2021-12-10 09:12:53
Φωτογραφία για Τρόποι και συνδυασμοί για να ελαφρύνετε διακοσμητικά ένα κλασσικό σαλόνι
Το κλασσικό είναι από τα πιο διαχρονικά διακοσμητικά στυλ, ενώ ταυτόχρονα όταν δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα "αυστηρά" και "βαριά" στοιχεία αποτελεί μια από τις κομψές επιλογές ειδικά για τον χώρο του σαλονιού.

Είναι το ύφος στο οποίο εύκολα θα βρουν την θέση τους από παλιά σας έπιπλα, ακόμη και αν χρειάζονται μικρές ...μετατροπές, κομμάτια από το σπίτι της ...γιαγιάς ή της μαμάς, έως κλασσικά αλλά λιτής φόρμας οικονομικά έπιπλα που θα βρείτε στην σύχρονη αγορά επίπλων.

Η σύγχρονη αισθητική του κλασσικού ύφους, για την δημιουργία χώρων καθημερινής χρήσης με ζεστή ατμόσφαιρα, συνδυάζει κλασσικά, ρουστίκ αλλά και vintage στοιχεία με τρόπο που το σύνολο να μην προκύπτει "φορτωμένο" όπως κατά βάση συμβαίνει στο αυθεντικό κλασσικό στυλ και υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και "τρυκ" για να "ελαφρύνετε" διακοσμητικά ένα κλασσικό σαλόνι.  

Το κλασσικό ύφος, εκτός των άλλων, αποτελεί σίγουρα και την ...χαρά των φλοράρ και γενικά πολύχρωμων - εμπριμέ μοτίβων :)


Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τέτοια υφασμάτινα στοιχεία και για να δώσετε στο σύνολο μια πιο σύγχρονη αισθητική περιορίστε τα σε όσο πιο μικρά στοιχεία πχ πολυθρόνες-καρέκλες ή μαξιλάρια και όχι στους καναπέδες ή τις κουρτίνες και κατά προτίμηση χρησιμοποιείστε ένα μόνο μοτίβο σε διακριτικές αποχρώσεις. 

Τα βοηθητικά τραπεζάκια και κυρίως το κεντρικό τραπεζάκι του σαλονιού είναι από τα στοιχεία που καθορίζουν κατά πολύ την συνολική όψη του χώρου, ανεξάρτητα από το στυλ των καναπέδων και των υπόλοιπων επίπλων.  

Αποφύγετε τραπέζια σε αυστηρά κλασσική γραμμή και υλικά όπως το μάρμαρο και χρησιμοποιείστε ένα ή περισσότερα τραπεζάκια πιο μοντέρνας αισθητικής. 

Το κλασσικό είναι από τα κατ εξοχήν πλουραλιστικά στυλ και ένας αυστηρά κλασσικός χώρος, εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό αντικειμένων, τοίχους γεμάτους με κάδρα κλπ. 

Για να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα σε ένα κλασσικό σαλόνι κινηθείτε διακοσμητικά προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση δημιουργώντας έναν κλασσικό αλλά ελαφρά ...minimal χώρο. 

Περιορείστε τις αποχρώσεις σε μια κλασσική διχρωμία  όπως πχ το μπεζ-καφέ αλλά και τα διακοσμητικά αντικείμενα, φροντίζοντας αυτά να είναι συγκεντρωμένα σε 1-2 κεντρικά σημεία του  χώρου. 

Το μπεζ-λευκό ανήκει στις αποχρώσεις που όσο ξεχωρίζει τόσο και ...χάνετε αισθητικά μέσα στον χώρο, με την έννοια ότι δεν τραβά τόσο το μάτι όσο ένα εντονότερο ή πιο σκούρο χρώμα.

Έτσι έπιπλα οπως πχ μπερζέρες σε  εντελώς κλασσική γραμμή, έπιπλα με σκαλίσματα κλπ. θα δημιουργήσουν ένα πολύ πιο ελαφρύ αισθητικά σύνολο αν είναι βαμμένα λευκά ή επενδεδυμένα με μονόχρωμα υφάσματα σε μπεζ - λευκό σε σχέση πχ με το σκουρόχρωμο ξύλο, σκούρα υφάσματα, έντονα εμπριμέ μοτίβα κλπ  

Η διαφάνεια του γυαλιού βοηθά γενικά ένας χώρος να μην μοιάζει ιδιαίτερα "φορτωμένος" σε σχέση με άλλα συμπαγή υλικά και είναι ταιριαστό με κάθε διακοσμητικό στυλ.

Έτσι ένα μικρό ή μεγαλύτερο γυάλινο τραπέζι σε εντελώς απλή φόρμα είναι επίσης ένας τρόπος για να δημιουργήσετε μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα σε ένα κλασσικό σαλόνι.  

Η αισθητική κάθε χώρου διαφροποιείται κατά πολύ ανάλογα με την όψη του δαπέδου και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των αυστηρά κλασσικών χώρων αποτελούν και τα πολύχρωμα κλασσικά χαλιά.  

Αν στην θέση τους τοποθετήσετε ένα απλό μονόχρωμο ή ψάθινο χαλί η συνολική εικόνα ακόμη και του πιο κλασσικού σαλονιού θα αλλάξει ριζικά, ειδικά αν επιλέξετε ένα χαλί σε ουδέτερη απόχρωση. 

Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι είναι μόνο τα έπιπλα μεγάλου όγκου αυτά που διαμορφώνουν την γενική αισθητική ενός χώρου στην πραγματικότητα αυτή επηρεάζεται κατά πολύ και από το ύφος επιμέρους και μικρότερων επίπλων - αντικειμένων, όπως για παράδειγμα τα φωτιστικά. 

Ένας κανόνας εξισορρόπησης της γενικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα κλασσικό φωτιστικό, οροφής -επιτραπέζιο ή δαπέδουο- είναι η τοποθέτηση ενός περίπου αντίστοιχου μεγέθους  στοιχείου με πιο ανάλαφρου ύφους στοιχείο, στην ίδια οπτική ευθεία, κάθετα ή οριζόντια. 

Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο σαλόνι ο "πιο κλασσικός δεν γίνεται" :) και μεγάλου μεγέθους πολυέλαιος είναι τοποθετημένος σχετικά χαμηλά ώστε να βρίσκεται οπτικά κοντά με τα ζιγκόν γυάλινα-μεταλλικά τραπέζια. Το σύνολο είναι  πραγματικά καλαίσθητο και όχι "βαρύ" σύνολο, όπως θα συνέβαινε αν πχ στη θέση τους υπήρχε ένα κλασσικό τραπέζι με ξύλο-μάρμαρο, ένα συμπαγές σκουρόχρωμο τραπέζι κλπ  ή βεβαίως ένα "αυστηρά" κλασσικό χαλί. 

Η διακόσμηση των τοίχων επίσης αποτελεί ένα καθοριστικό στοιχείο της γενικής ατμόσφαιρας σε κάθε χώρο και βεβαίως το κλασσικό ύφος είναι ...φημισμένο :) για τα αρκετά σε αριθμό, κλασσικής αισθητικής και με "βαριές" κορνίζες κάδρα που ...προτιμά :)

Ένας τρόπος λοιπόν για να δημιουργήσετε μια πιο ανάλαφρη αισθητική σε ένα κλασσικό σαλόνι είναι αφ΄ενός να περιορίσετε τόσο τον αριθμό όσο και τα περίτεχνα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν τα διακοσμητικά τοίχου που θα χρησιμοποιήσετε.

Ένας αλάνθαστος κανόνας για καλαίσθητους κλασσικούς χώρους είναι η χρήση ενός μόνο πολύ μεγάλου μεγέθους κομματιού που θα ακολουθεί το γενικό ύφος του συνόλου και θα κυριαρχεί στον χώρο, έτσι που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε στους τοίχους πολλά μικρότερα. 

Εκτός από πίνακες - κάδρα και οι μεγάλοι κλασσικοί καθρέφτες επίσης είναι κατάλληλοι για τέτοιες διαμορφώσεις σε κλασσικά σαλόνια. 

Γενικά και αν αυτό που θέλετε είναι το κλασσικό σαλόνι σας να γίνει λιγότερο "αυστηρό", συνδυάστε αρκετές από αυτές τις επιλογές, επιλέγοντας τις πιο κατάλληλες για τον δικό σας χώρο. 

Για παράδειγμα με ένα όχι κλασσικό χαλί, ένα επίσης πιο σύγχρονης αισθητικής τραπεζάκι, φροντίζοντας οι τοίχοι να μην φορτωθούν και συνδυάζοντας μονόχρωμα υφάσματα ακόμη και ένα σαλόνι διαμορφωμένο με εντελώς κλασσικής γραμμής καθίσματα και λοιπά έπιπλα είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει εντελώς ανανεωμένη όψη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ