2022-01-04 17:56:07
Φωτογραφία για Η σιδηροδρομική σήραγγα του Paused Valleys θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη υπόγεια λωρίδα ποδηλασίας στην Ευρώπη
Μια σήραγγα που έχει αχρηστευτεί από τη δεκαετία του 1960 θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος υπόγειος ποδηλατόδρομος της Ευρώπης.

Η βικτοριανή σήραγγα μήκους δύο μιλίων κατασκευάστηκε το 1890, συνδέοντας τις κοιλάδες Rhondda και Afan για τη μεταφορά άνθρακα στον κόλπο Swansea. Αφού αχρηστεύτηκε από τη δεκαετία του 1960, όταν έκλεισε μαζί με άλλες γραμμές και σταθμούς, η σήραγγα πρόκειται τώρα να αποκτήσει νέα πνοή.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας θέλουν να ανοίξουν ξανά τη σήραγγα για να την καταστήσουν τη μεγαλύτερη υπόγεια λωρίδα ποδηλασίας στην Ευρώπη.

Παρά τη θέση της στην Ουαλία, η σήραγγα ανήκει και ελέγχεται από τους National Highways, πρώην Highways England, αλλά ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είπε τον περασμένο μήνα ότι θα παραδώσει τον έλεγχο στην ιδιοκτησία της Ουαλίας για να επιτρέψει τη συνέχιση του έργου.

«Θα ήμουν ευτυχής να το μεταφέρω σε μια τοπική ομάδα, την κυβέρνηση της Ουαλίας ή το τοπικό συμβούλιο, με χρήματα για το σκοπό αυτό», είπε ο κ. Σαπς.


Τρένο που φεύγει από τη σήραγγα Blaencwm στα τέλη της δεκαετίας του 1950 (Εικόνα: Rhondda Leader)

Τα απομεινάρια της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που οδηγούσε στη σήραγγα στο Blaencwm (Εικόνα: Richard Williams)

Οι εργασίες για τη σήραγγα ξεκίνησαν και από τις δύο άκρες το 1885, στο Blaencwm στην Rhondda και στο Blaengwyfni στην κοιλάδα Afan, με τους σήραγγες να αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες. Αρκετοί τραυματισμοί και θάνατοι προκλήθηκαν από πτώσεις βράχων και εκρήξεις.

Άνοιξε για πρώτη φορά το 1890 και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τρένων με άνθρακα στον κόλπο Swansea μέχρι το κλείσιμό του το 1968, με τις εισόδους στη σήραγγα και στα δύο άκρα να έχουν θαφτεί.

Η ποδηλατική σήραγγα θα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, δεύτερη μόνο μετά τη σήραγγα Snoqualmie κοντά στο Σιάτλ στις ΗΠΑ, η οποία έχει μήκος 2,5 μίλια.

Ο βουλευτής της Rhondda, Chris Bryant, δήλωσε: «Αν μπορέσουμε να το ξανανοίξουμε ως ποδηλατόδρομο, όπως ελπίζουν πολλοί, θα είναι ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στην Ευρώπη.

«Θα ήταν ένα σημαντικό τοπικό αξιοθέατο, που θα ήταν καλό για τον τουρισμό και τις θέσεις εργασίας σε μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς που δυστυχώς έχει τρομερή οικονομική στέρηση».

walesonline.co.uk
sidirodromikanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ