2022-01-01 21:26:12
Φωτογραφία για Νέος δρόμος του μεταξιού το 2021:  υψηλοί όγκοι αλλά έλλειψη ποιότητας.
Καθώς περνάει άλλος ένας χρόνος, ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι ακόμα εδώ πιο δυνατός από ποτέ. Αφού επιβίωσε από μια παγκόσμια πανδημία, ξεπέρασε τις κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και απέδειξε ότι ο σιδηρόδρομος αξίζει προσοχής, ο δρόμος του μεταξιού αποδεικνύει κάτι περισσότερο: ότι είναι μια μεταβαλλόμενη οντότητα που υπόκειται σε αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν το status quo ανά πάσα στιγμή.

 Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος

Το 2021 ξεκίνησε με τον απόηχο του 2020 και την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, η πανδημία δεν ήταν το κύριο σημείο εστίασης. Πράγματι, μονοπώλησε τις πολιτικές και τις επιχειρηματικές εξελίξεις το 2020 και διαμόρφωσε το έδαφος για τις εξελίξεις το 2021. Ωστόσο, το 2021 αποδείχθηκε πιο σημαντικό επιχειρηματικά από τα παγκόσμια φαινόμενα και επιβεβαίωσε ότι ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού μπορεί πάντα να προσφέρει χώρο για εκπλήξεις.

Επιτεύχθηκε το ορόσημο εκατομμυρίων TEU


Οι τόμοι στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού είναι πάντα ένα καυτό θέμα, καθώς παρέχουν πληροφορίες για την ανάπτυξη. Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Δρόμου του Μεταξιού 2021, ο κεντρικός ομιλητής Onno de Jong από την ολλανδική εταιρεία Ecorys μοιράστηκε τα στοιχεία του δείκτη ERAI, με βάση τις κύριες διαδρομές μέσω Καζακστάν και Καλίνινγκραντ και αυτές του RZD, με βάση τις διαδρομές μέσω Ρωσίας.

Οι όγκοι στις κύριες διαδρομές μέσω Καζακστάν και Καλίνινγκραντ σημείωσαν αύξηση 30 τοις εκατό τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Η ERAI ανέφερε όγκους κίνησης 459.000 TEU. Η RZD ανέφερε ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 40%, με 782.000 TEU να μεταφέρονται τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Αυτά τα στοιχεία αλληλοεπικαλύπτονται, επισημαίνει ο de Jong, επειδή τα δρομολόγια μέσω Ρωσίας περιλαμβάνουν ορισμένες από τις διαδρομές μέσω Καζακστάν. Ωστόσο, επεσήμανε επίσης ότι με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου TEU μέχρι το τέλος του έτους.

Η γεωπολιτική πιο επίκαιρη από ποτέ

Ένα από τα κεντρικά σημεία συζήτησης για τη χρονιά που πέρασε είναι ο ρόλος της γεωπολιτικής στην ανάπτυξη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Οι επιχειρήσεις δεν είναι ασύνδετες με την πολιτική. Αντίθετα, είναι αλληλένδετα. Το 2021 ήταν η χρονιά που η Κίνα έδειξε τη δύναμη που έχει μέσω του έργου BRI. Η κατάσταση με τη Λιθουανία και η προσπάθεια διακοπής της κυκλοφορίας τρένων από την Κίνα μέσω της χώρας της Βαλτικής για μια καθαρά πολιτική διαμάχη είναι ενδεικτική ότι ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών που μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις. Πράγματι, το εξπρές Κίνας-Ευρώπης δεν σταματά πια στη Λιθουανία. Ο μόνος λόγος που αυτή η εξέλιξη δεν είναι μοιραία οφείλεται στις σχετικά χαμηλές ποσότητες που κατευθύνονται στη Λιθουανία.

Ωστόσο, το powerplay στις ευρασιατικές πίστες δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Σε μια παρόμοια περίπτωση πολιτικής αστάθειας, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε να απαγορεύσει τα προϊόντα της ΕΕ να διέρχονται από λευκορωσικά εδάφη στο δρόμο τους προς τη Ρωσία ή την Κίνα. Αυτή η αντίδραση ήταν μια απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία που επηρεάζουν τη μεταφορά λευκορωσικών προϊόντων μέσω άλλων χωρών.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού φαίνεται εύθραυστος όταν αυξάνεται η πολιτική ένταση μεταξύ δύο χωρών. Πολλοί επαγγελματίες αναρωτιούνται τι θα γινόταν με την ευρασιατική αλυσίδα εφοδιασμού εάν, για παράδειγμα, η Πολωνία έκλεινε τα σύνορά της με τη Λευκορωσία λόγω της προσφυγικής κρίσης. Ή, τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία και η Ουκρανία έμπαιναν σε μια ανώμαλη και αντικρουόμενη σχέση; Θα συνέχιζαν να κινούνται τα τρένα; Πιθανότατα όχι.

Η Ρωσία ανεβαίνει

Η Ρωσία μονοπώλησε το ενδιαφέρον με πολλούς τρόπους το 2021. Στην πραγματικότητα, η χώρα σταδιακά γίνεται ένας από τους κεντρικούς παίκτες του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, αρχίζοντας επίσης να διαμορφώνει την εμφάνιση της αγοράς. Ορισμένες από τις πιο κρίσιμες ευρασιατικές διαδρομές διέρχονται από τη Ρωσία για πολλά χρόνια, όπως ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος και ολόκληρη η βόρεια διαδρομή.

Ωστόσο, το 2021 είδε περισσότερες εξελίξεις και επενδύσεις στη χώρα που τη μεταμορφώνουν. Για παράδειγμα, εκτός από τον Υπερσιβηρικό διάδρομο, η Ρωσία επενδύει επίσης σε μεγάλο βαθμό στη Βόρεια θαλάσσια οδό, η οποία αγγίζει τα αρκτικά λιμάνια της Ρωσίας και σχηματίζει μια παράκαμψη μακριά από τον πολυσύχναστο διάδρομο της ενδοχώρας. «Αυτή η επένδυση θα ανέλθει σε 716 δισεκατομμύρια RUB (8,6 δισεκατομμύρια ευρώ)», σύμφωνα με τη Yulia Kolosopova από την RZD logistics. «Αλλά η Ρωσία επενδύει επίσης στον εκσυγχρονισμό του Ανατολικού Πολυγώνου στη ρωσική επικράτεια: προγραμματίζεται μια επένδυση 850 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για τους σιδηροδρόμους Υπερσιβηρίας και Βαϊκάλη-Αμούρ».

Οι επιδοτήσεις συνεχίζονται

Ένα άλλο θέμα που επιστρέφει στη συζήτηση κάθε χρόνο είναι οι επιδοτήσεις. Φέτος θα ήταν η τελευταία χρονιά που υπήρχαν επιδοτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση. Όμως, όπως μάθαμε την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Δρόμου του Μεταξιού, τίποτα δεν είναι λιγότερο αληθινό. Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν για άλλη μια χρονιά.

Αυτό αποφασίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη πανδημία, δήλωσε ο Jacky Yan από το New Silk Road Intermodal σε ένα βίντεο-μήνυμα προς το κοινό. Ωστόσο, το 2022 θεωρείται από τους παράγοντες του κλάδου ως το τελευταίο έτος που εφαρμόζονται επιδοτήσεις σε κεντρικό επίπεδο στην Κίνα. Και αυτό είναι εντάξει, όπως μπορεί να κάνει ο διάδρομος χωρίς τους συμφωνημένους CEO όπως ο Alexey Grom (UTLC ERA) και ο Uwe Leuschner (FELB).

Νέος εξοπλισμός-καλύτερη απόδοση

Με τους όγκους να αυξάνονται ραγδαία, ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού χρειάζεται αποτελεσματικές λύσεις τόσο από άποψη ταχύτητας όσο και χωρητικότητας. Νέες λύσεις όπως βαγόνια και εμπορευματοκιβώτια εμφανίστηκαν φέτος με στόχο τη βελτιστοποίηση των ευρασιατικών μεταφορών. Για παράδειγμα, ένα flatcar υψηλής ταχύτητας που αναπτύχθηκε από την Sinara Transport Machines (STM) υπόσχεται να μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα. Σε συνδυασμό με εξοπλισμό υψηλής ταχύτητας τροχαίου υλικού, αυτό το νέο flatcar θα μπορούσε να επιτρέψει στους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους να μειώσουν το χρόνο διέλευσης μέσω της Ρωσίας σε επτά ημέρες.

Η Yulia Kosolopova από την RZD Logistics μοιράστηκε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Δρόμου του Μεταξιού 2021. «Μέχρι το 2024, 200 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,4 δισεκατομμύρια ευρώ) θα επενδυθούν στο υποέργο ανάπτυξης διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων Transsib σε 7 ημέρες», είπε. Αυτό το έργο στοχεύει στη μείωση του χρόνου παράδοσης των εμπορευματοκιβωτίων από τα ανατολικά προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας σε μία εβδομάδα από τις σημερινές 11-14 ημέρες. Επιπλέον, αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει την αύξηση του όγκου της κυκλοφορίας.

Εκτός από τα flatcars υψηλής ταχύτητας, ένα νέο εμπορευματοκιβώτιο που αναπτύχθηκε από την Laude Smart Intermodal SA ισχυρίζεται ότι είναι η αλλαγή παιχνιδιών των ευρασιατικών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Το εμπορευματοκιβώτιο 40' SBOT αναπτύχθηκε από την πολωνική εταιρεία logistics ρητά για μεταφορά μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Το κύριο χαρακτηριστικό του αφορά την αύξηση της χωρητικότητας κατά 25-30 τοις εκατό σε σύγκριση με τα τυπικά δοχεία υψηλών κύβων 40'.

Τα νέα δοχεία Laude έχουν διαφορετική μορφή. Έχουν πιο στενό από το συνηθισμένο πάνω μέρος και φαρδύ κάτω μέρος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Cetnerowski, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν παρεμποδίζουν τη στοίβαξη και την αποθήκευσή τους σε ναυπηγεία εμπορευμάτων. «Το κύριο θέμα μας ήταν να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του εμπορευματοκιβωτίου ταυτόχρονα, επιτρέποντας τον χειρισμό του εμπορευματοκιβωτίου όπως κάθε άλλη μονάδα 40′. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικούς γερανούς, καθώς το κοντέινερ μπορεί να χειριστεί με τυπικούς γερανούς ή γερανούς», εξήγησε ο Maciej Cetnerowski, διευθυντής διατροπικής ανάπτυξης της Laude.

Η συμφόρηση το κύριο χαρακτηριστικό

Ο μεγάλος κυκλοφοριακός όγκος σε συνδυασμό με αυστηρότερες διαδικασίες συνόρων ή ακόμα και κλείσιμο οδήγησαν σε συμφόρηση σε κάθε διαδρομή , χωρίς εξαιρέσεις. Όχι μόνο η κύρια συνοριακή διέλευση, αλλά και οι εναλλακτικές πύλες, καθώς το Καλίνινγκραντ και το Βλαδιβοστόκ παρουσίασαν σημαντική συμφόρηση.

Ως αποτέλεσμα, οι χρόνοι διέλευσης σημείωσαν σημαντική αύξηση το 2021. Στο τμήμα ευρέος εύρους, που περιλαμβάνει τη διαδρομή μέσω Λευκορωσίας, Ρωσίας και Καζακστάν, ο χρόνος διέλευσης μειώθηκε από το χαμηλό ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2020 (4,96 ) σε υψηλό ρεκόρ την ίδια περίοδο φέτος (6,84). Αυτό απέχει πολύ από τον στόχο που έχει τεθεί για το 2024: 3,5 ημέρες.

Βελτίωση της ποιότητας της ανάλυσης κλειδιού

Μια γενική συναίνεση για το μέλλον του Νέου Δρόμου του Μεταξιού εστιάζει σε ένα πράγμα: υπάρχει ανάγκη να βάλουμε την ποιότητα σε σχέση με την ποσότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τους μεγάλους χρόνους διέλευσης και τη συμφόρηση στο διάδρομο, είναι καιρός να επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση της ποιότητας του διαδρόμου, συμφωνούν αρκετοί παράγοντες του κλάδου. «Αυτό σημαίνει λιγότερη εστίαση σε νέα δρομολόγια και περισσότερο στη βελτίωση των τρεχουσών υπηρεσιών μας», σύμφωνα με τον Wolfgang Rupf από το RTSB. «Η μεγαλύτερη εστίαση σε μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους αντί της συνεχούς εκκίνησης νέων δρομολογίων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών», εξήγησε ο David Aloia από τη Hupac, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ελέγχει καλύτερα το πρόγραμμα των ευρασιατικών τρένων και να μην επιτρέπει στην Κίνα να ενεργεί ανεξέλεγκτα .

Από την άλλη, εντυπωσιακή χειρονομία έκανε η κινεζική εταιρεία πλατφόρμας από το Xi'an. Από το επόμενο έτος, οι αξιολογήσεις KPI θα πραγματοποιούνται προς τους ευρωπαίους πελάτες, προκειμένου να διασφαλιστούν καλοί χρόνοι διέλευσης, αποκάλυψε ο Xiao Zhang από την Xi'an International Inland Port Multimodal Transportation. «Θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα για να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας».

Ωστόσο, η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να παίξουν το ρόλο τους και να γίνουν πιο δυναμικές στις ανταλλαγές τους με την Κίνα. Η Aloia εξήγησε ότι η Ευρώπη έχει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, το υπόβαθρο και τις πληροφορίες για να πετύχει. «Έχουμε ένα καλό δίκτυο με πολλούς ανταγωνιστές και υποδομές, που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι με πιο δυναμικό τρόπο και να αποκτήσουμε έναν πιο δυναμικό ρόλο απέναντι στην Κίνα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει βιώσιμος ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού», είπε.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καλή Χρονιά!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καλή Χρονιά!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ