2021-11-30 11:52:42
Φωτογραφία για ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.
Τρία χρόνια λειτουργίας και δημιουργικών παρεμβάσεων συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες η διαδικτυακή ομάδα των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης. 

Η ομάδα κατάφερε αυτά τα χρόνια, όχι μόνο να αρθρώσει τεκμηριωμένο λόγο αντίρρησης στην σκοπούμενη μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ στο γενέθλιο τοπόσημο της γειτονικής πόλης, αλλά να πλαισιώσει δημιουργικά το αίτημα με δράσεις και εκδηλώσεις, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών Τρία χρόνια μετά, ένας εκ των πρωτεργατών της ομάδας ο κ. Γιωργής Κολιόπουλος, προέβη σε έναν απολογισμό, συμπεριλαμβάνοντας και δράσεις που αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά στο επόμενο έτος. 

Μια τέτοια δράση είναι και η έκδοση με χορηγία του ΟΣΕ μιας ανθολογίας 30 διηγημάτων που επιλέχθηκαν από τον διαγωνισμό με θέμα «Ιστορίες των σταθμών και των τρένων» Γιωργής Κολιόπουλος όμως αναλυτικά για τα πεπραγμένα και τα επικείμενα της ομάδας των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης: «Τρία χρόνια πριν, στις 23/11, μια ανάρτηση του Γιάννη Κουκμά κι ένα μακρύ τηλεφώνημα, έβαλε μια κόκκινη γραμμή στην ανοχή και την απραξία
. Με την άμεση και πρόθυμη συμμετοχή της Κατερίνας Κάλτσου, της Ελένης Σκάβδη και της Λουκίας Ξανθάκη κατά αρχήν, η κόκκινη γραμμή έγινε ένα μικρό χαράκωμα. Ο Γαλλικός Σταθμός, εγκαταλειμμένος στη φθορά και σε σχέδια ασύμβατης χρήσης, απαιτούσε προστασία. Στην αρχή δεν ξέραμε αν η προσπάθεια θα ήταν μια αδύναμη φωνή. 

Γρήγορα έγινε μια δυνατή κραυγή. Έτσι γεννήθηκε η διαδικτυακή ομάδα των φίλων του Γαλλικού Σταθμού της Αλεξανδρούπολης, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, που σέβονται το γενέθλιο τοπόσημο, την ιστορία και αγαπούν το τρένο και συσπειρώνει σήμερα πάνω από 3.000 ανθρώπους στον ίδιο στόχο που είναι να διασωθεί ο Γαλλικός Σταθμός από την επαπειλούμενη καταστροφή και να αναγνωριστεί ως ιστορικός τόπος. 

 Στα τρία αυτά χρόνια, καταγράφηκε μια πολυσήμαντη δράση, ευαισθητοποίησης και διεκδίκησης.: 

650 αναρτήσεις με παλιές φωτογραφίες, ιστορικές αναφορές, αφηγήσεις και με ζωηρό ενδιαφέρον σχολιασμούς Καταγραφή αφηγήσεων παλαιών σιδηροδρομικών και τήρηση ψηφιοποιημένου αρχείου φωτογραφιών 28 Δεκεμβρίου 2018 και 1η Σεπτεμβρίου 2019, δύο ιστορικοί περίπατοι πάνω στα χνάρια της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής 21 Μαΐου 2019, από κοινού με την MONUMENTA, ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, υπεβλήθη αίτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού για επανεξέταση του χαρακτηρισμού του συγκροτήματος ως ιστορικού τόπου 8 Μαΐου 2019 εκδρομή στο Κάραγατς, αδελφή πόλη της Αλεξανδρούπολης, για να διαπιστωθεί ιδίοις όμμασι η αξιοποίηση του σταθμού της πόλης από το τουρκικό κράτος. 13-15 Σεπτεμβρίου 2019, σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Αντιπεριφέρειας Έβρου, στο πλαίσιο του προγράμματος VIA EGNATIA πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης έκθεση με 50 ιστορικές φωτογραφίες που ανασύρθηκαν από οικογενειακά αρχεία. Συνεχής αλληλογραφία με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, για την διάσωση του κτιρίου του Γαλλικού Σταθμού (ξύλινου κτιρίου). Υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αξιοποίησή του. Συναντήσεις με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και άλλους φορείς. Με αφορμή το έτος Σιδηροδρόμων 2021, υποβλήθηκε υπόμνημα στον EFAITH, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ενώσεων Βιομηχανικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το οποίο η ομάδα ζητά την υποστήριξή του Υποβολή υπομνήματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της. Με την χορηγία του ΟΣΕ, έχει δρομολογηθεί η έκδοση 30 διηγημάτων που πρώτευσαν στο Διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Ιστορίες των σταθμών και των τρένων» σε ένα ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ που θα κυκλοφορήσει το 2022. Προγραμματισμός έκδοσης ημερολογίου για το 2022. Κατάθεση πρότασης σε συνεργασία με την MONUMENTA στο νέο ΓΠΣ (Β φάση) για μεταφορά του ΚΤΕΛ εντός της χερσαίας ζώνης Λιμένος, στο βορειοανατολικότερο σημείο της, όπου καταλήγει η Περιφερειακή οδός και η σύνδεση με την Εγνατία. Η Ομάδα των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να διεκδικεί τη διάσωση του συγκροτήματος του Γαλλικού Σταθμού και την αναγνώριση του ως ιστορικός τόπος, να προστατευθεί από την κατάρρευση το κεντρικό κτίριο του Σταθμού, να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ιστορικού κτιριακού αποθέματος αλλά και το μουσειακής αξίας τροχαίο υλικό που αργοπεθαίνει στις ράγες του συγκροτήματος. Καλούμε τους Φίλους του Γαλλικού Σταθμού να μείνουμε αποφασισμένοι, με λογισμό και όνειρο μέχρι το όνειρο να γίνει πράξη».

paratiritis-news.gr 

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ