2021-12-06 10:52:45
Φωτογραφία για 5  Τρόποι για να συντηρήσετε και να ...σώσετε τα χαλιά σας
Τα χαλιά ανήκουν στα είδη που αντικαθίστανται πιο σπάνια σε σχέση με άλλα αντικείμενα του σπιτιού γι΄αυτό και είναι σημαντική η σωστή τους συντήρηση, ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βεβαίως όσο προσεκτικός και αν είναι κανείς τόσο στην χρήση όσο και στον καθαρισμό των χαλιών κάποιες φθορές με το χρόνο είναι αναπόφευκτες, όμως οι πιο συνηθισμένες από αυτές επισκευάζονται χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος και είτε πρόκειται για χειροποίητα, χαλιά μηχανής ή ακόμη και μοκέτες. 

Αλλαγή σε κρόσια

Όχι μόνο τα χειροποίητα αλλά πολύ συχνά και τα χαλιά μηχανής διαθέτουν τρέσα με κρόσια, στις δύο μικρότερου μήκους πλευρές τους.

Όταν η όψη τους φθαρεί από οποιαδήποτε αιτία μπορούν να αντικατασταθούν με καινούργια ή και να αφαιρεθούν εντελώς και στην θέση τους να ραφτεί ρέλι ή υφασμάτινη τρέσσα χωρίς κρόσια, ανάλογα με το τύπο του χαλιού.

Αλλαγή - επιδιορθώσεις στο ρέλι


Το τελείωμα - ρέλι όλων των χαλιών είναι από τα σημεία που φθείρονται ευκολότερα στην διάρκεια του χρόνου. 

Τόσο στην πλευρά με το προβληματικό κομμάτι όσο και στο σύνολο του χαλιού το ρέλι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο ίδιας ή διαφορετικής απόχρωσης και ποιότητας, όπως φυσικά, αν το προτιμάτε, να αντικασταθεί με κρόσι - τρέσα. 

Κόψιμο χαλιού / Αλλαγή μεγέθους-σχήματος

Ένας  ανεξίτηλος λεκές, ένα κάψιμο ή σκίσιμο από οποιαδήποτε αιτία δεν αποτελούν απαραίτητα λόγο για να ...πετάξετε το χαλί σας, ειδικά αν πρόκειται για ένα ακριβό χαλί. 

Το προβληματικό σημείο μπορεί να αφαιρεθεί με το κόψιμο του χαλιού  σε μικρότερο μέγεθος ή και σχήμα και στα σημεία κοπής να τοποθετεθεί εκ νέου κρόσι, τρέσα ή ρέλι. 

Το κόψιμο είναι ένας πρακτικός τρόπος και για την επαναχρησιμοποίηση ενός χαλιού σε άλλο χώρο, για την δημιουργία μικρότερων χαλιών από μονόχρωμα χαλιά κάθε τύπου και μοκέτες, όπως και για την αλλαγή σχήματος πχ για να μετατρέψετε σε στρογγυλό ένα παραλληλόγραμο-τετράγωνο χαλί. 

Επισκευή χαλιού σε σκισίματα 

Το κόψιμο του χαλιού για την αφαίρεση ενός φθαρμένου σημείου δεν μπορεί ασφαλώς πάντα να εφαρμοστεί σε χαλιά με πολύχρωμα μοτίβα, αφού έτσι ίσως καταστραφεί το συνολικό σχέδιο του χαλιού. 

Σκισίματα, καψίματα, ζημιές απο υγρασία ή από ...λατρεμένα κατοικίδια :) μπορούν να αποκατασταθούν και στα χαλιά με σχέδια, ακόμη και σε ένα ιδιαίτερα ακριβό χειροποίητο χαλί, με το κόψιμο του προβληματικού μόνο σημείου στο οποίο με νήματα ίδιας ακριβώς απόχρωσης στην πραγματικότητα το πέλος του χαλιού επαναδημιουργείται στο ίδιο ακριβώς σχέδιο. 

Όλες αυτές οι υπηρεσίες συντήρησης - επισκευής χαλιών παρέχονται σχεδόν από όλα τα πιστοποιημένα ταπητοκαθαριστήρια. 

Πριν λοιπόν αποφασίσετε ότι κάποιο χαλί σας είναι πλέον άχρηστο και δεν μπορεί να επισκευαστεί ή να κοπεί και να επαχαχρησιμοποιηθεί αποτανθείτε σε ένα ταπητοκαθαριστήριο και ζητείστε μια προσφορά για το κόστος επισκευής. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι μικρό και σίγουρα κατά πολύ μικρότερο από την αγορά ενός νέου χαλιού. 
 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ