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Της ανάρτησης Φον ντερ Λάιεν είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις χωρών όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τις πτήσεις τους από νοτιοαφρικανικές χώρες εξαιτίας της ανησυχία για περαιτέρω μετάδοση της ανησυχητικής μετάλλαξης.

Τελευταία και η Ισπανία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, ενώ η Γερμανία αποφάσισε να κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα πηγή του υπουργείου Υγείας που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Οι αποφάσεις στην Ελλάδα για τη «μετάλλαξη Μποτσουάνα»

Νωρίτερα σήμερα, 26 Νοεμβρίου το ελληνικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ.

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ