2022-01-17 09:58:36
Φωτογραφία για 10 Τρόποι - βασικές φροντίδες για να διατηρούνται υγιή τα Φυτά Εσωτερικού Χώρου
Πως θα διατηρήσετε πράσινα και ...ζωντανά

τα Φυτά Εσωτερικού Χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι σίγουρα από τα ομορφότερα στοιχεία σε ένα σπίτι και ανεξάρτητα από το είδος και τις ειδικές ανάγκες του καθενός υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες  που θα σας βοηθήσουν να τα διατηρήσετε καταπράσινα και υγιή.  

Πότισμα 

Φυσικά, όπως αντίστοιχα και αυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, δεν έχουν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου τις ίδιες ανάγκες σε νερό. Όμως σε γενικές γραμμές τα περισσότερα και πιο κοινά είδη θα πρέπει  να ποτίζονται όταν το χώμα τους τόσο επιφανειακά όσο και σε ένα βάθος 1-2cm έχει στεγνώσει.

Κατά βάση, αν στον χώρο επικρατούν φυσιολογικές θερμοκρασίες και τα φυτά είναι τοποθετημένα στα σωστά σημεία χωρίς να "ταλαιπωρούνται" από υπερβολική ζέστη ή ρεύματα ψυχρού αέρα, τα είδη εσωτερικού χώρου λόγω της μη απευθείας έκθεσης στον ήλιο χρειάζονται ελαφρά πιο αραιό πότισμα και στην ίδια περίπου συχνότητα όλες τις εποχές του χρόνου, αφού εξίσου ανεπηρέαστα μένουν από την βροχή και την εξωτερική υγρασία
. Στην διάρκεια του χειμώνα ασφαλώς τα ποτίσματα αραιώνονται ελαφρά όμως και πάλι αυτό εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου και είναι αυτονόητο ότι σε ένα ζεστό σπίτι  τα φυτά θα χρειαστούν τακτικότερο πότισμα απ΄όσο σε ένα χωρίς ικανοποιητική θέρμανση. 

Επίσης τα ανθοφόρα χρειάζονται, γενικά, περισσότερο νερό από τα απλώς πράσινα είδη.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο, αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο νερό χρειάζεται ένα φυτό εσωτερικού χώρου και πριν ενημερωθείτε σχετικά, να το ποτίσετε λιγότερο και όχι περισσότερο απ΄όσο έχει ανάγκη. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τον ...κανόνα :) αφού η πιο συχνή αιτία καταστροφής των φυτών εσωτερικού χώρου είναι το υπερβολικό πότισμα, όπως και το νερό που παραμένει επί μέρες στο πιάτο με αποτέλεσμα οι ρίζες να μην στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων και τελικώς να σαπίζουν. 

  

ΥγρασίαΑντίθετα το φύλλωμα των φυτών εσωτερικού χώρου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τροπικά,  έχει ανάγκη από περισσότερη υγρασία, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται έξω και τις περισσότερες εποχές του χρόνου ευεργετούνται από την υγρασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα καλοριφέρ, τζάκι, κλιματιστικά αλλά και αφυγραντήρες σε συνδυασμό με τον μη καλό αερισμό έχουν συχνά σαν αποτέλεσμα την δημιουργία υπερβολικά ξηρής ατμόσφαιρας που δεν ευννοεί καθόλου τα φυτά που βρίσκονται στον χώρο. 

Το ψέκασμα - κατάβρεγμα των φύλλων κάθε 15-20 ημέρες μήνα είναι ο καλύτερος τρόπος τρόπος για να τους εξασφαλίσετε την απαραίτητη υγρασία, με εξαίρεση είδη με "βελουτέ" ή αγκαθωτό φύλλωμα ευαίσθητο στην απευθείας έκθεση σε νερό. 

Σκόνη

Η σκόνη που επικάθεται στα φύλλα και μειώνει την δυνατότητα απορρόφησης φωτός είναι επίσης από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την ευρρωστία των φυτών εσωτερικού χώρου.

Φυτά με λεία και μεγάλου μεγέθους φύλλα μπορούν να καθαριστούν με ένα νωπό μαλακό πανί, είδη με πιο μικρό και επίσης στιλπνό φύλλωμα ξεπλύντε τα στο ντους, ενώ σε φυτά με βελουδένιας υφής, αγκαθωτό και γενικά ευαίσθητα φύλλα χρησιμοποιείστε ένα μαλακό πινελάκι για να απομακρύνετε την σκόνη. 

Λίπανση - Χώμα

Όλα τα φυτά σε δοχεία φύτευσης έχουν, γενικά, λίγο μεγαλύτερη ανάγκη από λίπανση και εμπλουτισμένο φυτόχωμα σε σχέση με τα τοποθετημένα απευθείας στο χώμα, ώστε οι ρίζες τους να τροφοδοτούνται με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Χρησιμοποιείστε ένα ειδικό αφράτο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση, και υγρό λίπασμα κάθε 30-40 ημέρες. Η ποσότητα του λιπάσματος θα πρέπει να είναι μικρή και ανάλογη με το μέγεθος της κάθε γλάστρας, αφού η μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το "κάψιμο" του φυτού. Στις οδηγίες χρήσης όλων των σκευασμάτων αναγράφονται οι προτεινόμενες δοσολογίες. 

Προτιμήστε παρεμφερή είδη

Ειδικά αν έχετε πολλές γλάστρες στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο προτιμήστε παρεμφερή είδη και φυτά με παρόμοιες ανάγκες σε φως και νερό για να μπορείτε να τα ομαδοποιήσετε και να τα τοποθετήσετε συγκεντρωμένα σε 2-3 σημεία έτσι ώστε γενικά η φροντίδα τους να είναι ευκολότερη.  

Πρακτικό επίσης είναι σε μια μέρα που διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο να πραγματοποιήσετε το καθάρισμα - ψέκασμα των φύλλων και την λίπανση, τις πιο χρονοβόρες δηλαδή φροντίδες, ώστε να απομένει μόνο το πότισμα των φυτών όποτε το έχουν ανάγκη,   

Κλάδεμα 

Εκτός από σημαντικό για την γενική τους ανάπτυξη το κλάδεμα συμβάλλει στην διατήρηση του σχήματος, της όμορφης εμφάνισης αλλά και του μεγέθους των φυτών εσωτερικού χώρου, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο σας. 

Τα περισσότερα είδη εσωτερικού χώρου μπορούν να κλαδευτούν όλες τις εποχές ενώ εξίσου σημαντική είναι η τακτική αφαίρεση των ξερών φύλλων και λουλουδιών. 

Πολλά είδη εσωτερικού χώρου με αργή ανάπτυξη απαιτούν μειωμένο ή και καθόλου κλάδεμα, αναρριχώμενα ή κρεμοκλαδή όπως πχ ο Πόθος, ο Τηλέγραφος, η Ζεμπρίνα κλπ. μπορούν να κλαδευτούν ακόμη και στο 1/3 του μήκους των βλαστών, ενώ για τα ανθοφόρα που το κάθε ένα έχει συγκεκριμένες ανάγκες αναζητείστε στο φυτώριο ή στο internet οδηγίες για το πως και πόσο ακριβώς θα πρέπει να κλαδεύονται.     

Μεταφύτευση 

Ιδιαίτερες γλάστρες ή διακοσμητικά κασπώ που μας αρέσουν πολύ γίνονται συχνά η αιτία να αναβάλλουμε και να καθυστερούμε την μεταφύτευση ειδών εσωτερικού χώρου, με αποτέλεσμα οι ρίζες των φυτών  να "ασφυκτιούν" και η ανάπτυξή τους να επιβραδύνεται.

Όταν οι ρίζες καλύψουν περισσότερο από τα 2/3 του χώματος το φυτό θα πρέπει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα και κατά την διαδικασία μεταφύτευσης μπορείτε με διαίρεση των ριζών να πολλαπλασιάσετε τα φυτά  και  να φυτέψετε ξανά μικρότερο μέρος τους στην ίδια γλάστρα.

Ειδικά αν δεν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο για κηπουρική προτιμήστε είδη αργής ανάπτυξης ή φυτά με επιφανειακές ρίζες που δεν χρειάζονται μεγάλη ποσότητα χώματος και συχνές μεταφυτεύσεις όπως οι Κάκτοι και τα Παχύφυτα. 

Ασθένειες  

Τα είδη εσωτερικού χώρου, γενικά, προσβάλλονται λιγότερο από ασθένειες και φυτοπαρασιτικούς μύκητες λόγω της μικρότερης υγρασίας που επικρατεί στο περιβάλλον το οποίο ζουν σε σχέση με τα φυτά εξωτερικού χώρου, όμως λόγω του ότι συνήθως βρίσκονται σε πιο κοντινή απόσταση μεταξύ τους από όσο φυτά σε κήπο ή μπαλκόνι μια πιθανή ασθένεια  μπορεί να μεταδοθεί από γλάστρα σε γλάστρα ευκολότερα. 

Ελέγχεται συχνά βλαστούς και φύλλα (και στην κάτω πλευρά τους) ώστε έγκαιρα να εντοπίσετε παράσιτα και σημάδια ασθένειας και να τα αντιμετωπίσετε με το κατάλληλο ανά περίπτωση γεωπονικό σκεύασμα. 

Προληπτικά και στα είδη εσωτερικού χώρου μπορείτε να εφαρμόζετε περιστασιακό ψεκασμό (κάθε 30-40 ημέρες) με το κλασσικό φυσικό μυκητοκτόνο που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας: μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων και μία κουταλιά της σούπας οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. 

Καλλιέργεια σε νερό  

Τα φυτά σε γυάλες - βάζα με νερό, αντί για γλάστρες με χώμα, είναι μια επιλογή ιδιαίτερα εντυπωσιακή διακοσμητικά για φυτά εσωτερικού χώρου ενώ ταυτόχρονα κάνει ευκολότερη την γενική φροντίδα τους. 

Πόθος, Τηλέγραφος Αγγλικός Κισσός,  Ωραιόφυλλο, Φιλόδεντρο, Μπιγκόνια, Χλωρόφυλλο (Αράχνη), Σπαθίφυλλο, Φίκος είναι κάποια από τα πιο κοινά και εύκολα είδη εσωτερικού χώρου που το ίδιο γρήγορα όπως στο χώμα αναπτύσσονται και μέσα σε νερό. 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια φυτών σε νερό. 

Βοήθεια από τους ειδικούς  

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των φυτών σε μικρού και μεσαίου μεγέθους γλάστρες, ειδικά για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Κηπουρική, είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και να μεταφερθούν έως το πιο κοντινό σας ...φυτώριο :)

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν μεταφύτευσης που δεν είστε σίγουροι ότι θα την κάνετε σωστά ειδικά σε φυτά εσωτερικού χώρου με ειδικές ανάγκες πχ Ορχιδέες, εμφάνισης ασθενειών, γενικό μαρασμό ενός φυτού κλπ. αποτανθείτε εκεί μαζί με την ...γλάστρα σας. Είναι ένας ιδιαίτερα πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε ακμαία τα φυτά σας έως να αποκτήσετε μια σχετική εμπειρία στην γενική φροντίδα τους.  

12 Τρόποι διακόσμησης με Φυτά Εσωτερικού Χώρου
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ