2021-12-02 10:04:21
Φωτογραφία για Βάψιμο-Τεχνικές Παλαίωσης σε Κορνίζες-Καθρέφτες

Με απλές και ιδιαίτερα οικονομικές κορνίζες κάθε τύπου που θα βρείτε στην αγορά ή με αυθεντικές παλιές-φθαρμένες ξύλινες κορνίζες μπορείτε, με πολλούς και απλούς τρόπους, να δημιουργήσετε πραγματικά εντυπωσιακά κομμάτια για κάδρα, φωτογραφίες, καθρέφτες κλπ. και να τις προσαρμόσετε τόσο στο στυλ που ταιριάζει στον ίδιο τον σχεδιασμό του αντικειμένου όσο και στο γενικό ύφος διακόσμησης του χώρου που θα τις τοποθετήσετε. 





Από τις πιο εντυπωσιακές μετατροπές είναι να δώσετε σε απλές ή σκαλιστές κορνίζες τεχνητά παλαιωμένη - αντικέ όψη.

Θα το κάνετε με ακρυλικά χρώματα ή χρώματα κιμωλίας βάφοντας αρχικά την κορνίζα με όποια απόχρωση θέλετε και στην συνέχεια ή θα τρίψετε με γυαλόχαρτο σε κάποια σημεία έτσι ώστε κατά τόπους να διακρίνεται το φυσικό χρώμα της κορνίζας ή με διαφορετική απόχρωση χρώματος ή πατίνες θα δημιουργήσετε μια κατά τόπους διχρωμία, τονίζοντας ιδιαίτερα τα σημεία με σκάλισμα, εγκοπές κλπ. ή θα συνδυάσετε και τους δύο τρόπους δηλαδή χρήση δύο αποχρώσεων και τρίψιμο κατά τόπους, ανάλογα με το πόσο έντονη θέλετε να είναι η τελική τεχνητά φθαρμένη όψη του ξύλου. 


Λευκό, βεραμάν, γαλάζιο και μπλε είναι τα κατ΄εξοχήν χρώματα που συνδυασμένα με καφέ σε χρώμα ή πατίνα, θα δώσουν σε μια κορνίζα ιδιαίτερα καλαίσθητη αντικέ όψη, όμως ασφαλώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιους άλλους χρωματικούς συνδυασμούς εσείς θέλετε και ταιριάζουν στον χώρο που θα την τοποθετήσετε.

Σε κομμάτια κλασσικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερα περίτεχνα σκαλίσματα, το μπρονζέ και το ασημί είναι επίσης ιδιαίτερα ταιριαστά σαν 2ο χρώμα πάνω στο βασικό που θα επιλέξετε για το αρχικό βάψιμο του ξύλου, είτε χρησιμοποιήσετε πατίνες είτε μεταλλικά χρώματα. 

Ανάλογα με το πόσο έντονο και σε πόση έκταση θέλετε το αποτέλεσμα μιας πατίνας, στην χρήση της σε τεχνικές παλαίωσης, θα την απλώσετε ανά σημεία σε πολύ μικρή ποσότητα με στεγνό πινέλο ή θα χρησιμοποιήσετε δαχτυλοπατίνες. Είναι ο πιο απλός και πρακτικός τρόπος. Απλώστε με το χέρι σας ελάχιστη ποσότητα στο ξύλο και απλώς τρίψτε ώστε να απλωθεί στο σημείο που θέλετε να τονίσετε. 

Οι έντονες τεχνικές παλαίωσης είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε κορνίζες μεγάλου μεγέθους, όμως μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος ακόμη και μιας μικρής κορνίζας αν δημιουργήσετε γύρω της ένα φαρδύ πλαίσιο φτιαγμένο από ξύλινα πηχάκια οποιουδήποτε σχεδίου ή κολλήσετε μικρές κορνίζες πάνω σε ένα ενιαίο κομμάτι μεγαλύτερου ξύλου. Για την συγκόλληση των ξύλων, σε κάθε τύπου κατασκευή, θα χρησιμοποιήσετε πιστόλι σιλικόνης. 

Πολύ όμορφες και κατάλληλες για χώρους διακοσμημένους σε μοντέρνο ύφος είναι οι πολύχρωμες κορνίζες, τοποθετημένες όλες μαζί στο ίδιο σημείο. Για το βάψιμό τους θα χρησιμοποιήσετε ακρυλικό χρώμα ξύλου ή χρώματα κιμωλίας. 

Εξίσου μοντέρνας αισθητικής και οι δίχρωμες κορνίζες για κάδρα, φωτογραφίες, καθρέφτες κλπ. που θα δημιουργήσετε απλώς βάφοντας το ξύλο τους με διαφορετικές αποχρώσεις ανά σημεία. 

Πλαστικές, μεταλλικές ή και ξύλινες λεπτές κορνίζες μπορούν πολύ εύκολα να βαφτούν και με χρώμα σε σπρέι. Για να διευκολυνθείτε στην όλη διαδικασία τοποθετείστε την κορνίζα μέσα σε ένα χαρτόκουτο και χρησιμοποιείστε εκεί το σπρέϊ, ώστε όση ποσότητα χρώματος ξεφύγει να μην λερώσει κανένα άλλο σημείο του χώρου που θα δουλέψετε. 

To Decoupage είναι επίσης ένας τρόπος για να αλλάξετε όψη σε κάθε τύπου κορνίζες, το δε αποτέλεσμα μπορεί να είναι απολύτως κλασσικό ή εντελώς μοντέρνας αισθητικής ανάλογα με το είδος-σχέδιο χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε. 

Στο Decoupage μπορείτε και να συνδυάσετε το είδος χαρτιού με το θέμα του αντικειμένου που θα τοποθετηθεί στην κορνίζα πχ να χρησιμοποιήσετε χαρτιά με μοτίβα από χάρτες για ταξιδιωτικές φωτογραφίες, χαρτί από περιοδικά κόμικς για κορνίζες διακόσμησης παιδικών δωματίων κλπ. 

Για να επενδύσετε κορνίζες οποιουδήποτε σχήματος με πιο χοντρά διακοσμητικά χαρτιά, διακοσμητικά χαρτόνια ή αυτοκόλλητο, τοποθετείστε την κορνίζα πάνω στο χαρτί, σχεδιάστε με μολύβι το ακριβές συνολικό σχήμα της και σημαδέψτε και το τμήμα του χαρτιού που θα πρέπει να κοπεί, ώστε να είναι εμφανές το κεντρικό-μπροστινό τμήμα της κορνίζας. Κόψτε το χαρτί και απλώς κολλήστε το, έτσι ολόκληρο, πάνω στην κορνίζα με κόλλα.  

Η ζωγραφική, όπως ακριβώς πάνω σε κάθε ξύλινο αντικείμενο, μπορεί να δώσει πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα και σε κάθε τύπου και μεγέθους κορνίζα.

Χρησιμοποιείστε ακρυλικά χρώματα για να ζωγραφίσετε πάνω στο ξύλο οποιοδήποτε σχέδιο, γεωμετρικά σχήματα κλπ. 

Τα Stencils είναι επίσης ένας τρόπος για να δώσετε σε ξύλινες κορνίζες ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη. 

Χρησιμοποιείστε τα σε κορνίζες για κάδρα ή καθρέφτες με φαρδύ πλαίσιο και σε συνδυασμό με απλό βάψιμο ή τεχνικές παλαίωσης.  Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες και βήμα-βήμα οδηγίες για την γενική χρήση των stencils. 

Ακόμη και σε εντελώς απλές - επίπεδες κορνίζες που θα βρείτε στην αγορά σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές μπορείτε να δώσετε κλασσική όψη και να προσθέσετε σχέδια-σκαλίσματα με τα έτοιμα ξυλόγλυπτα επίπλων που θα βρείτε σε καταστήματα με σχετικά είδη. Θα τα κολλήσετε με ξυλόκολλα ή πιστόλι σιλικόνης και θα τα βάψετε κανονικά με ακρυλικά ή χρώματα κιμωλίας όπως ακριβώς και εάν ήταν εξ΄αρχής ενσωματωμένα πάνω στην κορνίζα. Δείτε τα, ενδεικτικά, εδώ. 

Τέλος, ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός τρόπος για να αλλάξετε εντελώς όψη σε απλές επίπεδες κορνίζες με φαρδύ πλαίσιο είναι η δημιουργία ψηφιδωτών που μπορείτε να δημιουργήσετε με κανονικές ψηφίδες, σπασμένα πλακάκια, γυαλάκια της θάλασσας, σπασμένα κομμάτια από φθαρμένα πορσελάνινα είδη κλπ. Η όλη διαδικασία δεν έχει καμιά διαφορά από τον γενικό τρόπο δημιουργίας ψηφιδωτών και εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και αναλυτικές βήμα-βήμα οδηγίες. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ