2021-11-27 10:36:38
Φωτογραφία για 15 από τους πιο όμορφους σιδηροδρομικούς σταθμούς του κόσμου.
Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα συνδύαζαν κλασικά αρχιτεκτονικά στυλ και επιθυμία να ενσαρκώσουν τον μοντερνισμό και την ώθηση, με αποτέλεσμα μεγάλα δημόσια κτίρια που χρησίμευαν ως πύλες και σύμβολα μιας αισιόδοξης νέας εποχής.

Το Curbed συγκέντρωσε μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα κλασικών σχεδίων—καθώς και μερικά σύγχρονα παραδείγματα που αποτυπώνουν την ικανότητα και τη μεγαλειώδη κλίμακα των παραδοσιακών κόμβων συγκοινωνίας—για να γιορτάσει αυτά τα μοναδικά κτίρια και ίσως να εμπνεύσει κάποια περιπλάνηση.

Bara Eikon: Flickr/Creative Commons

Milano Centrale (Μιλάνο, Ιταλία)

Αυτός ο εκτεταμένος αψιδωτός σταθμός, ο οποίος άνοιξε το 1931, μπορεί να διαμορφώθηκε σύμφωνα με το διάσημο σταθμό Union Station της Ουάσιγκτον, DC, αλλά έβλεπε επίσης μπροστά ενσωματώνοντας μια σειρά από ακμές Art Deco. Ως αντικατάσταση του προηγούμενου κεντρικού σταθμού της πόλης, που χτίστηκε το 1864, το Milano Centrale διαθέτει μια σειρά από φαρδιά χαλύβδινα στέγαστρα σχεδιασμένα από τον Alberto Fava, μέρος της βελτιωμένης εμφάνισης
. Ο σχεδιασμός και στη συνέχεια η κατασκευή ξεκίνησε πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά καθυστέρησε λόγω της σύγκρουσης. Ο Μουσολίνι επιτάχυνε την κατασκευή όταν ανέβηκε στην εξουσία, πιστεύοντας ότι ο σύγχρονος σταθμός θα μπορούσε να συμβολίζει τη δύναμη του καθεστώτος. Ένα εκτεταμένο έργο αποκατάστασης ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο.

David McKelvey : Flickr/Creative Commons

St. Pancras International (Λονδίνο, Αγγλία)

Ντυμένο με κόκκινο τούβλο, αυτό το ορόσημο του Λονδίνου, που ονομάζεται «ο καθεδρικός ναός των σιδηροδρόμων», μπορεί να μοιάζει με την ηλικία του όταν το δει κανείς από την Euston Road. Αλλά μέσα και σε όλη τη νέα είσοδο, ο σταθμός λάμπει από μοντέρνο χαρακτήρα, αποτέλεσμα ανακαίνισης 800 εκατομμυρίων λιρών το 2007. Ολοκληρώθηκε το 1876 από την Midland Railway Company, ο συνδυασμός σταθμών/ξενοδοχείων γιορτάστηκε αμέσως για το βικτωριανό έργο του αρχιτέκτονα George Gilbert Scott Γοτθικός σχεδιασμός και το εκτεταμένο υπόστεγο τρένων που σχεδίασε ο William Henry Barlow . Σφυρήλατες νευρώσεις στο εσωτερικό δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό, ανοιχτό εσωτερικό, μια διάταξη που υιοθετήθηκε από τους σχεδιαστές του Grand Central Station της Νέας Υόρκης.

Dave Reichert : Flickr/Creative Commons

Roger : Flickr/Creative Commons

Union Station (Λος Άντζελες, Καλιφόρνια)

Θεωρούμενος ο «τελευταίος μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός», αυτό το σχέδιο του 1939 των John Parkinson και Donald B. Parkinson αποτελεί μια από τις σπουδαίες προσθήκες του αρχιτεκτονικού ντουέτου στην πόλη. Ένας συνδυασμός στυλ, αρχιτεκτονικής και υλικών, είναι ένα νοκ-άουτ, με εσωτερικούς τοίχους καλυμμένους με τραβερτίνη, έναν νότιο κήπο και ένα εστιατόριο της νοτιοδυτικής αρχιτέκτονας Mary Colter με ένθετο δάπεδο από τσιμεντένιο πλακάκι με σχέδιο κουβέρτας Ναβάχο. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε έναν τριήμερο εορτασμό όταν άνοιξε ο σταθμός το 1939.

zug55 : Flickr/Creative Commons

Σιδηροδρομικός Σταθμός CFM (Μαπούτο, Μοζαμβίκη)

Σχεδιασμένος από έναν συνεργάτη του Alexandre Gustav Eiffel, αυτός ο σταθμός του 1912, με το γοητευτικό παστέλ πράσινο φινίρισμα και τον τρούλο από σφυρήλατο σίδερο, δεν έχει γίνει απλώς ένας κόμβος μεταφορών αλλά ένας χώρος συγκέντρωσης της κοινότητας. Συχνά χρησιμοποιείται για μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων επιδείξεων μόδας και συναυλιών.

Martin Hapl : Flickr/Creative Commons

Barry Hoggard : Flickr/Creative Commons

Σταθμός Atocha (Μαδρίτη, Ισπανία)

Ο κεντρικός σταθμός επιβατών της ισπανικής πρωτεύουσας ήταν ήδη μια αρχιτεκτονική ομορφιά, με ένα εκπληκτικό σχέδιο της αλλαγής του αιώνα από τον Alberto de Palacio Elissagne και τον Gustave Eiffel . Αλλά μετά από μια ανακαίνιση του 1985 με επικεφαλής τον Rafael Moneo, το αρχικό κτίριο του σταθμού μετατράπηκε σε έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων που ανθίζει με έναν εσωτερικό τροπικό κήπο. Με υπέροχα δέντρα και λουλούδια κάτω από την οροφή από ατσάλι και γυαλί, το γήπεδο προσφέρει στους επισκέπτες μια απόδραση από την πόλη χωρίς να χρειάζονται εισιτήριο τρένου.

MPJA : Flickr/Creative Commons

Gare du Nord (Παρίσι, Γαλλία)

Ο πιο πολυσύχναστος σταθμός της Ευρώπης, αυτό το μεγαλειώδες παριζιάνικο ορόσημο, που ιδρύθηκε αρχικά το 1846, κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1860 ακολουθώντας το παράδειγμα του αρχιτέκτονα Jacques Ignace Hittorff, ο οποίος συνδύασε τις έννοιες των Beaux Arts με τις εξελίξεις στη μηχανική και το χυτοσίδηρο. Ο θρύλος λέει ότι ο σταθμός δεν ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα της μεγάλης λεωφόρου της πόλης επειδή ο Χίτορφ διατηρούσε σχέση με τη σύζυγο του σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Βαρώνου Ζωρζ-Εζέν Χάουσμαν. Μια σειρά από αγάλματα περιβάλλουν το κτίριο, σχεδιασμένα από πολλούς γλύπτες για να αντιπροσωπεύουν μερικές από τις βασικές τοποθεσίες που εξυπηρετεί ο σιδηρόδρομος.

A. Strakey ; Flickr/Creative Commons

Union Station (Ουάσιγκτον, DC)

Ένα μεγαλειώδες μνημείο που καλωσορίζει τους επισκέπτες στην πρωτεύουσα του έθνους μας, αυτό το εντυπωσιακό κομμάτι υποδομής ήταν ένα κοινό έργο από τους σιδηροδρόμους της Πενσυλβάνια και τους σιδηροδρόμους της Βαλτιμόρης και του Οχάιο, το οποίο τους έδωσε τη δυνατότητα να ρίξουν κομμάτια στο National Mall και να ανοίξουν αυτόν τον μεγάλο δημόσιο χώρο. Σχεδιασμένος από τους Daniel Burnham και William Pierce Anderson, ο σταθμός εμπνέει και εμπνέει, ξεσπώντας από αισιοδοξία και μεγαλοπρέπεια από τις θριαμβευτικές αψίδες και τους όρμους με πλακάκια Gustavino έως τα μισή ντουζίνα τεράστια αγάλματα "Progress of Railroading" στην κεντρική αίθουσα. Οι κλασικές αναφορές του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της Αψίδας της Ρώμης και των Λουτρών του Διοκλητιανού, και το εξωτερικό από λευκό μάρμαρο θα επηρέαζαν άλλα έργα δημοσίων έργων του 20ού αιώνα σε όλο το DC. Είναι επίσης ένα πολύ βήμα για τη γειτονιά, μια πρώην βαλτώδη παραγκούπολη που κάποτε αναφερόταν χλευαστικά ως "Swampoodle". ”Steve Calcott : Flickr/Creative Commons

Παλιός σταθμός KL (Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία)

Χτισμένος σε αυτό που κάποτε ονομαζόταν Victory Avenue, αυτός ο σταθμός στο χρώμα του ελεφαντόδοντου συνδυάζει δυτικό και ανατολικό στυλ, θυμίζοντας ένα fusion στυλ που συναντάται σε όλη την αποικιακή Ινδία. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Arthur Benison Hubback ενσωμάτωσε μια σειρά από στοιχεία και άνθηση από τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις, από τους υπερυψωμένους θόλους chhatri (ομπρέλα) που βρέθηκαν σε ινδικά κτίρια έως τις εκπληκτικές καμάρες και τα μαυριτανικά μοτίβα.

Walter Rodriguez : Flickr/Creative Commons

Κεντρικό Ελσίνκι (Ελσίνκι, Φινλανδία)

Χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200.000 επιβάτες καθημερινά, ο κεντρικός σταθμός στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι το πιο πολυσύχναστο κτίριο της χώρας και αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή. Είναι τόσο γνωστό, τα τεράστια αγάλματα των πέτρινων ανδρών που στέκονται δίπλα στην είσοδο έχουν γίνει μασκότ κινουμένων σχεδίων στη διαφήμιση του σιδηροδρόμου (σε μια διαφήμιση μάλιστα κάνουν ραπ). Σχεδιασμένο από τον Elliel Saarinen και άνοιξε το 1919, το κτήριο συνδυάζει στοιχεία Art Nouveau καθώς και εντυπωσιακά μοντέρνα χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη αψίδα της πύλης και ο πύργος του ρολογιού, δείχνοντας την προληπτική στροφή του αρχιτέκτονα προς έναν πιο βελτιωμένο μοντερνισμό.Daniel Mennerich : Flickr/Creative Commons

Antwerpen-Centraal (Αμβέρσα, Βέλγιο)

Η μορφή πολλών κεντρικών σιδηροδρομικών σταθμών οδηγεί σε συχνές συγκρίσεις καθεδρικών ναών. Αλλά ο πιο διάσημος σταθμός του Βελγίου μπορεί να είναι ο πιο άξιος για έναν τέτοιο τίτλο. Σχεδιασμένο από τον Louis Delacenserie, το πέτρινο τερματικό κτήριο, που ολοκληρώνεται με έναν μεγάλο τρούλο, θυμίζει τη λεπτομέρεια και την ομορφιά της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, με έναν σχεδόν επιδεικτικό συνδυασμό μεγάλων σκαλοπατιών και ακριβών φινιρισμάτων.\Atsuhiko Takagi : Flickr/Creative Commons

Σταθμός Formosa Boulevard (Καοσιούνγκ, Ταϊβάν)

Ένα από τα πιο μοντέρνα κτίρια αυτής της λίστας - άνοιξε το 2008 - αυτός ο υπόγειος σταθμός εκθαμβώνει με τον τεράστιο, πολύχρωμο "Dome of Light", μια γυάλινη οροφή από τον Ιταλό καλλιτέχνη Narcissus Quagliata. Θεωρούμενη ως μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγκαταστάσεις τέχνης στον κόσμο, ο τεράστιος κυκλικός κύλινδρος, με διάμετρο σχεδόν 100 πόδια, αφηγείται την ιστορία της ανθρώπινης προόδου.

Wikimedia Commons

Σταθμός Ramses (Κάιρο, Αίγυπτος)

Αν και πήρε το όνομά του από έναν αρχαίο Αιγύπτιο Φαραώ, αυτός ο σταθμός προσφέρει μια πολύ μοντέρνα ερμηνεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού. Ο σταθμός έχασε μέρος της λάμψης του κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ανακαίνισης που εκσυγχρόνισε το εσωτερικό.

Keith Yahl : Flickr/Creative Commons

Union Station (Σεντ Λούις, Μιζούρι)

Αν και δεν είναι πλέον λειτουργικός σταθμός, αφού μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο και συγκρότημα ψυχαγωγίας στις αρχές της δεκαετίας του '80, αυτό το Εθνικό Ορόσημο εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα του καλύτερου σχεδιασμού του κλασικού σιδηροδρομικού σταθμού. Το σχέδιο του αρχιτέκτονα Theodore Link, ντυμένο με ασβεστόλιθο της Ιντιάνα, περιείχε πανύψηλες, περίτεχνες καμάρες και μια μεγάλη αίθουσα καλυμμένη με φύλλα χρυσού. Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής των σιδηροδρομικών ταξιδιών, ο σταθμός εξυπηρετούσε 22 ξεχωριστούς σιδηροδρόμους και θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους και πιο πολυσύχναστους τερματικούς σταθμούς στον κόσμο. Ευτυχώς, σε αυτό το διαμάντι ενός σταθμού δόθηκε μια δεύτερη ζωή αντί να παραδοθεί στα σκουπίδια της ιστορίας.jpmm : Flickr/Creative Commons

Σταθμός Liège-Guillemins (Λιέγη, Βέλγιο)

Ο πρόσφατος μεταφορικός κόμβος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου του Santiago Calatrava στη Νέα Υόρκη προσελκύει όλη την προσοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό το παλαιότερο σχέδιο στο Βέλγιο χρησιμεύει ως μια εξίσου εντυπωσιακή βιτρίνα του ευάερου, εξαιρετικά σχεδιασμένου στυλ του. Οι υψηλοί λευκοί θόλος, οι αιθέριες καμάρες που φαίνονται στους σπουδαίους ταξιδιώτες που έρχονται από κάθε κατεύθυνση, δημιουργούν ένα ψηλό, γεμάτο φως τέρμα που ενσωματώνει την κίνηση προς τα εμπρός.Marian Byrne : Flickr/Creative Commons

Σιδηροδρομικός Σταθμός São Bento (Πόρτο, Πορτογαλία)

Πήρε το όνομά του σε ένα μοναστήρι που βρισκόταν στο παρελθόν στο χώρο του ξενοδοχείου, αυτή η ομορφιά των Beaux Arts είναι κυρίως γνωστή για τα πάνελ του azulejo , ευαίσθητων μπλε και λευκών πλακιδίων που αφηγούνται ιστορίες από την ιστορία της Πορτογαλίας. Ο καλλιτέχνης Jorge Calaco ζωγράφισε τα περισσότερα από 20.000 πλακάκια που καλύπτουν τον εκπληκτικό προθάλαμο.

archive.curbed.com/2016/11/18/13678782/train-transportation-station-railroad

sidirodromikanea.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ